7 1
Read Time6 Minute, 9 Second

Het hele land staat op z’n kop vanwege de avondklok.
Zoals Jan Gajentaan het uitdrukte: ‘Ineens loopt alles in elkaar over. Oprechte protesten tegen een dictatoriale faaloverheid, virusontkenners, ME’ers zonder waterspuitdiploma, agressieve autochtone tokkies die los gaan en een plunderopstand van de kansenparels.’

Coronamaatregelen

Bijna een jaar coronamaatregelen heeft iedereen wel iets gekost en velen heel veel.
Niet meer mogen sporten. Geen verjaardagen meer vieren. Thuiswerken zonder goede werkplek. Niet meer ‘onnodig’ reizen. Niet meer stappen in het weekend. Geen concerten of andere festiviteiten meer. Niet meer in een vol stadion juichen voor je club. En dat waren nog maar de ‘kleine’ dingen.

Scholen werden gesloten: dat betekende thuisonderwijs en minder contact met vriendjes. Het betekende voor velen achterstanden en isolatie. Juist de kwetsbaren werden het hardst geraakt.
Je (groot)ouders niet mogen opzoeken terwijl je weet dat ze vereenzamen en/of geestelijk achteruit gaan. In de stervensfase niet bij geliefden mogen zijn. Niet naar de begrafenis van een geliefde mogen, of wel mogen en dan afstand moeten houden. Je bedrijf tergend langzaam kapot zien gaan.

Je hoefde geen corona te krijgen om te lijden onder corona. Tot nu toe was het een prijs die velen wilden betalen om te voorkomen dat dat de besmettingen totaal uit de hand zouden lopen. Maar het draagvlak voor al deze maatregelen was al aardig op de proef gesteld.

Complottheorieën

Eerst even een waarheid als een koe: corona is geen verzinsel van een geheime macht achter de schermen die de hele wereld wil onderwerpen. Dat ik dit moet zeggen… helaas zie ik genoeg verhalen langskomen van mensen die dit denken.
Corona bestaat. Zelf ken ik inmiddels aardig wat mensen in mijn omgeving die het (gehad) hebben en sommigen – ook jonge mensen – zijn er heel ziek van geweest en/of hebben er na maanden nog flink last van. En nee, ze hadden geen griepje dat het etiket corona kreeg, ze hadden echt corona. En ja, van griep kan je ook heel ziek zijn, maar dit is echt anders.

Complottheorieën over corona zijn een enorm probleem en het antwoord van onze overheid en media daarop is veel te kort door de bocht. Vaak worden alle wantrouwende burgers op één hoop geveegd en uitgescholden voor ‘wappie’, wat misschien leuk is voor het ego van de schelders, maar geen hulp in de huidige toestand. Eerder schreef ik over de voedingsbodem voor complottheorieën in Nederland:

Veel burgers hadden al geen vertrouwen in de overheid, en nu zitten ze op last van diezelfde overheid in lockdown en moeten er maar op vertrouwen dat de staat het beste met ze voor heeft.
Welke staat?
Die van de baantjescarrousel, de toeslagenaffaire, de leugens over misdaadcijfers, de voortdurende immigratie, de ondemocratische overdracht van soevereiniteit aan de EU en dat alles met de eeuwige plastic glimlach van aartsleugenaar Mark Rutte.
Ga daar maar eens op vertrouwen als de werkelijkheid steeds meer op een rampenfilm begint te lijken en je wanhopig zoekt naar zekerheid.

Slecht beleid en het resultaat

Het beleid van de regering hielp niet mee. EenVandaag kan nog zoveel prijzen uitreiken voor ‘de politieke prestatie van 2020’, maar er is ongelooflijk geblunderd. De Nederlandse regering was standaard te laat, beïnvloedde achter de schermen het OMT en verschool zich vervolgens achter ‘de deskundigen’. Men sprak zichzelf voortdurend tegen. Ik ga niet alle blunders en leugens over mondkapjes, testen, kwakzalverij, vaccinatie en politieke spelletjes herhalen – wie het echt wil weten, volg de linkjes – maar de Nederlandse overheid heeft ZELF het draagvlak ondermijnd. Daar waren geen ‘wappies’ voor nodig.

