Titelfoto: AI-gegenereerde afbeelding
In Schotland werd een wet van kracht die de definitie van haatmisdrijven zo ver oprekte dat mensen voor de meest onschuldige uitspraken vervolgd zouden kunnen worden. Schrijfster JK Rowling – die beroemd werd met de Harry Potter serie – is al langer mikpunt van transactivisten die haar transhaat verwijten. Zij ging in de tegenaanval, en met succes.
Fans van Harry Potter weten dat schrijfster JK Rowling een zwak heeft voor de onderdrukten. De kleine verschoppeling Harry staat model voor alle verwaarloosde en mishandelde kinderen, en wordt heerlijk gered door de halfreus Hagrid die hem kennis laat maken met de tovenaarswereld. Dat juist verschoppelingen de helden worden, blijft de hele serie een thema.
Een ander thema van de Harry Potter boeken is rebellie. De tweelingbroers Fred en George tarten voortdurend het gezag en worden later belangrijke figuren in het verzet tegen de grote schurk, Voldemort. En ook Harry zelf is een rebel, die opstaat tegen pestkoppen, tegen een tirannieke docent en natuurlijk tegen Voldemort zelf.
De schrijfster die deze twee thema’s tot rode draad in haar boeken maakte, kon niet wegkijken toen in de echte wereld een tirannieke beweging opstond.
Maya Forstater
Tegen de tijd dat de emancipatie van homoseksuelen bijna voltooid leek, gingen activisten naar een nog kleinere minderheid kijken die tot op dat moment vrijwel onzichtbaar was: de transgenders. Inmiddels kan je je afvragen wat die kleine bescheiden minderheid inmiddels vindt van het transactivisme, want dit activisme is gekaapt door een agressieve beweging die steeds absurdere eisen stelt.
De transbeweging kreeg veel invloed. Bedrijven werden steeds gevoeliger voor hun verwijten, en zelfs overheden en rechters gingen daarin mee. In 2019 verloor de Britse Maya Forstater haar baan omdat zij op sociale media transvrouwen mannen genoemd had. Zij daagde haar werkgever voor de rechter, en die stelde dat ‘haar mening over transgenders geen respect verdiende in een democratische samenleving.’
Forstater mocht dus niet zeggen wat ze dacht – namelijk dat transvrouwen mannen zijn – maar werd gedwongen te liegen. Eerst door transactivisten op internet, daarna door haar werkgever, en tenslotte zelfs door de rechter. Dit was voor JK Rowling de druppel die de emmer deed overlopen en zij plaatste een inmiddels legendarische tweet:
Dress however you please.
Call yourself whatever you like.
Sleep with any consenting adult who’ll have you.
Live your best life in peace and security.
But force women out of their jobs for stating that sex is real? #IStandWithMaya #ThisIsNotADrill— J.K. Rowling (@jk_rowling) December 19, 2019
Geen transfobie
Transactivisten zeggen dat deze tweet overloopt van transfobie, en zelfs van transhaat, maar lees eens wat er staat. ‘Kleed je zoals je leuk vindt, noem jezelf hoe je maar wilt, slaap met volwassen sekspartners als je daar allebei zin in hebt. Geniet van je leven in vrede en veiligheid. Maar vrouwen ontslaan als ze zeggen dat sekse bestaat? Ik kom op voor Maya. Dit is serieus.’
Uitte Rowling hier angst voor mannen die zich als vrouwen kleden? Haatte ze vrouwen die zichzelf mannen noemen? Uitte zij op welke manier dan ook haat of angst voor transgenders? Nee. Het enige waartegen Rowling zich hier verzette was dwang. In dit geval de dwang om de biologische werkelijkheid te ontkennen.
Heksenjacht
In een normale wereld zou Maya Forstater niet eens ontslagen zijn, en geen rechter zou een dergelijke uitspraak hebben gedaan. Het zou zijn gebleven bij een ruzie op sociale media. Maar in de wereld van 2019 had Forstater een halsmisdaad begaan tegen de heersende religie, en Rowling beging de misdaad om deze ketter in bescherming te nemen.
