27 0
Read Time1 Minute, 37 Second

Toen ik mijn vader vertelde over de Divibokaal van het NOS Journaal sloeg hij op tafel en zei: ‘Dat zei ik van de week al tegen je moeder. Het lijkt op het journaal of er geen blanke Nederlanders meer zijn. Elk item is multiculti. Ik vroeg me al af waarom dat was.’ Nu moet je weten dat mijn vader niet rechts is en een keurige consument van de mainstream media, maar het valt hem dus wel op dat er in overvloed expres allochtonen op de het journaal worden getoond. Hoofdredacteur Marcel Gelauff verdedigde dit beleid dat het de taak van de NOS om een “representatief beeld” te schetsen van onze samenleving.

Wie het NOS Journaal met een kritisch oog bekijkt heeft het programma niet te maken met een dwarsdoorsnede van onze samenleving. Het is een propagandistisch programma waar je wordt opgevoed om op een bepaalde manier te denken. Hun klimaatalarmisme heeft niets te maken met hoe de gemiddelde Nederlander daar over denkt. Nooit komen er wetenschappers in beeld die eens vertellen dat het voornamelijk onzin is, net als bij de zogenaamde stikstofcrisis. Hun wettelijke hoeveel “Oranje-nieuws” is ook niet representatief, het koningshuis is helemaal niet zo geliefd als het journaal, dat in opdracht van de RVD werkt, ons presenteert. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is hooguit representatief voor de Grachtengordel, maar dan houdt het wel op.

Maar nog even terug naar de Divibokaal. Ook hier schets het NOS Journaal een beeld dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Als je specifiek gaat zoeken naar allochtonen voor items krijg je, net als mijn vader, het idee dat we in een totaal gemixt en geslaagde multiculturele samenleving wonen. En niets is minder waar. Het NOS Journaal hanteert dus niet alleen een op discriminatie gebaseerde kaartenbak, ze tonen een niet bestaande verhoudingen in bepaalde samenstellingen. Dat is niet representatief, dat is een toneelstukje.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme