Ik schrijf dit stuk omdat veel mensen deze begrippen of door elkaar halen of het niet begrijpen of vaak ten onrechte associëren met zaken als criminaliteit. Het oogt, zoals met veel zaken, op het eerste gezicht complex. Dat is het niet en dat zal blijken uit dit blog. Bovendien kan ik je de TEDx Talks video’s, en dan met name de laatste, aanraden om te bekijken.
In deze blogpost heb ik dan ook de vorige blogposts (Deep-, Dark-Web en Darknet Deel I Deep Web en Deep-, Dark-Web en Darknet Deel II Darknet) samengebracht.
Deep web
Een vuistregel is dat het Deep Web de gedeeltes zijn van het internet die niet worden geïndexeerd door traditionele zoekmachines zoals Google. Een zoekmachine, simpel uitgelegd, maakt gebruik van webcrawlers. Dit is software die elke hyperlink op een webpagina afgaat om zo een index te maken van de inhoud van de pagina’s. Wat je dus Google’t zijn niet webpagina’s op het internet maar de bestaande index van Google.
Het Deep Web kent daarom zijn eigen zoekmachines die specifiek ontwikkeld zijn om het Deep Web te kunnen doorzoeken. Een van de zoekmachines is DeepPeep. Een zoekmachine die ontwikkeld is door Juliana Freire van de universiteit van Utah. DeepPeep gebruikt andere zoekmethoden om te komen tot zoekresultaten. Een andere bekende is Ahmia.fi die ontwikkeld is tijdens de 2014 Google Summer of Code event. Een zoekmachine die bijvoorbeeld zoekt op het Deep Web dat niet versleuteld is. Dat gedeelte van het Deep Web noemen we clearnet. De, op dit moment, grootste zoekmachine is Torch die via TOR-software te bereiken is. TOR software is door de Amerikaanse overheid ontwikkeld en later publiekelijk is opengesteld.
Het Deep Web omvat ook alle pagina’s die achter een betaalmuur staan, zoals Netflix, of alleen toegankelijk voor bepaalde gebruikers. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op je geografische locatie, IP adres, de inhoud in games die je online speelt en etc.
Het Deep Web is dan ook groter dan het internet. Heel veel groter. Ter vergelijking het huidige internet, waar deze website ook deel vanuit maakt, is slechts 0,03% van het Deep Web. Het Deep Web bevat ook 1.000 tot 2.000 keer meer informatie. Waarbij 95% van het Deep Web openbaar is en voor iedereen vrij toegankelijk.
De nadruk ook op vrij. Het is een vrij en ongereguleerd deel van het internet. Overheden, politici en “experts” begrijpen de materie niet en daardoor wordt het vaak in direct verband gebracht met criminele activiteiten. Ten onrechte zal blijken. Het Deep Web stelt ons burgers instaat om, net als in de begin jaren van het internet, meer anoniem te zijn. Met meer bedoel ik vooral richting commerciële bedrijven die allerlei zaken achterlaten op je computer om je, voor marketingsdoeleinden, te kunnen volgen. Het is dan ook een missconceptie dat opsporingsdiensten moeilijker onderzoek kunnen doen op het Deep Web. Alleen al het feit dat het openbaar is zou genoeg moeten zeggen.
Toch waarschuwt men voor de gevaren van het Deep Web. En oprecht begrijp ik dat niet. Het internet is bij uitstek de plek voor vrije meningsuiting. Een plek vrij van vervolging of veroordeling van politieke ideeën, waar journalisten veiliger informatie kunnen vergaren en delen en waar jij naar informatie opzoek kunt zonder gevolgd te worden door een commercieel bedrijf die je voorkeuren vastlegt of een regime dat grip op haar bevolking wil houden.
Qua veiligheid levert het echt helemaal niets op. Point in case: Als ik een terrorist zou zijn die moet communiceren met iemand anders. Dan maak ik, bijvoorbeeld, gratis een account aan bij een spel als World of Warcraft of Blade and Soul (populair in China) of zelfs Club Penguin. Ik kan dan in principe vrij communiceren. Helemaal als ik de termen gebruik die horen bij het spel. Je vervangt daarmee de namen van bepaalde locaties en personen met termen of namen die in het spel voorkomen. Dus geen encryptie, geen “gevaarlijke” applicaties of moeilijke technische aangelegenheden.
Je zou zelfs kunnen stellen dat het gevaarlijker is voor terroristen om juist gebruik te maken van specifieke applicaties die bekend staan door betere privacy of encryptie te hebben. Je hoeft als inlichtingendienst immers alleen de bezoeken vast te leggen van de personen die deze software installeren.
Met dat in acht genomen komen we dichterbij de clou van alle waarschuwingen. Als ik het grootste deel van de gebruikers van het internet kan bewegen tot een, relatief gezien, hele kleine ruimte dan kan ik ze beter volgen. Andersom geldt hetzelfde.
Tenslotte, raad ik je aan om eens een afslag te nemen van de reguliere snelweg die het internet heet en een wereld te ontdekken die en veel groter en veiliger is dan je denkt.
Stappen om je eigen ontdekkingsreis op het Deep Web te beginnen:
- Gebruik een veilige browser zoals Mozilla Firefox, die kun je hier downloaden en installeren.
- Zorg dat je antivirus software hebt geïnstalleerd en dat deze up-to-date is.
Indien je nog geen antivirus software hebt, dan kun je die hier vinden. - Installeer de open source TOR software, deze kun je hier vinden.
