0 0
Read Time2 Minute, 1 Second

Inzending van Sid Lukkassen

Nu we een week aan berichtgeving achter de kiezen hebben, kunnen we veilig vaststellen dat Bolsonaro-bashen, de nieuwe president van Brazilië, de nieuwe norm is bij zowel de mainstream media als de publieke omroep.

Dit is om twee redenen onverstandig, zoals ook het kritiekloos ophemelen van Bolsonaro onverstandig zou zijn. Maar first things first. Ik maakte in 2009 een uitgebreide studiereis door Brazilië, waarbij ik onder meer door de sloppenwijken van São Paulo trok. Ook bezichtigde ik de natuur en had ik veel contact had met de lokale bevolking omdat ik meereisde met een Braziliaanse.

Het viel me op dat er erg veel politie in het straatbeeld was, maar buiten dat maakten de Brazilianen de indruk van een ontspannen volk. Oké er waren dan wel corrupte socialisten aan de macht, maar ze maakten zich niet druk om politieke kwesties. Ook kreeg ik nergens de indruk van een gepassioneerd nationalistische inslag. Dit maakt het idee dat er uit het niets een ‘fascist’ aan de macht is gekomen – volgens de mainstream media dus Bolsonaro – ronduit absurd.

De eerste reden dat deze eenzijdig negatieve berichtgeving zo onzinnig is, is omdat we de inbedding niet begrijpen. De criminaliteit is er zó machtig dat ze de staat overvleugelt, het geweld tussen bendes is dusdanig grootschalig dat de politie er nauwelijks greep op krijgt. Wat ga je doen als een carrière in de drugs meer oplevert dan een loopbaan bij de overheid? Democratisch gekozen leiders bleken keer op keer corrupt, en in een poging om grip op de situatie te krijgen is het onderscheid tussen leger en politie vervlogen. Deze toestand komt qua netto doden overeen met een burgeroorlog, en maakt dat mensen openstaan voor een krachtdadig leiderschap.

Daar komt nog bij dat Brazilië gewoon een economisch machtsblok is, een belangrijke handelspartner en zeker bepalend voor het hele continent Zuid-Amerika. Wij Nederlanders kunnen onszelf wel zo post-nationalistisch en kosmopolitisch vinden, zo ‘internationaal georiënteerd’ en ‘open naar de wereld’, maar in de praktijk is eenzijdige negatieve berichtgeving contraproductief. Wat heeft alle Trump-bashing ons bijvoorbeeld opgeleverd? Laat de mainstream media eens lessen trekken! Ik hoop daarom dat u op 8 december aanwezig zult zijn bij de lancering van mijn nieuwe boek – hieronder leest u er meer over. Wellicht tot dan, waar ik u graag persoonlijk zal begroeten.

Sid Lukkassen

Lees verder:

https://politiek.tpo.nl/2018/05/03/sid-lukkassen-mainstream-media-creeren-bewust-polarisering/Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme