15 0
Read Time4 Minute, 48 Second

Zelden heeft Mark Rutte zo opzichtig staan liegen.
Welnee, hij had het helemaal niet over Pieter Omtzigt gehad! En Sigrid Kaag ook niet! Natuurlijk niet!
Dit was de vlucht naar voren nadat Kajsa Ollongren zo dom was geweest om haar notities – Positie Omtzigt, functie elders – niet veilig in een mapje te vervoeren.

De fout van Rutte

In paniek maken mensen domme fouten, en Rutte is in paniek. Wat is de domme fout?
Zelfs als er geen sprake zou zijn van persoonlijke rancune, is het volkomen ongeloofwaardig dat Omtzigt niet genoemd zou zijn. Om twee redenen.

Het kabinet is gevallen door het rapport over de toeslagenaffaire, een affaire waarin Omtzigt een grote rol heeft gespeeld. Vervolgens heeft hij in het toeslagendebat een indrukwekkende toespraak gehouden over macht en tegenmacht en de systeemfouten waardoor de toeslagenaffaire heeft kunnen gebeuren. Alleen dit al zou reden genoeg zijn om hem te noemen in elk overleg over het nieuwe kabinet.

Daar komt bij dat het CDA tot op het bot verdeeld is. Velen hadden Omtzigt graag als lijsttrekker gezien, maar de CDA-top wist dat te voorkomen en er zijn sterke aanwijzingen dat vooraanstaande CDA’ers nu proberen het aanzien van Omtzigt te ondermijnen. Het is geen geheim dat VVD en D66 graag met het CDA verder willen regeren, en zou deze verdeeldheid dan geen onderwerp van gesprek zijn…?

Liegen is altijd ingewikkelder dan de waarheid vertellen. Een eerlijk man hoeft maar één verhaal te onthouden, een leugenaar moet echte en valse verhalen uit elkaar houden en verstrikt zich vroeg of laat in zijn eigen leugens.
Natuurlijk is Omtzigt genoemd in gesprekken met de verkenners, en als Rutte niet zo in paniek zou zijn geweest, had hij dit gewoon erkend. Maar in zijn schrik om de informatie die nu op straat ligt, probeerde hij de waarheid zo ver weg te schuiven dat hij zelfs deze nooduitgang miste.

Zieke politieke cultuur

Eerder schreef ik over de zieke cultuur in de Haagse politiek:
De verpakking is belangrijker geworden dan de inhoud, en de inhoud verschraalt meer en meer. Wat voor gevolgen heeft dit?
De mensen die in dit model boven komen drijven zijn de netwerkers, de vlotte praters, degenen die het niet zo nauw nemen met de waarheid maar wel een fijne neus hebben voor wat ‘goed ligt’ bij de kiezers. Het zijn de mensen die probleemloos meesurfen op elke hype en intussen de belangen van de eigen groep goed in het oog houden
.

Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze cultuur. Vlot, behendig en altijd haarscherp afgesteld op de publieke opinie. Maar dit keer haperde de Ruttemachine. Het ergste wat een aartsleugenaar kan overkomen is een confrontatie met de waarheid.
In datzelfde stuk over de zieke Haagse cultuur schreef ik over Omtzigt:
Als bij de kartelpartijen toch een integere politicus boven komt drijven, is er paniek in de tent.

De spelbreker

Omtzigt heeft serieuze pogingen gedaan om het systeem van binnenuit te veranderen. Hij heeft vergaande concessies gedaan door gehoorzaam mee te stemmen met het CDA en door zich op gevoelige dossiers het zwijgen op te laten leggen, maar hij heeft nooit concessies willen doen door te stoppen met fundamentele kritiek. In feite is hij alleen maar kritischer geworden.

Dat levert hem de haat op van de politieke dieren die hun spelletje verstoord zien worden. Degenen die helemaal niet willen dat de democratie werkelijk functioneert. Degenen die liever machtsspelletjes spelen en de kiezers manipuleren dan het mandaat van de kiezers werkelijk te zien als een mandaat: de bevoegdheid om in naam van een ander te handelen. Voor hen is Omtzigt de spelbreker die een spaak in hun wiel steekt.

