0 1
Read Time1 Minute, 45 Second

Dat het een redelijke Kafkaesque chaos is geworden voor een ieder die ZZP’er is is duidelijk. Rare besluiten, onduidelijke wet- en regelgeving dat zich nu manifesteert in beleid dat leidt tot onredelijke en discriminatoire uitsluitingsgronden.

Ook vandaag zie ik weer een dergelijk praktijkgeval. Een aanvraag voor een contractmanager voor een ICT migratie project voor de gemeente Alphen a/d Rijn. Helemaal onderin de aanvraag staat:

In verband met de aard van de functie, kan deze niet door een ZZP-er worden vervuld.

UPDATE: MS Staffing, die (mede)verantwoordelijk is voor het plaatsen van aanvragen, heeft besloten de eis te verwijderen, nog aan het wachten op de reactie gem. Alphen

Bijzonder. Kan niet door een ZZP-er worden vervuld. Niet melden waarom dat niet zou kunnen. Dus moeten we gaan raden. Een beetje ZZP-er handelt vanuit een Besloten Vennootschap en heeft een externe accountant die of de belastingzaken regelt dan wel de taak heeft om dit te controleren. Bij wet is men verplicht zichzelf te verzekeren voor eventuele aansprakelijkheid. Dus dat zou het ook niet kunnen zijn. Rest de vraag wat kan een ZZP-er niet wat deze persoon wel zou kunnen in een payroll constructie die wordt aangeboden door een organisatie die haar bestaansrecht te danken heeft aan het gecompliceerde werk van het doorsturen van een factuur met een opslag voor henzelf? #sorrylangebozezin

De conclusie die ik hieraan verbind is dat politici niet instaat zijn om een aanbestedingswet te maken die ondernemerschap juist aanmoedigt. Waarbij er reële kansen ontstaan voor starters en MKB’ers om overheidsopdrachten te verwerven.

Nee, in plaats daarvan hebben we nu te maken met complicerende wet- en regelgeving waarbij het het zaken doen met de overheid steeds beperkter wordt voor die doelgroepen. Tenzij je een batterij aan juristen in huis hebt en niet bang bent/het geld hebt om naar de rechter te stappen.

Dit is een van de oorzaken waarom de overheid, en dan met name op het gebied van ICT, zo afhankelijk is geworden van een beperkt aantal leveranciers die hun wil, zonder enige weerstand, kunnen dicteren op de klant en uiteindelijk ook de burger.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”