1 0
Read Time2 Minute, 36 Second

Het is zover! Onder leiding van Tweede-Kamerlid Henk Neijboer van de PvdA gaan we grote stappen zetten om ervoor te zorgen dat de giganten als Shell, Google en Facebook gewoon netjes belasting gaan betalen als u, ik en de slager op de hoek… Of toch niet?

Laat ik eens met de deur in huis vallen. Vooraf kunnen we deze aanstaande show archiveren onder een zelfde soort debat en bij behorende harde uitspraken als ze het in Den Haag weer over Saudi Arabie moeten hebben. Onder het mom van vervelend maar we kunnen het ook niet negeren.

Terug naar de kern van het probleem. De Nederlandse wetgeving staat bedrijven en individuen instaat om GEEN belasting te hoeven betalen over hun inkomsten. 0,0. En ik hoor u al denken dat dit waarschijnlijk ontzettend duur en ingewikkeld is. Niets blijkt minder waar. De enige drempel is het “kennen” van de reputable bedrijven die dit voor u full service kunnen aanbieden.

Een dergelijk bedrijf is bijvoorbeeld Sovergein Group. Deze heeft kantoren van de Bahama’s tot Hong Kong en tot voor kort ook in Amsterdam. Dit bedrijf wordt overigens NIET gehoord door de commissie. En hoe weet ik dit?
Nou 6 januari 2016 heb ik het kantoor in Amsterdam gebeld en mijn intentie gedeeld: ik wil zo min mogelijk belasting betalen waarbij ik de grens opzoek maar niet in het grijze gebied wil belanden. Dezelfde dag nog heb ik een Skype gesprek gehad met een van de senior adviseurs vanuit hun kantoor in Gibraltar die mij de MaltaCo route heeft geadviseerd.

Dit houdt het volgende in:

Under the new Maltese corporate tax system a shareholder in receipt of a dividend may claim a refund of 6/7ths of the Malta tax paid on the profits out of which the dividends are paid. The Maltese corporate tax rate is 35%. In most situations with foreign ownership (and taking as a whole the company and its shareholder) it is possible to achieve an effective tax rate of 5%

Bovenstaand is behoorlijk “nice” maar dat zal waarschijnlijk heel wat gaan kosten?
Ta-daa: “TOTAL UP FRONT FEES (ASSUMING VAT IS APPLICABLE) €5,065 AND SECOND AND SUBSEQUENT YEARS FEES €3,100 PER YEAR”  Ik ben geen fiscalist maar dit zou dus al lonend zijn vanaf een bruto inkomen van 30K per jaar.

En dan niet te vergeten dat door ons land jaarlijks 4.000 MILJARD vloeit waar geen cent belasting over wordt betaald. En even voor de ratio: als wij deze onbelaste geldstroom met 2% (!!!) zouden belasten dan hebben wij 2x zoveel te besteden dan onze begroting nu toestaat.

Wat hebben we nodig in al dit soort zaken? Politieke wil. De wil om een kleine stap te zetten en de wereld van u en ik te verbeteren.

Dat is makkelijk scoren voor politici zou men zeggen! Echter… is dit de waarheid: “er wordt geen eindverslag gemaakt met conclusies en aanbevelingen”
Waarbij CDA, VVD & PVV sowieso geen trek hebben in dit circus. Vanuit mij: dank daarvoor dames en heren. En dit is het best haalbare resultaat van alle linkse partijen tezamen.

Next stop: Bahama Leaks 

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”