- Ga naar de “startpagina.nl” van het Deep Web: https://thehiddenwiki.org/
- Begin je avontuur
Darknet
Een Darknet is een ‘overlay network‘. Dat houdt in dat het een netwerk is dat bovenop een bestaand netwerk is gebouwd.
Net zoals het internet is gebouwd bovenop het kabel- of telefonienetwerk, is een Darknet gebouwd op de bestaande infrastructuur van het internet. Een Darknet is dan ook het tegenovergestelde van een Clearnet, dat we in Deel I hebben besproken. Je hebt daarmee dus ook geen vrije toegang zoals dat op het internet of Deep Web het geval is.
Om toegang te krijgen tot een Darknet moet je vaak bepaalde software installeren en/of men moet je toegang verlenen tot een specifiek Darknet. Een aantal Darknets zijn vrij toegankelijk, bijvoorbeeld DN42 dat wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Een Darknet betekent dan dus ook niet dat er per definitie duistere zaken plaatsvinden. Zo zijn er talloze Darknets die net wat meer gespecialiseerd zijn dan het internet toelaat om een bepaalde dienst goed te laten verlopen. Een goed voorbeeld daarvan is GNUnet. GNUnet wordt gebruikt om officiële GNU vrije software, wat een stap verder is dan open source software, beter en veiliger te delen dan over het reguliere internet. Een Darknet is dan vooral een manier om, los van het internet, een eigen netwerk te creëren zonder dat daar Jan en alleman zomaar bij kan of dat je vast zit aan de ‘instellingen’ of beperkingen van het reguliere internet.
Dus een Darknet kun je het beste vergelijken met een eigen netwerk op het internet. Een netwerk dat je zelf kunt configureren om bijvoorbeeld de anonimiteit van gebruikers tot op zekere hoogte te kunnen garanderen. Dat is dan ook de primaire reden waarom dit ook interessant is voor mensen die van kwade wil zijn. Je kunt immers bepalen wie en op welke wijze je gebruikers wil toelaten op je netwerk.
Het resultaat daarvan is dat er ook verschillende Darknets zijn waar verboden zaken worden aangeboden en verhandeld. Net zoals op het reguliere internet overigens. In het algemeen wordt een Darknet ingezet voor persoonlijke of onderzoeksdoeleinden waarbij het doel noch crimineel noch verboden is.
Klinkt dit interessant? Met Retroshare kun je op eenvoudige wijze veilig en gratis een eigen Darknet optuigen.
Dark Web
Het dark web is een verzamelnaam voor alle content (websites) die bestaan op verschillende darknets. De extra maatregelen die je met een darknet kunt treffen om anonimiteit van gebruikers te garanderen, tezamen met een online valuta zoals Bitcoin zorgen ervoor dat dit de plek is om te handelen in verboden (digitale-) goederen en diensten. Een recent onderzoek van King’s College London onderschrijft dit. Het dark web bestaat dan ook vooral uit de volgende zaken:
Botnets
Een botnet is een verzameling van apparaten (pc’s, tablets en etc.) die verbonden staan met het internet. Botnets kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een DDoS-aanval uit te voeren, gegevens te stelen, spam te versturen en de aanvaller toegang geven tot het apparaat en zij of haar internet verbinding.
Bitcoin services
Bitcoin-diensten zoals tumblers worden vaak aangeboden op het dark web. Een tumbler is een dienst die potentiële identificeerbare cryptocurrency, zoals Bitcoin, mengt met anderen met als doel de route te verwarren naar de oorspronkelijke eigenaar. Tumblers zijn ontstaan om de anonimiteit van populaire cryptocurrencies te verbeteren.
Darknet markten
Commerciële darknet-markten, zoals Silk Road, verkopen allerhande verboden zaken. Van drugs tot wapens tot kinderporno en illegale software.
Hackingdiensten
Veel hackers verkopen hun diensten individueel of als onderdeel van een groep. Sommigen zijn bekend om pedofielen op te sporen of het hacken van financiële instellingen en banken worden ook aangeboden via het Dark web.
Daniel Moore & Thomas Rid hebben februari 2016 onderzoek gedaan om kwantitatief vast te stellen hoe groot het Dark web is en hebben vervolgens de volgende data gepubliceerd.
Uit de bovenstaande tabel kun je concluderen dat van de 5.205 sites op het dark web de helft ongeveer leeg is/niet actief is. Iets meer dan de helft van de overgebleven websites kan men omschrijven als sites die een crimineel of verboden karakter/doel heeft.
Bottomline: Bewustwording dat wij met z’n allen op slechts 0,03 % van het ‘echte’ internet zitten. Dat je met darknet instaat bent om gratis een eigen wereldomvattend netwerk te bouwen waar niemand anders dan jij bepaalt wie er toegang heeft en wie niet. Waar jouw gegevens en privacy niet per definitie bij een aanbieder liggen op het moment dat je alleen al een website bezoekt. Waar een complete economie buiten het zicht van banken, toezichthouders en overheden opereert en zichzelf reguleert. Tenslotte dat illegaal materiaal zich beperkt tot een kwart van alle dark web sites.
De volgende keer dat men weer een politicus hoort spreken over regulering, of een politiewoordvoerder/expert over dat het moeilijk en gevaarlijk is. Men het over een haast onmetelijke kleine hoek op het internet heeft. Dat zich beperkt tot hooguit een paar duizend sites, wereldwijd en die voor elke opsporingsambtenaar net zo toegankelijk zijn als voor jou en mij.
#freedom