0 1
Read Time1 Minute, 45 Second

Dat het een redelijke Kafkaesque chaos is geworden voor een ieder die ZZP’er is is duidelijk. Rare besluiten, onduidelijke wet- en regelgeving dat zich nu manifesteert in beleid dat leidt tot onredelijke en discriminatoire uitsluitingsgronden.

Ook vandaag zie ik weer een dergelijk praktijkgeval. Een aanvraag voor een contractmanager voor een ICT migratie project voor de gemeente Alphen a/d Rijn. Helemaal onderin de aanvraag staat:

In verband met de aard van de functie, kan deze niet door een ZZP-er worden vervuld.

UPDATE: MS Staffing, die (mede)verantwoordelijk is voor het plaatsen van aanvragen, heeft besloten de eis te verwijderen, nog aan het wachten op de reactie gem. Alphen

Bijzonder. Kan niet door een ZZP-er worden vervuld. Niet melden waarom dat niet zou kunnen. Dus moeten we gaan raden. Een beetje ZZP-er handelt vanuit een Besloten Vennootschap en heeft een externe accountant die of de belastingzaken regelt dan wel de taak heeft om dit te controleren. Bij wet is men verplicht zichzelf te verzekeren voor eventuele aansprakelijkheid. Dus dat zou het ook niet kunnen zijn. Rest de vraag wat kan een ZZP-er niet wat deze persoon wel zou kunnen in een payroll constructie die wordt aangeboden door een organisatie die haar bestaansrecht te danken heeft aan het gecompliceerde werk van het doorsturen van een factuur met een opslag voor henzelf? #sorrylangebozezin

De conclusie die ik hieraan verbind is dat politici niet instaat zijn om een aanbestedingswet te maken die ondernemerschap juist aanmoedigt. Waarbij er reële kansen ontstaan voor starters en MKB’ers om overheidsopdrachten te verwerven.

Nee, in plaats daarvan hebben we nu te maken met complicerende wet- en regelgeving waarbij het het zaken doen met de overheid steeds beperkter wordt voor die doelgroepen. Tenzij je een batterij aan juristen in huis hebt en niet bang bent/het geld hebt om naar de rechter te stappen.

Dit is een van de oorzaken waarom de overheid, en dan met name op het gebied van ICT, zo afhankelijk is geworden van een beperkt aantal leveranciers die hun wil, zonder enige weerstand, kunnen dicteren op de klant en uiteindelijk ook de burger.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “Hoe ZZP'ers en het MKB wordt uitgesloten voor overheidsopdrachten

 1. Ik dacht dat er nog meer info zou komen, maar nee. Dus het gevoel van een onaf artikel.

  Ik loop als zelfstandige ook tegen dit soort problemen aan. Maar de Gemeente waar ik voor werk heeft problemen door de Europese aanbestedingsregels die hun beperken in het inschakelen van die super flexibele zelfstandige eenlingen.

 2. Beste Attie, dit verhaal is nog lang niet af. Niet totdat de aanbestedingsregels juist worden geïnterpreteerd. Op dit moment zijn aanbestedingsplichtige organisaties voornamelijk bezig om voornamelijk de grote dienstverleners tegen het hoofd te stoten. Ik heb nooit als inkoper de aanbestedingsregels als beperkend meegemaakt. Wel de juristen die doorgaans de wetten interpreteren zonder goed na te gaan welke jurisprudentie beschikbaar is in Nederland en de andere 28 lidstaten waar dezelfde wet geldt.

 3. Interessant artikel. Ahmed, zou je contact kunnen opnemen met de betreffende afdeling en navragen waarom een zzp-er ongeschikt zou zijn? En daarna ook nog vragen welk beleid de gemeente hanteert omtrent het aannemen van zzp-ers? Ben benieuwd!

  1. Nou nu afwachten:

   Verzendlijst [email protected]
   [email protected]
   [email protected]
   [email protected]
   [email protected]
   [email protected]
   [email protected]

   Geachte heer/mevrouw,

   In uw aanvraag voor een tijdelijke contractmanager op http://www.inhuurdeskalphen.nl/opdracht/contractmanager stelt u dat “in verband met de aard van de functie, kan deze niet door een ZZP-er worden vervuld”.

   Naar aanleiding van deze harde eis heb ik de volgende vragen:

   Wat wordt hiermee bedoeld? Met de “aard”.

   Bent u zich er van bewust dat u nu 2 extra opslagen krijgt bovenop het tarief van de uiteindelijk ingehuurde externe medewerker? 1 Voor het “doorschuifbureau” en 1 van MS Staffing welke uw inhuurdesk-diensten levert.

   Wat kan een ZZP’er niet wat deze persoon wel zou kunnen in een payroll c.q. verloningsconstructie?

   Bent u van mening dat deze maatregelen de ZZP’ers onevenredig hard benadelen? Zoals langere factuurtermijnen en druk op het eigen tarief ten gunste van partijen die geen of nauwelijks waarde toevoegen in de keten.

   Heeft u onderzoek uitgevoerd of staat u open om nader de prijs en kwaliteit te onderzoeken van dit proces?
   Indien er een onderzoek is uitgevoerd, staat u open om dat te delen?

   Zou de gemeente Alphen a/d Rijn juist de kleinere zelfstandige en het MKB juist meer kans moeten geven bij dit soort aanvragen?

   Hoe gaat de gemeente Alphen a/d Rijn zorg dragen dat zij juist ondernemerschap, en dus kansen voor kleine zelfstandigen en het MKB, faciliteert in de toekomst?

   Waarom zijn er op de aanvraag geen contactgegevens bekend van de verantwoordelijke recruiter of verantwoordelijke?

   Ik wacht u reactie af.

   Met vriendelijke groet,

   Ahmed Aarad

 4. Fantastisch dat je blijft doorbijten, Ahmed! Ik verwacht al dat de gemeente een vaag antwoord terugstuurt vol uitdrukkingen over de kwaliteit van haar externe partners enz. maar dit zijn (zoals je al hebt geschreven) gewoon een aantal extra lagen zonder toegevoegde waarde. Sterker nog, al die extra lagen zorgen vaker voor miscommunicatie en vertragingen. Je kunt immers niet direct met de betreffende mensen over de mogelijke te verwachten taken communiceren. En hun facturern betekenen of extra kosten voor de gemeente of minder omzet voor de IT’er zelf. Geen van beide opties bevordert de kwaliteit van het werk. Zulke externe bureau’s zijn wat we Engelsen noemen ‘a waste of space’. En zou de zzp-er dan te onbetrouwbaar zijn om zijn/haar taken uit te voeren omdat deze staatsgeheim zouden zijn? Gewoon een NDA (non-disclosure agreement) ondertekenen en klaar. Nou, laten we maar hopen dat het antwoord geen 6 weken in beslag neemt. Misschien zou het ook helpen om een kopie van je brief te sturen naar de ‘ZZP-Verantwoordelijke’ binnen de gemeente. Kan zijn dat de linke hand geen idee heeft van wat de rechte hand doet…
  Houd ons ajb op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.