Daarmee was JK Rowling zelf doelwit geworden, en de haat die ze over zich heen kreeg was verschrikkelijk. Transactivisten die de mond vol hadden van empathie, wezen de empathie en vrijheid van Rowling af, en eisten onderwerping. Daarmee waren ze aan het verkeerde adres. De schrijfster liet zich niet intimideren.
Anti-haatwet
De activisten streden ook op andere terreinen en kregen voet aan de grond in de Schotse politiek. Al in april 2020 werd de Hate Crime and Public Order (Scotland) Bill ingediend in het Schotse parlement. De eerste versie kwam er niet door, maar na verschillende amendementen werd het parlement het eens. Op 1 april 2024 is de definitieve versie van kracht geworden.
Volgens deze wet kan iemand een haatmisdrijf begaan zonder het zelf te weten. Zodra iemand anders zich gekwetst voelt, kan er al sprake zijn van zo’n misdrijf. Wat de bedoeling van de ‘dader’ was, telt niet. Wat telt is de interpretatie van diens bedoeling door anderen. Bovendien kan het zelfs gaan om uitspraken in privésfeer, al is het thuis aan de keukentafel.
Een precieze definitie van wat onder deze wet valt ontbreekt. Dat maken de politie en de rechter naderhand wel uit. Schotten werden aangemoedigd om klachten tegen elkaar in te dienen, en de overheid had al beloofd dat alle klachten serieus genomen worden. De straf op deze ‘haatmisdrijven’ kan oplopen tot zeven jaar gevangenisstraf.
Over de bizarre reikwijdte van de wet werden van tevoren al veel wrange grappen gemaakt, en direct nadat de wet van kracht werd, dienden duizenden Schotten een klacht in tegen hun eigen premier. Deze Humza Yousaf is van Pakistaanse afkomst, en vorig jaar hield hij een toespraak in het parlement waarin hij afkeurend opsomde hoeveel functionarissen – in Schotland! – blank waren.
It seems @HumzaYousaf's Hate Hate Speech Act has completely backfired as thousands have reported his notorious hate "white" speech from the 20th Feb 2023.
You can either dial 101 or fill in the form here.https://t.co/dPFfTUpqSr pic.twitter.com/JdevEuI2Li
— David Atherton (@DaveAtherton20) April 1, 2024
TERFS
Maar deze wet is natuurlijk nooit bedoeld geweest om anti-blank racisme aan te pakken; deze wet is ontworpen om de TERFS het zwijgen op te leggen. TERF is al jaren een scheldwoord, het is gevormd uit de eerste letters van trans-exclusionary radical feminist. Volgens de transactivisten zijn dit feministen die transvrouwen – die biologisch mannen zijn – uit willen sluiten.
Doelwit nummer 1 van deze wet was natuurlijk Rowling zelf, die in Schotland woont. De Schotse politie moest zelfs oefenen met een scenario waarin bepaald moest worden of ene ‘Jo’ de nieuwe wet overtrad. Maar ook andere Schotse feministes waren bang voor wat er nu ging gebeuren. Hoe moesten zij nog actievoeren voor bijvoorbeeld veilige vrouwenruimtes als ze mannen geen mannen meer mochten noemen?
1 april
Dat was het moment dat JK Rowling haar meesterzet deed.
De laatste jaren zijn er de nodige schandalen geweest rond mannen die zich voordeden als transvrouw om misdaden te kunnen plegen, één zo’n schandaal bracht zelfs de vorige Schotse premier – Nicola Sturgeon – ten val. Zij kon niet meer verdedigen dat een verkrachter gehuisvest mocht worden in een vrouwengevangenis omdat hij zei zich vrouw te voelen. Daarnaast waren er de nodige voorbeelden van mannen die als transvrouw de plaatsen van vrouwen innamen bij benoemingen en in de sport.
Rowling verzamelde een aantal van de meest beruchte voorbeelden en maakte een vernietigende twitterdraad. Als 1 aprilgrap prees ze deze mannen om hun ‘vrouwelijkheid’, en sloot af met een uitdagende verklaring. Ze benadrukte dat deze ‘vrouwen’ natuurlijk helemaal geen vrouwen waren, maar mannen. Daarna schreef ze dat als deze bewering als haatmisdrijf telde, ze ernaar uitkeek om gearresteerd te worden.
