Dominic Cummings is een belangrijke adviseur van de Britse premier Boris Johnson, en momenteel is hij het middelpunt van een enorme rel.
Zodra hij een voet buiten de deur zet, wordt hij belegerd door verontwaardigde journalisten. Hij werd bekogeld met eieren, wat werd aangemoedigd door een vooraanstaand lid van de Labourpartij. Bij zijn huis is politiebewaking noodzakelijk en zelfs zijn ouders krijgen journalisten aan de deur. Er wordt geschreeuwd om zijn aftreden, of tenminste om zijn allernederigste excuses.
Wat is er gebeurd?
Cummings heeft de strenge regels van de Britse lockdown overtreden terwijl hij zelf in het kernteam van Boris Johnson zit en dus meehelpt deze regels aan de bevolking op te leggen.
Nu is de vraag natuurlijk: wat heeft hij precies gedaan en waarom?
Er is een verschil tussen keer op keer met een opgestoken middelvinger naar het plebs de regels aan je laars lappen of per ongeluk een klein foutje maken waarvan je pas achteraf doorhad dat het verkeerd was. Waar op de lijn tussen deze twee uitersten bevond zich de overtreding van Cummings? Heeft hij verwijtbaar gehandeld of is het mogelijk om enig begrip voor hem op te brengen?
Persconferentie
Op 25 mei gaf Cummings uitleg op een speciaal hiervoor belegde persconferentie.
Dominic Cummings is een tengere man met een groot hoofd en normaal gesproken bevindt hij zich op de achtergrond. Nu zat hij aan een tafel in de tuin van Downingstreet 10 en las zijn verhaal voor aan een groepje journalisten waarna hij vragen beantwoordde.
De Britse regering heeft – net als de Nederlandse regering – eerst gemikt op groepsimmuniteit en is vervolgens toch overgestapt op een lockdown. Er is zware kritiek geweest op het beleid, en in de verbitterde tweedeling na de Brexittwisten hebben de media de politici niet gespaard.
Cummings werd al voor deze rel bedreigd nadat er verhalen in de pers waren verschenen over harteloze uitspraken die hij zou hebben gedaan, uitspraken die hij overigens ontkent en waar verder geen bewijs voor is. Beelden van zijn huis in een straat in Londen zijn al vaker in de media vertoond en er werden soms dreigementen geschreeuwd voor zijn deur.
Op 26 maart bleek Boris Johnson besmet te zijn met het coronavirus en zijn naaste medewerkers hadden er nog een crisis bij. Op 27 maart zaten ze te vergaderen toen Cummings gebeld werd door zijn vrouw: ze was ineens erg ziek geworden en was bang dat ze flauw zou vallen en dat er dan niemand voor hun zoontje van vier zou kunnen zorgen. Cummings overlegde snel met de andere leden van het team en haastte zich naar huis. Hij werd gefilmd terwijl hij naar zijn auto holde en de media stonden bol van grappen over Cummings die ‘in paniek de zieke Boris in de steek liet.’
Na de eerste zorg voor zijn vrouw ging Cummings terug naar Downingstreet – de eerste overtreding van de regels – en overlegde met zijn collega’s. Hij was bang dat zijn vrouw corona had en dat hij zelf ook ziek zou worden, en wie moest dan voor hun zoontje zorgen? Hij voelde zich niet veilig in hun huis in Londen en zijn familie wilde helpen.
Die avond stapte hij met zijn vrouw en zoontje in de auto en reed ruim 400 km naar het noorden om zijn gezin onder te brengen in een huisje op het terrein van zijn ouders. Inmiddels is duidelijk dat dit geen overtreding van de regels was, op 24 maart was bekend gemaakt dat voor dergelijke gevallen een uitzondering gold.
De volgende ochtend werd Cummings zelf ziek: hoogstwaarschijnlijk corona, al zijn hij en zijn vrouw allebei niet getest. Het gezin was afgezonderd in het huisje, boodschappen werden voor hun deur neergezet en de vrouw van Cummings slaagde erin om zelf voor hun kind te zorgen. Dit ging goed tot het kind een paar dagen later ook ziek werd, zo ziek dat het uiteindelijk met een ambulance werd opgehaald. Cummings zelf was te ziek om op te staan, zijn vrouw ging mee naar het ziekenhuis.
De volgende dag mocht het kind naar huis, maar er reden geen taxi’s. Cummings kwam zijn bed uit en reed naar het ziekenhuis – ongeveer 5 km – om zijn vrouw en kind op te halen. De tweede overtreding van de regels: hij had vervoer moeten regelen.
