0 1
Read Time1 Minute, 49 Second

Democratie, recht op zelfbeschikking en vrije wil. Allemaal waarden waar vooral onze leiders mee vandoor gaan op het moment dat ze het uitkomt. Maar het op ons ieder aankomt om die te verdedigen wanneer die in gevaar dreigen te komen.

De regering Rajoy neemt het niet zo nauw met de bovenstaande waarden. Waar de Catalanen een referendum willen organiseren om zich af te scheiden van Spanje, doet de Spaanse regering er alles aan om dit aanstaande referendum tegen te houden. Geld dat nodig en toegezegd is om dit referendum ordentelijk te laten verlopen wordt ingetrokken. 700 Burgemeesters die met arrestatie bedreigd worden. Invallen door de Guardia Civil in kantoren van de lokale overheid en arrestatie van politici. Niets wordt geschuwd en zelfs de Eurocraten worden ingeschakeld om de Catalanen te intimideren. Er gaat haast geen dag of week voorbij zonder dat er meer maatregelen worden genomen om dit referendum openlijk te saboteren. Niets en absoluut niets mag de macht inperken van degenen waar velen zich tegen keren.

Maar waarom willen de Catalanen onafhankelijkheid, hoor ik je vragen? Catalonië was altijd al een onafhankelijke regio met een eigen taal, wetten en gewoontes. In 1150 ontstond door het huwelijk van Petronilia, Koningin van Aragon en Ramon Berenguer IV, de graaf van Barcelona een dynastie waar hun zoon de regio Aragon en Catalonië heeft geërfd.

Dit hield bijna 600 jaar stand tot koning Philip V. De oorlog van de Spaanse opvolging eindigde met de nederlaag van Valencia in 1707, van Catalonië in 1714, en als laatste de eilanden in 1715 – wat resulteerde in het hedendaagse Spanje.

De daaropvolgende koningen probeerden de Spaanse taal en wetten op de regio op te leggen, maar ze staakte hun pogingen in 1931 en herstelden de Generalitat (de nationale Catalaanse regering).

Ik persoonlijk heb niets anders dan begrip voor hun drang voor onafhankelijkheid. Bottomline, waren ze dit al. Bijkomend is dat zij dit op democratische wijze proberen te organiseren wat respect en lof verdient in mijn ogen. De waarden waarmee ik deze blogpost aanvang pakken soms vervelend uit. Of er komt een uitslag uit die je (politiek) niet uitkomt. Maar. Je leeft of in een vrij en democratisch land of niet.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”