De tirannen waren te ver gegaan: Rowling koos voor open rebellie.
Totally agree. I have been DELIBERATELY DEFIANT, in spite of some random bloke’s advice. A full investigation MUST be mounted. #ArrestMe
Also, visit Scotland, land of the free! pic.twitter.com/8HqgxofwtN
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 1, 2024
Schaakmat
Daarmee zette ze de Schotse overheid voor het blok. Als ze haar zouden arresteren, zou dit een ongelooflijk geruchtmakende rechtszaak worden. Rowling is steenrijk en kan dure advocaten betalen, bovendien zou de wet tot in detail bij iedereen bekend worden. En dan gaat het om details die zo absurd zijn dat Schotland in de hele westerse wereld enorme imagoschade op zou lopen.
Als ze haar niet zouden arresteren, konden ze in feite niemand anders meer arresteren. Elke arrestant zou kunnen wijzen op deze uitspraken van Rowling: waarom ik wel en zij niet? Bovendien beloofde Rowling dat zij op zal komen voor elke vrouw die aangeklaagd gaat worden als ze een man een man noemt: dan zal zij de woorden van die vrouw herhalen en mogen ze haar ook aanklagen.
Geen vervolging
Inmiddels lijkt de Schotse politie bij zinnen te zijn gekomen. Een perswoordvoerder liet weten dat er klachten binnen waren gekomen over de twitterdraad van Rowling, en dat besloten was dat hier geen sprake was van crimineel gedrag. De politie gaat hier geen actie op ondernemen. Dat is ook wel zo verstandig, want inmiddels is duidelijk dat tegen premier Humza Yousaf meer klachten zijn ingediend dan tegen Rowling…! Hiermee is de nieuwe wet in feite al tandeloos geworden.
JK Rowling WON'T face police action over tweets despite multiple complaints https://t.co/2zrxve3qJp
— Alma van Hees (@Alma00011) April 2, 2024
Vervolgens plaatste Rowling een nieuwe verklaring op Twitter: “Ik hoop dat elke vrouw in Schotland die wil opkomen voor de realiteit en het belang van biologische sekse gerustgesteld zal zijn door deze aankondiging, en ik vertrouw erop dat alle vrouwen – ongeacht status of financiële middelen – gelijk behandeld zullen worden door de wet.”
Hiermee maakt ze nog een keer duidelijk dat ze alle feministes in bescherming neemt die niet haar middelen en status hebben. Ze gebruikt haar macht als steenrijke beroemdheid om machteloze vrouwen te beschermen. Ze is een rebel geworden die de vergelijking met Harry Potter en zijn vrienden glansrijk doorstaat.
Niet buigen
Deze verklaring van Rowling komt niet uit het niets. Haar standvastigheid is versterkt, elke keer dat zij niet boog. Elke keer dat zij standhield tegen haat en intimidatie, elke keer dat zij opstond voor wat waar is.
Toen zij in 2019 die tweet plaatste, kon ze niet vermoeden hoe fel de strijd zou worden. Ze heeft er ongetwijfeld verdriet van gehad, bijvoorbeeld toen jonge acteurs die dankzij haar groot waren geworden, liever de transactivisten naar de mond spraken dan haar steunden.
Ze kreeg talloze bedreigingen, genoeg om haar huis mee te behangen, zoals ze een keer vertelde. Ze had ook niet kunnen voorzien dat in haar land deze wet van kracht zou worden. En bij elke nieuwe beproeving had ze de makkelijke weg kunnen kiezen. Dat heeft ze niet gedaan.
De golf van blijdschap die na deze overwinning over internet ging, zegt veel. Wat een bemoediging is het om iemand te zien die niet buigt. Die weigert zich te laten intimideren, en pal blijft staan voor waar ze in gelooft. Laat de moed van Rowling voor ons allemaal een bemoediging zijn om ons niet te laten intimideren.
Vastberaden rebellen zijn hard nodig in deze tirannieke tijden.
Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.