Uitstekend Covid-19 beleid in Zuid Afrika
Vraag eens aan de gemiddelde Nederlander wat hij vindt van Zuid Afrika dan hoor je links georienterende antwoorden zoals: Apartheid was slecht en goed dat het ANC het land leidt en aan de rechterkant kritische geluiden over corruptie, landonteigeningen en moorden op blanke boeren. Maar iedereen zal zeggen dat het een prachtig land is en dat is ook zo. Ik woon er nu een tijdje.
Covid-19 treft de wereld. Ik volg de ontwikkelingen in Nederland nauwlettend en ik constateer nogal een zwalkend beleid. Misschien kan je het de politieke elite ook niet kwalijk nemen. Als je geschiedenis hebt gestudeerd en je bent aan het Haagse pluche geplakt dan kun je zo een crisis helemaal niet aan en vaar je blind op wat wetenschappers zeggen van politiek niet neutrale instituten als het RIVM. Minister Bruins kon het al helemaal niet en kiest voor wachtgeld. Het zorgpersoneel waar hij over ging draait 12 uurs diensten voor een fractie van het salaris en die grote groep mensen klaagt niet.
De maatregelen die tot nu toe in Nederland zijn genomen zijn niet afdoende om het virus in te dammen, Wilders en Baudet krijgen binnenkort gelijk en Nederland stevent af op een lockdown.
Terug naar Zuid Afrika, het land van President Cyril Ramaphoza. Met momenteel 709 besmettingen, nul doden en 4 genezingen op een totale bevolking van zo’n 60 miljoen mensen valt dat eigenlijk best wel mee maar de regering neemt de dreiging bloedserieus.
In de toespraak tot het volk na dagenlange vergaderingen kondigde de President een totale lockdown af voor een periode van drie volle weken. Het was eigenlijk een uitstekende toespraak, goede maatregelen in de hoop dat het virus niet de overvolle Townships bereikt.
Natuurlijk blijft het een ANC regering maar deze wordt in de crisis ondersteund door de grootste oppositiepartij, de Democratic Alliance (DA) met de blanke (!) leider John Steenhuisen.
Maar echt koek en ei is het niet. Mmamoloko Kubayi-Ngubane, de minister van
Toerisme wil bedrijven in het Toerisme financieel bijstaan. Hiervoor is 200 miljoen Rand voor vrijgemaakt (bijna 12 miljoen euro) en dat klinkt goed.
Echter dat geld wordt op racistische manier verdeeld en wel als volgt:
Ten minste 70% komt ten goede aan bedrijven eigendom van zwarte mensen
Ten minste 50% komt ten goede aan bedrijven eigendom van vrouwen
Ten minste 30% komt ten goede aan bedrijven van jongeren
Ten minste 4% komt ten goede aan bedrijven van mindervaliden
Als je als blanke een restaurantje hebt is een kans op hulp maar klein.
AfriForum overweegt inmiddels juridische stappen als de rasvereisten voor financiële hulp niet wordt geschrapt.
Miljardair Ramaphoza is als president een stuk professioneler en intelligenter dan de intens corrupte Jacob Zuma maar het zou hem sieren ook op te komen voor het blanke deel van de bevolking want met name die groep zorgt voor de belastinginkomsten.
Hopelijk komt de virusinfectie snel tot een einde