Daarna knapten ze langzaam op en na een paar dagen werd Cummings met zijn zoontje buiten gezien door voorbijgangers. Ze waren op het terrein van zijn ouders op flinke afstand van de weg, geen overtreding van de regels.
Als belangrijke adviseur van Johnson wilde hij heel graag terug naar Londen om zijn taken weer op zich te nemen en twee weken nadat hij ziek was geworden, overlegde hij met een arts. Kon hij weer aan het werk? De arts gaf groen licht, en Cummings overlegde met zijn vrouw.
Zijn vrouw durfde de lange rit naar Londen niet aan: Cummings was zo ziek geweest, kon hij al zo ver rijden? Ze besloten die zondag een proefrit te maken naar Barnard Castle, een plaats op ongeveer een half uur rijden. Dit was geen overtreding van de lockdown-regels – de familie ging alleen uit de auto op plaatsen waar niemand in de buurt was – maar het is de vraag of het verantwoord was dat Cummings in deze conditie ging rijden. Eerder had hij problemen met zijn ogen gehad, en wat als die problemen halverwege de rit waren teruggekomen?
Het liep goed af en de volgende dag ging de familie terug naar Londen waar Cummings weer aan het werk ging.
De media
Inmiddels had de pers lucht gekregen van de afwezigheid van Cummings en er doken wilde verhalen op. De vertrouweling van Johnson zou op veel manieren de strenge lockdownregels hebben gebroken. Een paar van de extra beschuldigingen op een rijtje.
- Hij zou bij zijn ouders op bezoek zijn geweest => contact met familieleden buiten het eigen huishouden is verboden.
- Hij zou buiten het terrein van zijn ouders een wandeling gemaakt hebben in de periode dat hij besmettelijk was => verboden.
- Het huisje waar hij verbleef zou naaste buren hebben gehad => hij zou daardoor te dichtbij anderen zijn gekomen = verboden.
- Hij zou gezien zijn tijdens een wandeling in een stadje in de periode dat hij besmettelijk was => verboden.
- Hij zou nadat hij terug was gekomen naar Londen nog een tweede keer naar zijn ouders zijn gegaan => onnodige reis = verboden.
- De politie zou een onderzoek naar hem gestart zijn vanwege zijn overtreding van de lockdownregels.
Naast de terechte beschuldigingen werd ook deze opsomming breed uitgemeten in de pers en veel gewone Britten waren woedend. Zij moesten zich aan al die afschuwelijke maatregelen houden, waarom zou Cummings dat dan niet hoeven?
Als je de journalisten op de persconferentie ziet, dan is dat de teneur. Woede en veroordeling. Excuses eisen. Vragen of hij zich beter voelt dan anderen, of hij wel beseft wat gewone Britten doormaken. Toen ik de feiten wilde achterhalen – welke regels hij nu eigenlijk overtreden heeft – moest ik elders zoeken. De journalisten waren niet op feiten uit, maar op een tribunaal.
Mensen die de Britse politiek niet van nabij volgen zagen in deze persconferentie een man die probeerde om rustig en zonder tranen te vertellen hoe midden in een afschuwelijke crisis de laatste zekerheden onder zijn voeten werden weggeslagen en hoe hij geprobeerd heeft om toch verstandig te blijven handelen. Zij zagen journalisten die hier totaal geen oog voor leken te hebben en op zijn bloed uit waren.
De journalisten zelf zien dit duidelijk anders. Direct na de persconferentie brachten media en politieke tegenstanders de leus in omloop: ‘It’s one rule for Boris Johnson’s closest adviser, another for everybody else.’
In onderstaande screenshot van Twitter zijn de parlementsleden te herkennen aan MP achter hun naam.
Nu zijn de extra beweringen nog feitelijke beschuldigingen – al zijn ze waarschijnlijk allemaal onjuist – maar de hysterie ging nog heel wat verder.
Hysterie
De persconferentie van Cummings werd vergeleken met het interview van prins Andrew.
Weet u nog? Prins Andrew is jaren bevriend geweest met Jeffrey Eppstein – de beruchte pedofiel die rijke vrienden van minderjarige hoertjes voorzag – en de prins werd beschuldigd van seks met een tiener. Hij gaf een interview op de Britse tv en beweerde dat hij onschuldig was.
In dat interview zei hij bizarre dingen. Toen hem bijvoorbeeld werd gevraagd naar een foto waarop hij te zien is met een arm om het middel van de tiener heen, zei hij dat zijn hand daar waarschijnlijk was gefotoshopt.
Het was een dramatisch interview met iemand die de zware beschuldigingen aan zijn adres alleen maar geloofwaardiger maakte, en hiermee werd de persconferentie van Cummings vergeleken.
Volgens de Guardian is de ‘minachting’ van Cummings voor de lockdownregels vergelijkbaar met het misbruikschandaal in de Rooms-katholieke kerk. De journalist haalt de hele geschiedenis van het Brexitreferendum erbij en vertelt een tranentrekkend verhaal over hoe verdrietig zijn moeder was toen haar geliefde kerk door en door corrupt bleek te zijn.
Hij vindt het ‘verraad’ van Cummings zonder meer vergelijkbaar met het op grote schaal misbruiken van kinderen en dit vervolgens toedekken, ‘want het is allebei minachting voor het volk.’
Dat Cummings in een afschuwelijke situatie keuzes maakte die achteraf niet allemaal even verstandig waren is voor de Britse pers geen verzachtende omstandigheid. De haat tegen de Brexiteers krijgt ruim baan en het oordeel is al geveld: Cummings moet weg.
Dat Boris Johnson Cummings niet laat vallen en dat Michael Gove – minister voor Kabinetszaken – Cummings verdedigde tegenover journalisten wordt dan ook niet geaccepteerd. Hier de reactie van een andere journalist van de o zo beschaafde Guardian op een tweet van de vrouw van Gove die vertelt hoe ze met haar kinderen op straat wordt uitgescholden.
Andy Dawson is zowaar verwijderd van Twitter – grove bedreigingen gaan blijkbaar toch te ver – maar zijn reactie is kenmerkend voor de hysterie in de media. En als je kijkt naar het gedrag van de journalisten zelf, kan je je afvragen wie zich nu eigenlijk boven het plebs verheven voelen.
Hier beelden van journalisten die Cummings belagen voor zijn huis. Hoeveel afstand denkt u dat zij houden?
After answering questions at a lengthy press conf, media still ignoring social distancing rules with police now required outside Cummings’ house. Disgusting. pic.twitter.com/OneCLuP1Jo
— Michael Heaver (@Michael_Heaver) May 26, 2020
Wat hierachter zit is heel simpel de Brexit. Cummings is gehaat als het brein achter de leavecampagne en achter de succesvolle verkiezingscampagne waarmee Boris Johnson een overtuigende meerderheid behaalde.
Ook binnen de conservatieve partij zijn trouwens tegenstanders die hem graag zouden zien vallen. Eén onderminister – Douglas Ross – is zelfs afgetreden uit protest tegen het aanblijven van Cummings. Deze Ross was dan ook een remainer; hij heeft nooit van harte achter de Brexit gestaan.
En dat is de bron van de dubbele maatstaven die veel Britse media nu hanteren.
Hypocrisie
De hypocrisie van de media is weerzinwekkend. Dan kunnen mensen nog zo hard rond toeteren ‘It’s one rule for Boris Johnson’s closest adviser, another for everybody else,’ maar het is overduidelijk dat de dubbele maatstaven vooral bij de critici van Cummings zitten en niet bij hem.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de lauwe reactie van de media op een veel ernstiger schending van de lockdownregels door de Ierse premier Leo Varadkar die met een paar vrienden in een druk park ging picknicken zonder zich aan de afstand te houden. Had hier niet veel meer verontwaardiging over moeten zijn? Maar ja: Varadkar is een fan van de EU en was fel tegen Brexit, dus hij mag voor de lol regels overtreden terwijl Cummings het zelfs in dramatische omstandigheden niet mag.
Het valt te hopen dat Cummings deze tijd veilig doorkomt. Als je ziet welke bedreigingen er al waren voordat deze rel losbarstte, is het bijna niet te bevatten hoe meedogenloos de Britse media de jacht op deze man blijven aanjagen.
Na de moord op Jo Cox waren de media er als de kippen bij om te roepen dat de Brexiteers ‘het klimaat’ geschapen hadden waarin deze moord kon plaatsvinden. Denken ze nu werkelijk dat hun demonisering geen gevaar oplevert?
Wat Cummings nu over zich heen krijgt, is niet goed te praten.
Deze hetze heeft weinig of niets te maken met zijn overtreden van de lockdownregels.
Het is de kleinzielige wraak van de remainers.
Vond je dit artikel goed? Steun Repel via repelsteeltje.backme.org
Voor meer artikelen van Repel, zie deze link.
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me op Twitter.
.