0 1
Read Time1 Minute, 49 Second

Democratie, recht op zelfbeschikking en vrije wil. Allemaal waarden waar vooral onze leiders mee vandoor gaan op het moment dat ze het uitkomt. Maar het op ons ieder aankomt om die te verdedigen wanneer die in gevaar dreigen te komen.

De regering Rajoy neemt het niet zo nauw met de bovenstaande waarden. Waar de Catalanen een referendum willen organiseren om zich af te scheiden van Spanje, doet de Spaanse regering er alles aan om dit aanstaande referendum tegen te houden. Geld dat nodig en toegezegd is om dit referendum ordentelijk te laten verlopen wordt ingetrokken. 700 Burgemeesters die met arrestatie bedreigd worden. Invallen door de Guardia Civil in kantoren van de lokale overheid en arrestatie van politici. Niets wordt geschuwd en zelfs de Eurocraten worden ingeschakeld om de Catalanen te intimideren. Er gaat haast geen dag of week voorbij zonder dat er meer maatregelen worden genomen om dit referendum openlijk te saboteren. Niets en absoluut niets mag de macht inperken van degenen waar velen zich tegen keren.

Maar waarom willen de Catalanen onafhankelijkheid, hoor ik je vragen? Catalonië was altijd al een onafhankelijke regio met een eigen taal, wetten en gewoontes. In 1150 ontstond door het huwelijk van Petronilia, Koningin van Aragon en Ramon Berenguer IV, de graaf van Barcelona een dynastie waar hun zoon de regio Aragon en Catalonië heeft geërfd.

Dit hield bijna 600 jaar stand tot koning Philip V. De oorlog van de Spaanse opvolging eindigde met de nederlaag van Valencia in 1707, van Catalonië in 1714, en als laatste de eilanden in 1715 – wat resulteerde in het hedendaagse Spanje.

De daaropvolgende koningen probeerden de Spaanse taal en wetten op de regio op te leggen, maar ze staakte hun pogingen in 1931 en herstelden de Generalitat (de nationale Catalaanse regering).

Ik persoonlijk heb niets anders dan begrip voor hun drang voor onafhankelijkheid. Bottomline, waren ze dit al. Bijkomend is dat zij dit op democratische wijze proberen te organiseren wat respect en lof verdient in mijn ogen. De waarden waarmee ik deze blogpost aanvang pakken soms vervelend uit. Of er komt een uitslag uit die je (politiek) niet uitkomt. Maar. Je leeft of in een vrij en democratisch land of niet.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Free Catalunya; If voting changed anything it would be illegal

 1. Ik woon in Catalonië en voel mij diep beledigd door het bovenstaande stukje door een slecht geïnformeerde onbenul.
  De wetten die gehandhaafd worden zijn op volledig democratische wijze tot stand gekomen. De arrestaties en invallen zijn op last van het Constitutionele hof gedaan. Rajoy hefft daar geen énkele invloed op. Net zo min als Rutte in ederland het OM opdracht kan geven Wilders te vervolgen.
  De huidige Generalitat doet shoppen in het wetboek en negeert alles wat ze niet bevalt, ínclusief door henzelf vormgegeven en aangenomen wetten.
  Informeer je eerst een beetje voordat je bijval voor een aanstaande burgeroorlog probeert te genereren. Want vergis je niet, de afscheidingsbeweging is agressief en heeft al meerdere politici met naam en toenaam aangewezen als “vijand van het volk”. Hoewel die “vijanden van het volk” zijn gekozen door Catalanen die geen afscheiding willen. En dit zal je wel niet goed uitkomen, die zijn in de meerderheid! De enige reden dat de Generalitat kan doen wat zij nu doet is dat er gebieden zijn in Catalonië waar een stem dir (3) keer zo zwaar weegt als bijvoorbeeld in de regio Barcelona.
  Dus, ga je eerst eens inlezen en schrijf dan nóg eens een stukkie. Met feiten in plaats van flauwekul van een paar eeuwen terug.

  1. Ondanks alle, naar mijn mening, onterechte kritiek toch dank voor je reactie. Wat ik heb geschetst is chronologisch: de fundamentele vrijheden die wij in Europa en Nederland onderschrijven in onze Grondwet en het Verdrag van Rome (EVRM). De situatie op dit moment in Catalonië met links naar de grotere nieuwsmedia die hier over verslag hebben gedaan. De lange onafhankelijkheid van het land en begrip waarom zij onafhankelijk wil worden. Wat betreft jouw verwijzing naar de onafhankelijkheid van het OM: https://www.saltmines.nl/2017/07/22/de-zachte-dood-van-de-trias-politica/ en dan met name Spanje waar nu een beerput open wordt getrokken aan generatie lange corruptie door Partido Popular http://www.politico.eu/article/spain-corruption-pp-rajoy-never-ending-problem-graft-ignacio-gonzalez/
   Dat je een andere mening hebt respecteer ik, maar doe dan niet iemand waar je het niet mee eens bent af als “slecht geinformeerd onbenul” als je niet feitelijk kunt aangeven wat er niet klopt in de blogpost.

