0 0
Read Time2 Minute, 18 Second

Direct van de afdeling slechte en domme ideeën, weer een voorstel van onze Europese Commissie. De “Link Tax“. Jaja “we” hebben het geweldige idee (weer) om hyperlinks (doorverwijzingen op webpagina’s zoals deze) te gaan belasten.

De reden, niet lachen, is om de kranten en journalisten te beschermen. Immers zijn zij het slachtoffer van het internet. Dus niet meegegaan met de tijd en het internet meer als grap zien waardoor ze nu diep in de problemen zitten en dan vervolgens gaan klagen. Gevolg: een link naar een oude media website moet belast worden en dat kan jou als burger geld gaan kosten. Duits Europarlementslid Angelika Niebler van EVP/EPP fractie (Waar CDA ook deel van uit maakt en ook voorstander is van dit voorstel) stelt het volgende:

 “Calls on the Commission to evaluate and come forward with a proposal on how quality journalism can be preserved, even in the digital age, in order to guarantee media pluralism, in particular taking into account the important role journalists, authors and media providers such as press publishers play with regard thereto”

Onze Europese Commissie schiet direct deze noodlijdende sector te hulp.
Plan: belasting heffen op verwijzingen (vooral van Google) op het internet en die inkomsten verdelen onder de uitgevers. Dat kan omdat er een Europese muur (?) rond het Europese internet staat die net zo goed bewaakt wordt als onze op de kaart getrokken grenzen.

In 2016 is deze wet al vanuit het Europees Parlement van tafel geveegd echter behoud de Europese Commissie het recht om het opnieuw in te brengen. Nu een Europese rechter de weg heeft geasfalteerd met de GeenStijl vs Playboy affaire, heeft deze bizarre wetgeving nog kans van slagen ook om geïmplementeerd te gaan worden. Dat de EU nu meer dan ooit keipopulair is onder ons burgers van Europa is duidelijk. Daarom gaan ze nu het internet duurder, netto gezien, maken voor burgers en leggen ze de eerste stap voor censuur. Maar vooral ook dat dit überhaupt prioriteit heeft gezien de staat van de Unie.

In Nederland hebben we een gezegde voor mensen die dit soort dingen verzinnen. Die mensen hebben een tik van de molen gehad. U bent zich waarschijnlijk niet van bewust maar Nederland heeft 26 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement zitten.

Ik heb nog geprobeerd om te achterhalen wie en/of welke partijen voor of tegen dit voorstel zijn. En dat is voor een normaal burger, zoals ik, dus onmogelijk. De beschikbare informatie is gebrekkig, ontbreekt compleet of er wordt geen antwoord gegeven.

Als het internet belangrijk voor u is neem dan deze week 2 minuten voor een vrij internet. Mail, bel, Tweet of Facebook onze Europees Parlementariërs om duidelijk te maken dat wij hier niet op zitten te wachten.

#doewat

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”