Voor veel kiezers is Omtzigt ook de spelbreker, maar op een andere manier. Met een uitstapje naar het Engelse ‘spell’ is Omtzigt degene die de betovering, de vloek verbreekt. Hij trekt het rookgordijn van leugens weg en laat de waarheid zien. Luister naar dit veelzeggende fragment waarin hij de banden tussen regering en parlement, tussen pers en politiek, tussen rechtspraak en belangenorganisaties aan de kaak stelt. Overigens is hier al goed te horen hoe moe hij was. Hij struikelde over zijn woorden.

Waarheid en leugen

Rutte is een behendig politicus. Wie hem op zijn eigen terrein wil verslaan, moet van goeden huize komen. Maar Omtzigt heeft geen voet op het terrein van Rutte gezet; hij heeft simpelweg zijn geweten gevolgd. Er zijn oude spreekwoorden die we misschien maar eens serieus moeten nemen. ‘Eerlijk duurt het langst.’ ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.’

De aantekening ‘Positie Omtzigt, functie elders’ spreekt boekdelen. Natuurlijk wil Mark Rutte dit lastige Kamerlid liever uit de weg hebben. Hij zal niet de enige zijn – velen op het Binnenhof zien deze spelbreker liever gaan dan komen – maar als deze aantekening op het lijstje van Ollongren staat, is Rutte de hoofdverdachte. Zijn ontkenning dat Omtzigt überhaupt genoemd zou zijn is spectaculair onhandig voor een geroutineerde leugenaar en zegt genoeg over zijn paniek.

We zien nu in de media politici en journalisten balanceren. Ze kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is, maar welke kant gaat dit op vallen? Dus houden de meesten zich op de vlakte en proberen vooral hun contacten niet te beschadigen, waarmee ze weer eens het gelijk van Omtzigt laten zien. Vrijwel niemand in dat wereldje zit te wachten op integere politici: als je leeft van leugens en gekonkel, is waarheid wel het laatste wat je wilt.

Waarschijnlijk is het te veel gevraagd, maar zou het niet mooi zijn als de waarheid het eens een keer zou winnen?

De leugen heeft al zo lang geregeerd…

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Voor meer artikelen, zie deze link.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.

.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Repel .

Written by Repel .

Je kunt Maaike van Charante steunen op BackMe repelsteeltje.backme.org en/of volgen op Twitter @Repelsteeltje21

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

12 thoughts on “De waarheid van Omtzigt en de leugen van Rutte

 1. Eigenlijk kun je Mark Rutte heel simpel omschrijven.
  Mark Rutte = Adolf Hitler zonder snorretje in Vredestijd
  Het zou mij niets verbazen als ze Pieter Omtzigt uit de weg ruimen. In het dossier Demmink zijn tenslotte ook twee mensen op mysterieuze wijze om het leven gekomen. En Pieter Omtzigt weet naast al die andere bagger ook ALLES van het dossier Demmink. Mij verbaast niets neer dus mark my words.

