0 1
Read Time2 Minute, 21 Second

Popcorn, chips, cola en een doos Kleenex want er staat weer een drama te gebeuren en wij zitten voor de verandering op de eerste rij.

Een heel slim college van B&W in het Noorden houdt niet zo van objectief advies en schakelt daarom het BIT (Bureau ICT Toetsing) uit en verdedigt dit door het “objectief” adviesbureau Quint Wellington Redwood in te schakelen, bekend van de driedelige Zembla documentaire over corruptie. #nietsaandehandgewoondoorlopensvp

Terug naar de aanbesteding van de gemeente Groningen. Vooraf, als de overheid een ICT project doet dan schijnt de kans ongeveer 50/50 te zijn waarbij ongeveer een derde zo ernstig faalt dat het geschrapt wordt. Met redelijke zekerheid kunnen we dan ook stellen dat 66 mln de vanaf prijs is voor deze “deal” voor Groningen.

Rik Sanders van de Computable schrijft:

De gemeente Groningen wil vanaf 2018 zijn ict in handen leggen van één outsourcingspartner. Het gaat om een contract van minimaal zes jaar met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. Aan dit it-werk zijn 64 voltijdsbanen verbonden; die banen worden geschrapt. De betrokken medewerkers kunnen een beroep doen op een sociaal plan. Maar ook andere medewerkers van de afdeling I&A mogen van het plan gebruik maken. In totaal gaat het om 145 medewerkers.

Dus het gaat niet alleen geld kosten maar ook nog eens banen. En zo is Groningen een van de weinige organisaties die ipv keihard naar ICT personeel zoekt ze sommeert elders een uitdaging te gaan vinden.

Opmerkelijk is dat de toekomstige contractpartij het vertrekkende personeel niet hoeft over te nemen

Je mag best weten dat ik zit te koken van woede achter dit beeldscherm, want ik kan hier werkelijk zo kwaad om worden. Wederom bestuurders die thuis waarschijnlijk 3x nadenken om de badkamer te renoveren of afwegen of ze nou wel of niet een Netflix abonnement zouden nemen zo omgaan met geld dat uit jouw en mijn zak komt.

Prima, de gemeente wil bezuinigen. Maar in plaats van samenwerken met andere gemeenten. Of bijvoorbeeld tweede-hands inkopen van software licenties (kan al sinds 2012) of een duurzame inzet op een kostenbesparende lange-termijn strategie, zoals OPEN SOURCE. Gaan we voor de botte bijl techniek. Groningen probeert mijns inziens met outsourcing het ICT probleem aan een leverancier te smeren niet om het goedkoper te maken maar om vooral zichzelf bestuurlijke ICT hoofdpijn te besparen. Het is immers makkelijker om een leverancier de schuld te geven en te vervangen dan bijv. een gemeentesecretaris of het hele MT ICT.

Wat ik als laatst niet begrijp is daar waar de trend al een paar jaar in-sourcing is, doet Groningen het tegenovergestelde. En natuurlijk aanbesteed zodat elke vorm van verantwoordelijkheid wordt afgewimpeld op niet 1 bestuurder maar alle leden van het college, het MT van I&A en elke andere betrokkene.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”