0 0
Read Time2 Minute, 42 Second

Om met de deur in huis te vallen: ‘rechtse-media-mensen’ zijn niet meer in staat om normaal een bedrijf te runnen. Je weet wel: dingen doen, ervoor betaald te krijgen om of quitte te draaien of winst te maken, zodat het bestaan van het bedrijf kan worden voortgezet. Laat ik de nummer 754 (d.d. 16 juni 2018) van de best bezochte websites in Nederland er eens bij pakken: TPO.nl.

Een nieuws- en opiniewebsite dat door velen als ‘rechtsgetint’ wordt beschouwd en ooit begon als (een ‘ludieke’ tegenhanger van joop.nl) ‘De Jaap’.  Na haar fusie met CampusTV in 2012 besloot Jaap om als The Post Online door het leven te gaan.

Markant is dat een dochter van The Post Online BV het voor mij totaal onbekende OdessaTV is. Op de website van TPO is geen informatie te vinden over deze dochter. Echter een snelle Google-opdracht later leidt mij naar een Oekraïense TV-, internet- en telecomprovider. Geen idee wat die met het Nederlandse TPO gemeen heeft (of zou moeten hebben), maar interessant om mee te nemen…

Anyway, terug naar mijn favoriete onderwerp: cijfers. Cijfers van en over TPO zijn er namelijk zat. Zo leerde ik dat zij 0 man/vrouw/anders personeel op de loonlijst hebben staan en er enkel 1 aandeelhouder is, een zekere Bertram A. Brussen. Deze Bertram is sinds 12 juni j.l. als enige overgebleven van de 5 aandeelhouders die er eerder waren. Op zich niets om je al te veel zorgen over te maken maar dan komt het…

Het netto eigen vermogen van TPO neemt jaar op jaar enkel af. In 2012 was men gestart op 160K negatief en dat is sindsdien enkel toegenomen tot het eigen vermogen met de afsluiting van 2016 1,4 miljoen negatief bedroeg. Waar in 2012 TPO nog twee medewerkers op de loonlijst had staan, is dat sinds 2015, nul.

Tenslotte staat er sinds 31-12-2016 een post op de jaarrekening van 1,5 miljoen aan “Niet geclassificeerd schulden”. Geen idee wat dat is, maar erg positief of vertrouwenwekkend klinkt dat natuurlijk niet. Als dan de kredietlimiet door D&B ook nog eens op 7.500 Euro maximaal wordt gelegd, in combinatie met een betaaltermijn van 8 dagen, dan is dat veelzeggend en zorgwekkend.

Zo komen we bij mijn hypothese: rechts is vergeten hoe het moet ondernemen. Er wordt niet of onvoldoende nagedacht over een verdienmodel en er wordt vooral bij elkaar gehobbyd.
Zo gaat het eigenlijk met al deze for-profit blogjes in de uithoeken van het Nederlandse internet. Ik vind dat oprecht jammer, maar tegelijkertijd ben ik er ook ergens blij om. Mijn reden voor het laatste is dat elk for-profit medium, dat (soms) schuurt tegen een extreem uiterste in het politiek spectrum, links of rechts, uiteindelijk sterft. Men vergeet dat 90% van de bevolking noch politiek actief is noch op zoek is naar uitersten en daar mogen we ook wel een keer gewoon blij om zijn.

Belangrijke noot: Bron voor bovenstaand is een kredietrapport van Dun & Bradstreet/Altares, de wereldwijde marktleider op het gebied van o.a. B2B kredietscores en corporate risk-management. Het rapport zelf mag ik niet delen maar met een proefaccount kun je het zelf gratis opvragen.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”