  1. Je zal er nog versteld van staan hoe onmetelijk dom politici zijn. Ik heb zelf ooit eens deelgenomen aan een werkgroep Prenatale Diagnostiek (ik was daar toen werkzaam in) op Het Binnenhof en viel echt steil achterover van verbazing over de totaal absurde arrogantie van politici. Het grappige is echter dat die arrogantie gepaard ging met een onmetelijke domheid die al net zo absurd was. Ik heb 34 jaar in de medische wetenschap gewerkt (ook 2×2 jaar onder en met Jaap van Dissel) en was ‘groot’ gebracht met wetenschappelijk bewijs = feiten en geen gelul in de ruimte die kant nog wal raakte. Ik ben in mijn hele leven dat ik te maken heb gehad met politici er nooit (zelfs niet) ÉÉN tegen gekomen die slim was en zich baseerde op wetenschappelijk bewezen feiten. Wat zegt dat? Tja kijk om je heen zou ik zeggen! Het is overal op alle vlakken een grote teringzooi omdat er allemaal incapabele domme idioten zitten en Mark Rutte is misschien wel de allergrootste idioot. Ik brand die kerel in de Tweede Kamer compleet af met feiten want Mark is niet van de feiten Mark is van de onderbuikgevoelens-roeptoeter-mentaliteit. Nee ik vrees dat iedereen in Nederland een véél te hoge pet opheeft van politici. Het enige waar ze allemaal goed in zijn is achterbakse machtsspelletjes spelen, 1000 maal erger dan kleine kleuters dus. Ik kan het niet mooier maken dan het is.
   Oh en in de ziekenhuizen gaat het er net zo aan toe hoor Ronald, Jaap is arts en geen wetenschapper zijn medisch analist deed al het labwerk. Ik zat aan de andere kant van de labtafel met de promovendus waar ik voor werkte dus ik heb hem 2 jaar lang dagelijks meegemaakt en ken hem door en door. In de tijd dat Jaap van Dissel op het laboratorium Experimentele Infectieziekten werkte onder prof. dr. Ralph van Furth had iedere arts daar een Zwitserse bankrekening waar de grote farmaceutische bedrijven geld op stortte. Jaap vertelde mij zelf voor het Academiegebouw (we stonden daar te wachten vanwege een promotie) op het Leidse Rapenburg dat Ralph van Furth niet mocht komen omdat hij geschorst was door het LUMC vanwege het aannemen van geld. Jaap wist daar dus ook van! Maar het wordt nog veel erger want toen ik 16 jaar later onder Jaap van Dissel kwam te werken zat ik bij een labvergadering waarin OK-doden (OK=Operatie Kamer) werden besproken. De bewuste OK’s waren net weer schoon gemaakt en weer vielen er doden door ziekenhuisinfecties. Toen ik aan de ziekenhuishygiëniste vroeg of ze het OK-personeel (verpleegkundigen en chirurgen) dan niet gecontroleerd hadden op die Acinetobacter-bacterie zei ze cynisch: “Ne kom op joh dat is stigmatiseren!” Het was mij toen direct duidelijk dat al die OK-doden gestorven waren aan 100% VERWIJTBARE ziekenhuisinfecties. Dat zijn dus zussen, broers, ooms, tantes, oma’s en opa’s geweest van mensen die voor een doodgewone normale operatie naar het ziekenhuis gingen en er daarna met een dodelijke ziekenhuisinfecties weer uitkwamen. Die hele OK-doden affaire is in de doofpot verdwenen. Zo gaat het er dus aan de ziekenhuizen aan toe. Ze zijn geen haar beter dan politici dus nu snap je het OMT-beleid misschien ook wat beter en waarom een kritische Diederik Gommers nergens meer te horen is. Nederland is erger dan de allerergste Bananenrepubliek geloof me!
   Hier nog een linke naar een wetenschappelijk artikel met Jaap van Dissel bovenaan en waar ik onderaan in de Acknowledgments genoemd wordt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC127934/

    1. Geen idee wat dat is maar ik denk een kwestie van opvoeding, scholing en een geestelijke afwijking. In de politiek lopen erg veel narcisten rond en ja als je dan ook nog eens op hét plaatselijke Gymnasium hebt gezeten en allemaal op dezelfde studentenvereniging dan weet je genoeg over dit soort mensen. Ik noem ze altijd nazi’s zonder oorlog want dat zijn in het wezen. Ze hebben allemaal dezelfde ideeën, dezelfde tunnelvisie, exact hetzelfde domme kuddegedrag en noem het allemaal maar op. Hele, hele, hele ENGE mensen!

 2. Wopke Hoekstra heeft nog steeds niet krachtig gereageerd door te zeggen, er is geen sprake van dat wij voor onze beste en meest hardwerkende eerlijke partijgenoot een andere functie ambiëren. Wij zijn juist heel zuinig op Pieter Omtzigt, dus niets van dien aard daarmee is deze rat ook gelijk ontmanteld.

 3. Wat mij trouwens wel te denken geeft is dat mijn reacties zoals onder dit artikel op Joop.nl verwijderd zouden worden en jawel ook op Geenstijl.nl want daar discussiëren alleen door de redactie goedgekeurde reaguurders. Tja Nederland Bananenrepubliek……..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *