0 0
Read Time1 Minute, 57 Second

Het is weer zo ver. Door het over en weer geruil en geschuif van principes en beloftes, wat wij ‘formeren’ noemen, ziet het er naar uit dat we alsnog een EU Openbaar Ministerie gaan krijgen.

De Europese Commissie kwam in juli van 2013 met een voorstel om een Europees openbaar ministerie, EPPO , op te richten om ‘fraude met Europees geld’ te voorkomen, onderzoeken en te vervolgen. De aanpak van de individuele lidstaten vond men onvoldoende dus daarom moet er een soort super ministerie komen om € 500mln (een schatting) aan fraude per jaar te bestrijden.

OLAF (Office Européen de la Lutte Antifraude) opgericht in 1999 is het onafhankelijke orgaan dat als enige bevoegd is om fraude, corruptie en andere onwettige praktijken met EU-middelen te onderzoeken en op te sporen, voldoet daarvoor niet natuurlijk.
Ook Hercules III, het programma dat in mei 2014 in werking is getreden en duurt tot 2020, die de samenwerking coördineert tussen OLAF en de bevoegde instanties in de lidstaten hebben we al natuurlijk geëvalueerd.

Wat blijkt Paul van Buitenen (voormalig Europarlementariër van de SP en klokkenluider) kwam er achter dat dit onafhankelijke instituut zelf schuldig maakte aan belangenverstrengeling en fraude. Bovendien werden van de 317 dossiers (periode 2008-2015) met fraude met EU-fondsen er 169 geseponeerd met als hoofdreden: onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

Waar ik moeite mee heb is dat er meerdere organisaties, Europol, Eurojust en OLAF, reeds bestaan om fraude op te sporen en deze worden overgeslagen om te komen tot een OM. Een OM die mag gaan opereren zonder een Europees wetboek van strafrecht, want de vervolging vind nog steeds plaats bij de lidstaat onder dit nieuwe ministerie. Tenzij je natuurlijk over een jaar of 2 concludeert dat we een kleine aanzet moeten geven om ‘Europabrede criminaliteit’ aan te pakken dan kun je beter zorgen dat je al in positie bent met een OM, toch?

In plaats dat politici tijd steken in het zorgen dat de EU iets burgers te bieden heeft worden er baantjes gecreëerd die niet alleen overbodig zijn maar bijdragen aan het anti-EU gevoel van mensen. Kortom ook dit weer is vanuit verschillende perspectieven een heel dom en vooral ook kortzichtig plan.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”