Er wordt vaak veel geklaagd over al het fakenews op de social media, en natuurlijk gaat er ook fakenews rond. Bij de huidige coronacrisis is dat niet anders.
Complottheorieën zijn populair. Vanzelfsprekend zijn er de standaardverhalen over Joodse samenzweringen, over Soros, Bilderberg en zelfs Bill Gates. Daarnaast zijn er ook creatievere ideeën over waarom Turken niet ziek worden, over hoe klimaatverandering de pandemie veroorzaakte – echt waar, dit verzin ik niet – of over de duistere rol van het getal 33.
Maar deze theorieën worden waarschijnlijk door velen als vermaak gezien en met een gepast korreltje zout genomen. Bovendien worden ze lang niet zo enthousiast verspreid als een heel andere categorie informatie.
Er gaat namelijk uitstekende informatie rond op Twitter waar deskundigen zich veel moeite geven om de laatste inzichten te delen en te interpreteren.
Neem bijvoorbeeld dit uitstekende artikel over het enorme belang van goede maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Talloze deskundigen raden het aan op Twitter, en terecht. Het legt glashelder uit wat regeringen zouden moeten doen en waarom. Het bulkt van de feiten en wordt voortdurend bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.
Hoeveel mensen zouden deze belangrijke informatie gezien hebben zonder de verspreiding van dit artikel op social media?
Hier een draad van een club die zich heeft gespecialiseerd in data. Een en al praktische tips voorzien van een degelijke wetenschappelijke onderbouwing. Daarin ook plaatjes die uitleggen waarom ‘flattening the curve’ zo belangrijk is. Een ook elders veel gedeeld gifje hierover maakt het voor iedereen inzichtelijk.
Het verhaal over de verschillen tussen St. Louis en Philadelphia in hun beleid ten tijde van de Spaanse Griep en de gevolgen van dat beleid heb ik ook al talloze keren voorbij zien komen.
Al deze zaken dragen enorm bij aan de bewustwording bij de bevolking.
Nog een mooie kant van social media: alle initiatieven die gedeeld worden om elkaar bij te staan.
Hier over het succes van een oproep aan leraren voor als straks (toch) de scholen sluiten: Binnen ruim een uur 1000 leraren die via platform @POinactie reageren op bereidheid om via scholen opvangfunctie voor kinderen met ouders werkzaam binnen ‘vitale structuren.’
Dan de hashtag #coronahulp: mensen die hulp aanbieden en vragen voor simpele zaken als hond uitlaten of boodschappen doen. Kijk eens hoe snel mensen elkaar kunnen vinden dankzij een simpele hashtag!
En zoals de ellende van Italië ons bereikte via twitterdraden, zo bereiken ons ook de ontroerende beelden van Italianen die ’s avonds op hun balkons staan en samen zingen met hun buren die ze niet van dichtbij mogen ontmoeten, maar waarmee ze wel een lied mogen delen.
Die saamhorigheid is misschien wel net zo belangrijk om door een pandemie heen te komen als een zo goed mogelijke medische zorg door het vertragen van de verspreiding van het virus.
We zitten dan wel midden in een pandemie die de Spaanse Griep lijkt te evenaren, maar we zijn niet alleen maar kwetsbaarder geworden in de laatste eeuw. Op sommige punten zijn we zonder meer sterker geworden.
Vond je dit artikel goed? Steun Repel via repelsteeltje.backme.org
Voor meer artikelen van Repel, zie deze link.
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me op Twitter.
.