 2. Voorbeeldje;
  “Maar waarom willen de Catalanen onafhankelijkheid, hoor ik je vragen? Catalonië was altijd al een onafhankelijke regio met een eigen taal, wetten en gewoontes. In 1150 ontstond door het huwelijk van Petronilia, Koningin van Aragon en Ramon Berenguer IV, de graaf van Barcelona een dynastie waar hun zoon de regio Aragon en Catalonië heeft geërfd.”
  Daarvoor waren er onder anderen de Romeinen. Berlusconi zou volgens deze logica nu us ook aanspraak op Catalonië kunnen maken als verkiezingsbelofte? Net zoals de lui van de CUP nu al claimen dat Valencia, Aragon en een groot deel van zuid Frankrijk, de Balearen en gedeeltes van Italië bij de Paísos Catalans horen en derhalve ingelijfd dienen te worden bij de republiek Catalunya.

  Volgend;
  “Bijkomend is dat zij dit op democratische wijze proberen te organiseren wat respect en lof verdient in mijn ogen. ”
  Zij proberen op geen enkele wijze om dit democratisch voor elkaar te krijgen omdat;
  -De democratisch tot stand gekomen grondwet, met medewerking van catalaanse parlementariërs, geen referendum over dit onderwerp toestaat.
  – De door het parlement, inclusief catalaanse parlementariërs, goedgekeurde grondwet is door middel van N.B. een referendum aan het volk voorgelegd en goedgekeurd. Catalonië incluis.
  Vervolgens gaat een Generalitat, die weliswaar de meeste zetels in het catalaanse parlement bezet maar nooit meer dan 43% van de kiezers achter zich heeft gehad, selectief shoppen in spaanse en internationale wetgeving, past haar eigen wetten aan waar nodig en houdt zich er niet aan op het moment dat dat beter uitkomt. Ondertussen politici die tégen deze vorm van referendum zijn en plein public brandmerken als “vijanden van het volk” en zelfs zó ver gaan om foto´s met namen in de stad op te hangen (Lleida, https://www.ecestaticos.com/imagestatic/clipping/d62/bd2/d62bd29f1575f091bbecc679160052f9/listas-negras-de-antipatriotas-catalanes-la-ultima-campana-contra-el-enemigo-del-pueblo.jpg?mtime=1497003035 ).

  https://www.facebook.com/spara2nunkat/posts/10155932082784728

  http://casoaislado.com/independentistas-destrozan-negocio-comidas-llevar-los-padres-albert-rivera/

  https://elpais.com/ccaa/2017/09/23/catalunya/1506191226_220170.html

  Het lijkt mij duidelijk dat internationaal gezien alleen de propaganda van de separatisten aandacht krijgt en dat jouw stukkie qua voorlichting naar de niet wetende nederlander toe behoorlijk eenzijdig is en niet bepaald de indruk wekt dat je je hebt verdiept in de dagelijkse realiteit van de mensen die hier in Cataluña wonen.
  Erg jammer.

 3. THE 1978 CONSTITUTION IS HOSTILE TO CATALANS
  Separatists claim that it is necessary to move beyond the 1978 Spanish Constitution because it is “hostile to Catalans.” And they plan to repeal it based on the 1.9 million votes that went to pro-independence parties (Junts pel Sí and CUP) at the 2015 regional election. These votes represent 47.7% of voters. Yet the Constitution was approved by 2.7 million Catalans, representing 91.09% of voters, at the constitutional referendum that was held on December 6, 1978. That is nearly twice as many. Only 4.26% of Catalans rejected it, compared with the national average of 7.89%. And turnout was 67.91%. Catalonia and Andalusia were the two regions where support for the Constitution was most overwhelming.

  It seems obvious that repealing the current constitutional framework would require at least a similar majority today.

  The fact is, the 1978 Constitution is typical of a deeply decentralized state.

  Unlike France or Italy, which are highly centralized, Spain modeled its constitution after the German Federal Republic. Thus, Section 2 “recognizes and guarantees the right to autonomy of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all.”

  The 1978 Constitution is popularly referred to as “the Catalan constitution” because two eminent Catalans, Miquel Roca Junyent and Jordi Solé Tura, worked on its text; also because it was partly inspired by the Republican Constitution of 1931 and the Catalan Statute of 1932.

  https://elpais.com/elpais/2017/09/25/inenglish/1506339116_980655.html?id_externo_rsoc=FB_CM_EN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.