23 0
Read Time1 Minute, 55 Second

Aanstaande maandag is het 27 april, Koningsdag. De dag van het jaar dat het hele land normaal oranje en dronken ziet. Wat vieren wij? Eigenlijk niks. Het is gewoon een dag waarop je alles kan doen en laten wat normaal niet mag. Maar volgens de vele oranjeverenigingen is het de dag dat wij ons koningshuis vieren. De andere 364 dagen moeten we immers hun jaarlijkse steun van 345,5 miljoen euro bij elkaar verdienen.

Dit jaar wordt het, zoals alles dit jaar, helemaal anders. We kunnen niet naar buiten en al helemaal niet in groten getale feest vieren met een oranje opblaasklomp op ons hoofd en een niet te zuipen oranjebittertje in de hand. We zitten gewoon thuis. Toch draait de oranjepropaganda overuren. Want juist deze crisis toont de situatie aan dat we dat hele sprookje net zo goed kunnen opdoeken. Tot nu toe hebben we precies één obligaat opgedreund praatje op de treurbuis gehad van de koning, waar de tegenzin van het beeld afspatte. Verder horen we of zien we niks van de familie op wat door de RVD ingestoken persmomentjes na. Maar goed, dat is ook de deal met het NOS Journaal. Zij moeten zoveel procent Oranje-”nieuws” uitzenden, omgekeerd moet er ook wat uit te zenden zijn. Dus de koning in een school, Maxima in een laboratorium, de kroonprinses op de fiets. Dat werk.

Ondanks alle hulp van de mainstream media is Nederland helemaal niet zo koningsgezind als ze ons willen doen geloven. De populariteit is tanende, zeker onder de nieuwe generaties. De oproep om op 27 april om 10 uur massaal het Wilhelmus te gaan zingen is dan ook levensgevaarlijk. Dat gaat namelijk geen hond doen. Ik heb een poll gedaan op twitter. Bij 2300 deelnemers wordt al snel zo’n steekproef representatief genoemd. Maurice de Hond heeft voor zijn peilingen namelijk net zoveel ondervraagden en die uitslag staat altijd op de voorpagina. Mijn vraag: bent u van plan om het Wilhelmus op het balkon te gaan zingen met Koningsdag? Antwoord: zo’n 92% zegt van niet. En toch zullen de journaals hele flats, waar iedereen met de hand op het hart het volkslied staat mee te brullen, uitzenden. Een ding moet je dan bedenken. Het is allemaal in scène gezet voor het plaatje.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme