Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen, zijn velen naar Mastodon vertrokken omdat Twitter volgens hen niet veilig meer zou zijn. Maar hoe terecht is dat? Elon Musk zegt dat hij Twitter heeft gekocht omdat hij debat wil bevorderen en polarisatie wil bestrijden; zijn critici denken dat juist haat en desinformatie nu vrij baan krijgen. Ik doe een poging om hysterie en feiten te scheiden.
Elon Musk neemt Twitter over
Op de overname van Twitter door Elon Musk kwamen felle reacties van twitteraars die zichzelf beschouwen als degenen die aan de fatsoenlijke kant van Twitter staan. Volgens Washington Post journaliste Taylor Lorenz was het alsof op Twitter de poorten van de hel waren geopend, en Volkskrant columnist Sander Schimmelpenninck noemde de overname zelfs een ramp voor de mensheid.
De overname van Twitter door Elon Musk is niets minder dan een ramp voor de mensheid. Het is een historisch falen van ons systeem dat de rijkste man van de wereld dit belachelijk invloedrijke dorpsplein in handen krijgt en het zal alle wereldproblemen nog groter maken.
— Sander Schimmelpenninck (@SanderSchimmelp) October 28, 2022
Vluchten naar Mastodon
Velen kondigden aan dat ze Twitter gingen verlaten nu hier de ‘fascisten’ vrij baan zouden krijgen, en ze stapten over naar een ander social media platform: Mastodon. Claudia de Breij – die op Mastodon inmiddels al ruim 3000 volgers heeft – schreef daar: “Wat gezellig dat we hier met allemaal niet-fascisten samen kunnen zijn!”
Kortom: volgens Claudia is Twitter vergeven van de fascisten en is Mastodon nu een veilig toevluchtsoord. Het is altijd een vreemde gewaarwording om te zien hoe mensen die bijzonder bij het establishment in de smaak vallen (en mee mogen doen aan alle besloten boekenfeestjes) er zo van overtuigd kunnen zijn dat ‘de fascisten’ regeren, en dat zij het kleine (maar dappere!) verzet zijn.
De haat op Twitter
Op zich hebben sommigen natuurlijk wel een punt als ze klagen over alle haat op het ‘riool’ van Twitter. Lees bijvoorbeeld deze tweet. “Het vervelende van (persoon 1) is, dat wanneer je in de lucht zou zweven met (persoon 1), (persoon 2) en slechts twee functionerende parachutes, je die andere functionerende parachute dan toch aan (persoon 2) zou moeten geven.”
Maar de ene haat of doodsbedreiging is de andere niet, en zo kon het gebeuren dat deze twitteraar – Sander Schimmelpenninck – binnen een week na deze tweet uitweek naar Mastodon waar hij als eerste ‘toot’ postte: “Dag fatsoenlijke mensen” en binnen twee dagen meer dan 3500 volgers had. Onder die ‘fatsoenlijke’ volgers overigens ook niet-fasciste Claudia de Breij, oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher en BNN-coryfee Tim Hofman.
Wie is nu op het 'fatsoenlijke' #Mastodon mss wel het grootste NL account?@SanderSchimmelp😳
Even ter illustratie zijn laatste tweets.👇 Op zich knap hoeveel grofheden hij in 2 tweets weet te persen, maar DIT noemt men daar dus fatsoenlijk.🤦♂️
Wat een 'verlies' voor Twitter.🚮 pic.twitter.com/xoiHMsrARl— Maaike van Charante (@Repelsteeltje21) November 1, 2022
Bias bij Twitter
Deze mensen hebben de mond vol van de ‘haat’ van anderen, maar lijken niet te beseffen dat zij zelf niet erg tolerant zijn voor andersdenkenden. Juist degenen die achter elke boom een fascist denken te zien, vertrekken nu met veel bombarie naar Mastodon. En dat terwijl Twitter bepaald geen toevluchtsoord voor ‘rechtse’ mensen is. Er zijn al lange tijd klachten over de bias bij Twitter, en die bias is dan ook duidelijk waarneembaar.
Zo bestonden er officieel geen shadowbans en searchbans – aanpassingen van de algoritmes waardoor sommige accounts bijna onvindbaar waren – maar al snel na de overname door Musk rapporteerden rechtse twitteraars een duidelijke groei in volgersaantallen. Het meest opvallende voorbeeld was een Amerikaanse Trumpfan, Catturd2.
En er was niet alleen bias door manipulatie van algoritmes, er was ook regelrechte censuur. Het meest beruchte voorbeeld is natuurlijk hoe Twitter het onmogelijk maakte een artikel over Hunter Biden te posten, en zelfs de New York Post – de oudste krant van de VS – weken lang blokkeerde om te voorkomen dat dit nieuws nog voor de presidentsverkiezingen de Amerikaanse kiezers zou bereiken.
Censuurliefhebbers keren de feiten om
Het is dus absurd dat sommigen doen alsof er nu pas met algoritmes geknoeid zou gaan worden: alsof er in het oude Twitter geen sprake zou zijn van censuur, en in het nieuwe Twitter juist wel. Kees Verhoeven van D66 laat zich hier dus aardig kennen. Hij protesteerde nooit tegen de oude bias en de oude censuur, maar nu er een gelijk speelveld dreigt te komen, staat Verhoeven ineens op de barricades.
De vrije vogel van Elon Musk is in werkelijkheid een veelkoppig algoritmemonster dat onze democratie aanvalt door intimidatie, desinformatie, extremisme en populisme aan te jagen onder het valse mom van ‘free speech’.
Politici moeten ingrijpen maar durven niet uit censuurangst. pic.twitter.com/ZkgwP0KwCZ— Keesvee (@KeesVee) October 29, 2022
Feest op Twitter
De bias op Twitter is de belangrijkste reden dat de overname door Elon Musk aan de andere kant van het politieke spectrum met gejuich werd begroet. Het was feest op Twitter, en velen plaatsten ‘gewaagde’ tweets, zoals: “een vrouw is een vrouw”. Hieronder noemde Robby Starbuck een reeks uitspraken waar twitteraars eerder mee in de problemen konden komen, en zeg nu zelf: zou dit niet gewoon gezegd moeten kunnen worden?
I forgot a few important facts: Men can’t get pregnant and men don’t menstruate. It’s child abuse to cut the genitals off of a minor who’s confused about their gender and men are groomers if they dress like a woman to dance while stripping clothes off for a crowd with kids in it.
— Robby Starbuck (@robbystarbuck) October 28, 2022
Het nieuwe Twitter
In april schreef ik al eens over de aanpassingen die Elon Musk voorstelde, en hij maakte uitstekende punten. Lees vooral wat hij toen al noemde, en besef dat dit een eerlijker speelveld op zou leveren waar een goed inhoudelijk debat gevoerd kan worden. Geen bevoordeling meer van de ‘juiste’ meningen en geen onderdrukking meer van andersdenkenden.
De plannen van Elon Musk
Elon Musk heeft direct na zijn overname een verklaring op Twitter gezet waarin hij zijn plannen nog eens heeft toegelicht. Leest u even mee.
“De reden dat ik Twitter overnam is omdat het belangrijk is voor de toekomst van onze beschaving om een gemeenschappelijk digitaal dorpsplein te hebben, waar op een gezonde manier over een breed scala aan overtuigingen kan worden gedebatteerd, zonder dat dit uitloopt op geweld. Momenteel is er een groot gevaar dat social media zullen versplinteren in extreemrechtse en extreemlinkse echokamers die voor nog meer haat en verdeeldheid in onze maatschappij zullen zorgen.”
Musk ging nog even in op de polarisatie die makkelijk kan ontstaan op internet, en zei dat hij Twitter kocht uit liefde voor de mensheid. Hij beloofde ook dat er wel degelijk regels zouden zijn en stelde adverteerders gerust. Maar de kern van zijn verhaal staat in bovenstaand citaat. Hij wil dat mensen met elkaar praten, zonder zich af te sluiten in echokamers, waardoor ze van elkaar vervreemden en de polarisatie toeneemt.
