15 0
Read Time5 Minute, 9 Second

Voor veel mensen is het ontstaan van dit “hyperpartisan junknews“-blog onduidelijk. Het begon allemaal met een door mij op 21 november 2015 ingezonden brief aan Bart Nijman van de GeenStijl. Waar Frank van Dorp aka Russell’s Teapot op reageerde. Dit ging nog een keer op en neer. Uiteindelijk besloten we om gezamenlijk te kijken hoe ver we (iedereen die mee wilde doen, Frank en ik) zouden komen om een eigen immigratie- en integratiebeleid te ontwikkelen.

Dat is gelukt, en hoe. Op 12 februari 2017 presenteerde wij het Manifest Migratie, Integratie en Asielbeleid. De volledige .pdf kun je vinden onderaan het stuk op GeenStijl of hier.

Met de hulp van “tendentieus mainstream“-medium GeenStijl zijn wij gezamenlijk gekomen tot een beleid dat humaan, duidelijk en vooral beter is dan het gevoerde beleid tot nu toe. Geen enkel onderwerp was taboe en alles hebben we, zonder subsidie en overigens geheel vrijwillig, kunnen uitwerken. Dit duurde al met al een jaar. De uitwerking geschiedde vooral online waarbij wij een paar keer met z’n allen bij elkaar zijn gekomen. Reden hiervoor was om de meest heikele punten te nuanceren, uit te werken of in veel gevallen toe te lichten. Allerlei soorten mensen waren hierbij betrokken. Hoogopgeleid, niet opgeleid, jong, oud, man en vrouw. Echte gewone mensen-mensen die met elkaar GeenStijl gemeen hadden.

Wij dachten dat ons initiatief en het uiteindelijke beleid, dat door de burgers zelf werd ontwikkeld, reden was voor jubelende media. We zagen al politici in polonaise zingen en schreeuwen dat het allemaal wel meevalt met die polarisatie en dat er oplossingen zat zijn. Als een linkse jongen als ik en een rechtse knaap als Frank samen met 40 anderen tot overeenstemming zouden komen op nota bene GeenStijl dan was het appeltje eitje en hebben we morgen een beter beleid. Wij zaten te wachten op alle interviewverzoeken en Matthijs van Nieuwkerk/Eva Jinek-uitnodigingen want we hebben toch wel iets moois voor elkaar gekregen.

Echter bleef het stil. Heel stil. Jaren. Tot voor kort. Want…

Ik ga eens het partijstandpunt checken van GroenLinks over vluchtelingen en wat lees ik?

Haast woord voor woord de tekst uit ons manifest op de GeenStijl

GroenStijl

Manifest GeenStijl

Vanzelfsprekend vinden wij dit hele goede ideeën, want we hebben ze immers zelf bedacht.

Maar wat natuurlijk wel een beetje vreemd is, is dat we jarenlang geen reactie kregen uit de politiek, vanuit geen enkele partij, maar dat nu opeens GroenLinks onze lijn volledig lijkt te hebben overgenomen. Als GroenLinks dit goede ideeën vindt, waarom was de partij dan niet veel enthousiaster toen wij in 2017 dezelfde ideeën presenteerden?

Sterker nog, GroenLinks had zichzelf mooi op de kaart kunnen zetten ermee. “Kijk ons eens”, had de insteek kunnen zijn, “wij staan als partij gewoon open voor ideeën vanuit de bevolking, wij zitten niet in een ivoren toren! Wij zijn een partij van en voor de burgers!”

Maar gek genoeg hield GroenLinks zich destijds doof. Was de partij misschien bang om met GeenStijl of later Saltmines geassocieerd te worden? Dat is op links natuurlijk wel een dingetje, guilt by association. Denk er alleen al aan wat (inmiddels voormalig) GroenLinks-kamerlid Zihni Özdil over zich heenkreeg omdat hij het waagde vriendelijk te zijn met de rechtse opiniemaker Sid Lukkassen. Praten met en luisteren naar de andere kant van het spectrum wordt al snel als verdacht gezien, dus wanneer GroenLinks de link zou leggen tussen hun gewenste migratiebeleid en GeenStijl, zouden ze de poort openzetten naar de gebruikelijke beschuldigingen van racisme, fascisme en xenofobie vanuit de eigen achterban, en zou aan de inhoud geen aandacht meer besteed zijn.

Denk je de ophef eens in op puriteins-links Twitter. “GroenLinks neemt het migratiebeleid van GeenStijl-reaguurders over! Schande, nog een partij die overgenomen is door extreem-rechts! Dit bewijst dat we nog veel harder onze slogans moeten uitschreeuwen bij demonstraties en op Twitter!”

Tenminste, dat is wat wij vermoeden dat de motivatie is van GroenLinks. Anders weten wij het ook niet.

Maar in ieder geval, erg positief dat deze partij wat verstandiger migratiebeleid aanprijst nu. Hopelijk komen we in de toekomst ook zo ver dat we van elkaar durven te erkennen dat de ander misschien toch ook wel redelijke punten heeft, ook al heeft die een ander politiek etiket.

Speciaal voor Huub Bellemakers:
We zien op den socials dat er paar mensen vinden dat dit allemaal verzonnen is of niet klopt en dat GroenLinks al in 2016 met deze standpunten is gekomen. Hier klopt letterlijk geen hout van en we verhelderen dat maar al te graag.

Punt 1) Ahmed Aarad werkte destijds voor GroenLinks, zie bijvoorbeeld zijn Data Zonder Grenzen onderzoek.

Punt 2) Bovendien zaten er een aantal hooggeplaatste GroenLinksers in, nota bene, dezelfde vrijwilligersgroep met wie wij dit manifest samen en sinds november 2015 hebben opgesteld.

Punt 3) Een aantal weken voor publicatie trokken de GroenLinksers zich terug omdat de druk vanuit de eigen partij te groot werd. Hoe kun je samen met PVV’ers en ander fout volk ooit tot een constructieve dialoog komen, aldus der Partei. Ook hiervan zijn alle vrijwilligers op de hoogte gesteld en kunnen dit desgewenst bevestigen.

Dit is daarom niet via-via terechtgekomen bij een of andere stagair maar bij de relevante werkgroepen, nationale en Europese politici die belast waren met dit thema of hiermee te maken hadden. Ook hier hebben wij de mails nog van.

Op het moment dat we het manifest in grote lijnen af was, in juni van dat jaar, heeft Ahmed de groep uitgenodigd om de laatste puntjes op de i te zetten. Dit vond plaats in het Sophia revalidatiecentrum in Den Haag waar hij destijds opgenomen was. Hier zaten bekende en onbekende mensen tussen. Kort daarna is het manifest aangeboden aan tal van politieke partijen, media & andere invloedrijke personen. Niemand maar dan ook niemand wilde met ons praten ondanks dat zij het manifest gratis en voor niets mochten kopiëren, overnemen en gebruiken. Dus om jaren later te zien dat dezelfde punten die wij hebben ontwikkeld ineens partijstandpunten zijn geworden is, voor ons althans, nogal opmerkelijk.

Ter verduidelijking hieronder het screenshot met de data. Dit komt rechtstreeks uit het Google Doc’s werkdocument waar een ieder van de vrijwilligers toegang toe had en heeft.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”