0 0
Read Time1 Minute, 18 Second

Je hebt er waarschijnlijk niet van gehoord. The Secret of the Seven Sisters documentaire van Al Jazeera. De video’s zijn stilletjes van de Al Jazeera website gehaald. Een ruim 3 uur durende documentaire die gedetailleerd uiteenzet hoe 7 olie bedrijven voor een complete chaos hebben gezorgd. Ondersteund door interviews met voormalige ministers van olie en diverse internationale experts wordt een ijzingwekkend beeld opgetrokken.
Voorbeelden zoals van Ayatollah Khomeini die in Frankrijk in ballingschap leefde en direct na de opstand in Iran zsm naar Teheran is gevolgen om de macht te grijpen en consolideren. Hoe zelfs de meest wrede dictators alleen aan de olie bedrijven verantwoording moesten afleggen en hoe ongehoorzaamheid werd gestraft door deze bedrijven. Hoe OPEC tot stand is gekomen na decennialang de olieprijs kunstmatig laag te houden door de 7 olie bedrijven.

Ik heb er heel wat van opgestoken en zie nieuwe correlaties met de hedendaagse problemen. Ik ben er van overtuigd dat je na het zien van deze documentaire, die inmiddels ook gearchiveerd is op archive.org, op een andere manier naar de wereld kijkt. Een absolute 10/10 must see dus!

Tenslotte een persoonlijke note: aan de volstrekt kansloze expert idioten van het “onafhankelijk” prutsistuut Clingendael. 2010 Zou Peak Oil #hoax zijn. Een olieprijs van +$200 per vat… De wereld veranderd in Mad Max’s Wasteland en we eten onze huisdieren op. Het is inmiddels 2017 stelletje duurbetaalde lobby napratende trekpoppen. En zitten al 3 jaar structureel onder de $ 50 per vat… En de enige Peak die we hebben: Peak Common Sense.

https://www.youtube.com/watch?v=XtYOjMmEMegVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Hoe 7 olie bedrijven de wereld in vuur en vlam hebben gezet

  1. Indrukwekkend.
    10 jaar gewerkt voor Shell en toen al wetende dat de winst kwam van het “Erwin Krol effect” , de hoge drukgebieden in de wereld waar de knaken vandaan kwamen en toch nog zeer verbaasd hoe onze nationale “trots” zich gedurende decenia heeft bemoeid met het vergooien van zoveel mensenlevens om alleen de aandeelhouders tevreden te houden. Ik schaam mij. Schaamte ook omdat ik tot de dag van vandaag nog steeds mijn kennis en kunde ten dienste stel van deze manipulatoren. Deze docu heeft mij doen besluiten mijn olie gerelateerde bedrijf te verkopen omdat ik niet langer deel wens uit te maken van het raderwerk welke het tot de laatste druppel olie denkt te kunnen exploiteren zonder rekening te houden met de invloed op zoveel mensenlevens. Ik ga liever verder met het schenken van bier, een andere hobby die lokaal, hopelijk, wat meer vreugde brengt.

    1. If you can, help others; if you cannot do that, at least do not harm them. Het schenken van bier geeft inderdaad meer voldoening en vreugd. Ik zat 3 uur gekluisterd te kijken moet ik je bekennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.