Dear Twitter Advertisers pic.twitter.com/GMwHmInPAS
— Elon Musk (@elonmusk) October 27, 2022
Wat is er mis met het nieuwe Twitter
Wat zegt het over degenen die naar Mastodon vertrekken dat ze dit Twitter niet willen? Tot nu toe was Twitter voor hen een plek waar ze bevoorrecht waren, waar zelfs extreme uitspraken van hen niet bestraft werden en andere meningen juist wel. Zij hadden een Twitter waar ze iedereen die hen niet aanstond straffeloos voor fascist uit konden maken, nu vrezen zij een gelijk speelveld.
Het kan natuurlijk zijn dat velen zich bang laten maken door misleidende berichten van lieden als Kees Verhoeven, Claudia de Breij en Sander Schimmelpenninck. Maar dan zou het juist goed zijn als deze mensen eens blootgesteld werden aan wat meer diversiteit van meningen. Verschil van mening is gezond; daar ga je van nadenken. En dan zijn de plannen van Elon Musk hoopgevend.
Rijke mannen met grote beloftes
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Elon Musk een onbevlekte engel is die nooit fouten maakt. Zijn beloftes voor Twitter klinken velen als muziek in de oren, maar laten we reëel blijven: Musk is tot nu toe geen onbaatzuchtige filantroop geweest, hij is dat waarschijnlijk nu ook niet. Het zal dus zaak zijn om hem goed in de gaten te houden. Dat neemt niet weg dat Musk de kans moet krijgen om Twitter te verbeteren.
En zijn critici mogen zich eens afvragen waarom zij andere rijkaards met grote beloftes – denk aan Gates, Soros en Zuckerberg – blijkbaar wel op hun blauwe ogen vertrouwen. Velen die zich nu zo opwinden over Elon Musk lezen waarschijnlijk zonder problemen de Washington Post, die eigendom is van Jeff Bezos. In onderstaande video (kijktip!) stelt satiricus Andrew Doyle veel van deze hypocrisie aan de kaak.
Elon Musk’s Twitter takeover has annoyed all the right people.
My thoughts from yesterday’s episode of Free Speech Nation… pic.twitter.com/Kj4qcP96nJ
— Andrew Doyle (@andrewdoyle_com) October 31, 2022
Mastodon
Overigens zal het interessant zijn om te zien hoe het de niet-fascisten op Mastodon vergaat. Mastodon is geen paradijs waar duizend bloemen bloeien, en onschuldige olifantjes in vrede en harmonie samenleven. Lees vooral wat Adam Curry hier een paar jaar geleden al over schreef. En nu gaan hordes twitteraars massaal over naar dit platform? Dat is een recept voor problemen.
De eerste dagen – misschien weken – zal het vast leuk zijn. Lekker schelden op Twitter en op iedereen die daar als vijand was gelabeld. Elkaar vleien en om de haverklap roepen hoe knus het wel niet is, zo onder elkaar. Maar de overstappers nemen hun menselijke aard mee, dus wat gebeurt er daarna in die echokamer?
Men zal de kleine meningsverschillen die er toch zijn gaan uitvergroten. Nieuwe heilige huisjes zullen worden opgericht en nieuwe taboes zullen bedacht worden. Wat zijn tenslotte zedepredikers zonder zondaars? Het is een kwestie van tijd voordat de fatsoenlijke vluchtelingen elkaar op Mastodon de tent uitvechten.
En als zij er in zullen slagen om geen ruzie te krijgen – je weet maar nooit – dan zal het er vermoedelijk gruwelijk saai worden. Maar mochten de mastodontjes dan heimwee krijgen naar dat nare Twitter, ach, dan zijn ze van harte welkom om terug te komen en eens eerlijk in debat te gaan. Want een echt gesprek is nog altijd het beste medicijn tegen de haat waar zij zo over klagen.
Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.
.