0 0
Read Time1 Minute, 36 Second

Nederland heeft binnenkort een nieuwe regering. Een regering waar GroenLinks waarschijnlijk deel van uit zal maken. Een van de speerpunten is dan ook het vraagstuk klimaat. En hoeveel er ook wordt gezegd over alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn wij nummer 32 in de top 100 landen, met 91,36%, die afhankelijk zijn van van fossiele brandstoffen. Waarbij de laatste trend is dat het weer aan het toenemen is. Een van de primaire doelstellingen van het klimaatakkoord is juist het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Leuk maar nu even terug naar mensniveau: Wat ik als burger niet begrijp is dat er nog steeds nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een gasaansluiting om op gas te kunnen koken en de woning met gas te kunnen verwarmen.

Ik woon zelf momenteel voor het eerst in een rolstoel-toegankelijke sociale huurwoning. Een nieuwbouwwoning in Leidschenveen, aan de rand van Den Haag. In vergelijking met de woningen waar ik in het verleden heb gewoond is dit toch, naar mijn mening, verre van duurzaam. Het hebben van een thermostaat zonder dag en nachtstand is raar. Net zoals de keuze om de appartementen te scheiden met gipsplaat. Dit zou prima kunnen werken wanneer dit goed wordt gemonteerd. Maar… het geval bij mij en de buren is dat bij koud weer het keihard gaat tochten door alle kieren en gaten waar door je meer moet bijstoken. En, ik althans, altijd 2 tubes Alabastine muurvuller en latex bij de hand moet hebben wanneer weer een gat ontstaat. #hoeduurzaamzoudatzijn En dat allemaal in in een woning die er op het eerste gezicht goed geïsoleerd zou moeten zijn.

Verbranding om warmte te genereren zou naar mijn mening tot het verleden moeten behoren. Ik roep dan ook de aanstaande regering van harte toe om dit eens eindelijk aan te pakken. Bijkomend voordeel is dat we minder gas hoeven op te pompen en daar gaan heel wat mensen in Groningen blij mee zijn.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”