En toen kwam de avondklok. Verstandige adviezen van de PVV – u weet wel, die partij die je niet serieus mag nemen – werden in de wind geslagen. Mark Rutte had blijkbaar behoefte aan daadkracht. Een nieuwe maatregel die alle burgers rechtstreeks zou raken, paste precies in zijn straatje. Het resultaat zien we nu op onze straten.
Het was opvallend hoe hard vreedzame protesten tegen de nieuwe maatregel werden neergeslagen. Het was ook opvallend hoe streng de handhaving van de avondklok direct al was, bijna provocerend streng. Wilde men een reactie? Zo ja, dan heeft men die gekregen.
Daarmee praat ik geen moment goed wat relschoppers in heel Nederland dit weekend hebben aangericht. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, en vernielingen en geweld zijn ook in deze situatie niet te rechtvaardigen. Overigens: partijen die tegen de avondklok waren, hebben niet opgeroepen tot geweld. Ook de PVV Urk en het twitteraccount van FvD niet.

De grote manipulator

Intussen spint Rutte garen bij de chaos. Ik heb me zelfs afgevraagd of Rutte de avondklok expres heeft doorgedrukt, als afleidingsmanoeuvre nu hij onder vuur lag vanwege de toeslagenaffaire. Het zou me niet eens meer verbazen. De premier heeft al bijna een jaar geweldige waarderingscijfers dankzij de coronacrisis. Hoe meer ellende er was, hoe meer hij steeg in de peilingen.

We weten allemaal dat Rutte verzot is op politieke spelletjes. We weten hoe hij de verkiezingen van 2012 zo wist te manipuleren dat er een kunstmatige race tussen VVD en PvdA op gang kwam waarna de twee ‘tegenstanders’ elkaar in de armen vielen. De SP was de grote verliezer. In 2017 was er de ‘Turkijerel’ die Rutte wel heel goed van pas kwam. De PVV was de grote verliezer.
Zal een politicus die zoveel voordeel bij de coronacrisis heeft deze kans laten liggen? Natuurlijk niet. Zoals Tom Jan Meeus in december al schreef: ‘Maar als crisisbestrijding en campagnetijd in elkaar overlopen, zoals nu, kan het geen kwaad voor ogen te houden welke politicus het meeste profijt van streng crisisoptreden heeft.’

Rutte en de rellen

De eerste reactie van de premier op de avondklokrellen is binnen en met een passend begrafenisgezicht en stoere Ruttiaanse retoriek speelde hij de staatsman.
Het heeft NIETS te maken met protesteren, het is CRIMINEEL geweld en we zullen het ook als zodanig behandelen.
GROOT respect voor burgemeesters, voor de politie, voor JOURNALISTEN die proberen daar verslag van te doen. Van journalisten blijf je AF.
Uit alles blijkt dat 99% van Nederland zich HOUDT aan de maatregelen en zich ook HOUDT aan de avondklok. En dat ze SNAPPEN dat we alleen SAMEN met elkaar in Nederland dat virus eronder krijgen.
We NEMEN al deze maatregelen NIET voor onze lol. We DOEN dat omdat we vechten tegen het VIRUS, en het is het VIRUS dat ons de vrijheid op dit moment beneemt. En door dat virus moeten we die ROTmaatregelen nemen.

Geen woord over hoe verstandig de ‘rotmaatregelen’ wel of niet zijn, en geen woord over het geklungel met vaccinaties en 1001 andere coronabeleidblunders van deze regering. Premier Rutte is precies waar hij zijn wil. Hij hoeft zich niet te verantwoorden, hij is slechts de dappere kapitein die het schip der staat door de woelige baren stuurt.

En komt het niet geweldig uit dat niemand het nu nog heeft over schendingen van de rechtsstaat? Over hoe de zwakken in Nederland al jaren vermalen worden door het onbarmhartige beleid van tien jaar Rutte? Over de vele doofpotten die zijn ontstaan tijdens tien jaar Ruttedoctrine? Dat is allemaal bijzaak nu iedereen zich bezighoudt met de rellen.

Wind je allemaal vooral op over de avondklok, mensen. En kijk niet vreemd op als Mark Rutte straks de grootste verkiezingsoverwinning in zijn carrière gaat boeken.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Voor meer artikelen, zie deze link.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.

.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Repel .

Written by Repel .

Je kunt Maaike van Charante steunen op BackMe repelsteeltje.backme.org en/of volgen op Twitter @Repelsteeltje21

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

10 thoughts on “Avondklokrellen als podium voor Rutte

 1. goed verhaal. Als de politie wil handhaven dan wel de \zaak van 2 kanten bekijken!! protesteren is een grondrecht, en niet begrenst dient te worden, door de manipulator Rutte!! consorten elke tegenspraak wordt niet geduld, men mag alleen tekenen bij het kruisje. Het begin is al principieel fout in democratie past geen geheimhouding!!

 2. Er zijn geen complotten, maar je ziet toch wel telkens een complot achter Rutte. Misschien zit er in die complotten stiekem toch wel een heel klein beetje waarheid…

  Het is nou niet zo dat de machtigste mensen ter wereld hier allemaal geen garen bij spinnen, of wel dan? En dan zullen ze het wellicht vast niet expres gedaan hebben, daar valt over te twisten, maar ze zullen er toch wel eens even heel goed gebruik van maken.

 3. “En nee, ze hadden geen griepje dat het etiket corona kreeg, ze hadden echt corona. En ja, van griep kan je ook heel ziek zijn, maar dit is echt anders.”
  Wat is er echt anders? En waar is de griep gebleven? Uitgeroeid door corona en ongeveer evenveel ‘slachtoffers’?
  .
  Heb je het boek “Covid19 – The Great Reset” gezien van Klaus Schwab van het WEF? Dat heeft hij echt niet in een paar maanden bedacht, geschreven en uitgegeven.
  .
  Verder goed stuk, bedankt!

  1. Bedankt voor je reactie.
   Dat de griep wegblijft, is logisch. Griep is minder besmettelijk dan corona en wordt dus veel makkelijker onderdrukt door de maatregelen.
   Verder geloof ik zonder meer dat een hoop opportunisten (zoals Rutte, maar ook andere ‘bovenbazen’) nu hun kansen grijpen. Het WEF is er bovenop gesprongen, want elke crisis is een kans om alles bij te sturen in de gewenste richting. Denk aan Littlefinger (Game of Thrones): ‘Chaos is a ladder…’ Dan is zo’n boek snel geschreven.

 4. Interessante overdenkingen waar ik het eigenlijk helemaal mee eens ben. Hoewel ik Rutte als premier altijd wel acceptabel gevonden heb, heb ik altijd mijn bedenkingen gehad bij het afbraakbeleid van de afgelopen 10 jaar en waar hij in feite iedere partij medeplichtig aan gemaakt heeft. Daarom deel ik je vrees dat hij na de verkiezingen weer doodleuk veruit de grootste zal zijn, terwijl zijn houdbaarheidsdatum nu toch echt verstreken is, gelet op de beerput van de toeslagenaffaire. Om over de participatiewet en andere “efficiencyslagen” maar te zwijgen.

  PS: weinig inhoudelijke reactie, meer een compliment voor je stuk…

 5. Tja Mark Rutte……. Het lullige is dat er veel meer Mark Rutte’s rondlopen in bv. de ziekenhuizen waar ik gewerkt heb totdat ik overstapte naar het Onderwijs. Ik neem alleen maar de tijd dat ik met (1984-1986) en onder (2000-2002) Jaap van Dissel werkte. Toen ik met hem werkte was Prof. Dr. Ralph van Furth hoofd van de afdeling Infectieziekten en het laboratorium Experimentele Infectieziekten van het LUMC. Jaap was dikke vriendjes met Ralph vandaar ook dat hij de opvolger van Ralph werd in 1999 want er waren veel betere kandidaten vertelde één van de oudgedienden mij later. Meest stuitende vond ik dat die oudgediende mij ook vertelde dat in de 70-er en 80-er jaren alle artsen van de afdeling Infectieziekten (die artsen deden ook labwerk op het laboratorium Experimentele Infectieziekten, oa. onderzoek naar nieuwe anti-biotica) een Zwitserse bankrekening hadden. Bewijs daarvoor werd later geleverd want toen ik naar een promotie kreeg ik te horen dat Prof. Dr. Ralph van Furth geschorst ivm. het aannemen van geld van de grote farmaceuten. En dit is maar één voorbeeld van corruptie. Later kwam ik te werken op een ZBC (= Zelfstandig Behandel Centrum) en ook daar was het bal. Ze fraudeerden er lustig op los en nog erger de medische calamiteiten waren legio en er werd glashard gelogen tegen patiënten. De houtrot zit overal en dan met name in de top van de politiek en de bedrijven. Kotsmisselijk word ik ervan. Ik denk dat als ze Mark Rutte op zouden sluiten in een gesloten inrichting en daarna iedere inwoner van die gesloten inrichting zouden laten observeren door psychiaters dat Mark Rutte er misschien wel als grootste ‘gek’ uit zou komen. De man is in mijn optiek echt KNETTERGEK!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *