0 0
Read Time8 Minute, 26 Second

Gegroet, trouwe Saltmines-lezers! Zoals u misschien wel hebt gemerkt in het verleden, zijn er sinds een jaar geen advertenties meer te vinden op Saltmines. Die hebben we destijds verwijderd omdat het vrijwel niets opleverde, behalve een hoop irritatie bij onze lezers. Maar inmiddels hebben wij een nieuwe inkomstenbron gevonden om stinkend rijk te worden een klein zakcentje te kunnen verdienen aan onze continue inspanning om u van interessante artikelen te kunnen voorzien, en deze bron heet: BackMe!
Wij hebben met Saltmines al langer de ambitie om er een professioneel blog van te maken, om een consistent tegengeluid te laten horen vanuit de burger tegen de heersende narratieven van de gevestigde media. Hopelijk kan BackMe hierbij de eerste stap zijn.

“BackMe?” Wat is dat?

BackMe is een platform voor ‘content creators’, dat houdt in: journalisten, columnisten, vloggers, bloggers, kunstenaars, artiesten en alle andere mensen die in het algemeen ‘dingen maken’.
Dit platform stelt hen in staat om zich direct te laten sponsoren door hun achterban, zodat ze niet langer afhankelijk zijn van een redactie, of van advertentie-inkomsten, die invloed kunnen uitoefenen op hun werk. In plaats daarvan is het alleen hun eigen publiek waaraan ze verantwoording verschuldigd zijn.

BackMe is een betaalplatform op abonnementsbasis. Dit werkt als volgt: via de BackMe-pagina van een content creator kan een “backer” een maandelijks bedrag instellen waarmee u een specifieke content creator kunt ondersteunen. Met “backer” bedoelen we u, de lezer, kijker of luisteraar. Dit kan al vanaf bedragen zo laag als 1 euro.
In ruil hiervoor doet de content creator toezeggingen aan zijn achterban.
Hij kan bijvoorbeeld beloven vanaf een bepaald maandelijks bedrag een X aantal blogs per maand te produceren, en dat aantal te verhogen als de maandelijkse bijdrages hoger worden

HIER kun je meer lezen over het concept achter BackMe.

Steun Saltmines via BackMe!

Dus Saltmines heeft als platform nu een BackMe-pagina: saltmines.backme.org! Via deze pagina kunt u, onze lezer, ons vanaf 1 euro per maand ondersteunen (KLIK HIER!), om zo dit platform in de lucht te houden zonder dat we ons afhankelijk moeten maken van adverteerders, of data moeten gaan doorverkopen aan Facebook.

Nu vraagt u uzelf ongetwijfeld af: wat gaat Saltmines doen met dat geld? Uw geld? Welnu, ons plan is als volgt:

We hebben, als Saltmines-redactie, al langer het ideaal om aspirerence schrijvers/columnisten niet slechts een platform te geven om hun mening kwijt te kunnen, maar hen uiteindelijk ook op weg te helpen om hier serieus wat mee te gaan verdienen. Hiervoor willen we onze inkomsten via onze BackMe-pagina aanwenden.
Ons plan is om onze inkomsten onder onze schrijvers te verdelen naar rato van het aantal lezers dat deze schrijver binnenbrengt, het aantal unieke views op diens artikelen dus. Want artikelen die veel gelezen worden, dragen blijkbaar veel bij aan het publieke debat, en dat is de content die wij willen stimuleren.

Nou maken we als Saltmines ook zelf nog kosten. Denk hierbij aan het onderhoud van onze servers, aan redactiewerk, en eventueel aan het aantrekken van professionele schrijvers in de toekomst.

In principe willen we de eerste 100 euro die we per maand ophalen voor Saltmines, besteden aan ons eigen onderhoud. Maar voor elke euro die we ophalen boven de 100, geven we 50% aan onze schrijvers. Dus als we bijvoorbeeld 1000 euro op zouden halen per maand, gaat daarvan 450 euro naar onze schrijvers, om vervolgens onder hen verdeeld te worden afhankelijk van hoeveel lezers elk van hen binnenbrengt.

Dit is natuurlijk een compleet nieuw concept, dat geen enkel medium voor zover wij weten heeft toegepast. We zijn dus heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Met een beetje geluk is Saltmines straks niet alleen een podium voor geluiden die in de mainstream media geen kans krijgen, maar levert het straks ook nog een leuk financieel extraatje op voor iedereen!

Wie kunt u verder al steunen via BackMe?

Afgezien van Saltmines, maken er maken op dit moment al de nodige mensen gebruik van het platform BackMe. Dus hier even een overzicht, wie u allemaal eveneens kunt steunen met deze nieuwe methode:

Arnold Karskens – Veertig jaar bezoeker van dictaturen en slagvelden. Schrijver vijftiental boeken. Muckraker. Jager op oorlogsmisdadigers van WO2 tot heden. Twitter- en Facebook-fanaat. Editor-in-chief The Karskens Times. Luis in Nederlandse en Vlaamse journalistieke pels. Gehaat door lokale vijanden, wereldwijd geliefd bij patriotten en vechters voor de waarheid. Steun Arnold op the-karskens-times.backme.org!

DiaB-TV – DiaB-TV is een informatief schoolprogramma voor kinderen van de basisschool groep 7 en 8. Ervaringsdeskundigen Paula Udondek en Jeffrey Huf willen een zaadje planten voor een gezonde leefstijl. Diabetes type 2, de slopende welvaartsziekte willen wij samen met jullie een halt toe roepen. Gezond eten en bewegen, het enige medicijn zonder bijwerkingen! Bewustwording is de sleutel. Steun DiaB-TV op diabtv.backme.org!

Ebru Umar – Columnist Ebru Umar doet niet mee aan de je-mag-tegenwoordig-ook-niets-meer- zeggen onzin en schrijft wat ze maar wil, wanneer ze maar wil en over wie ze maar wil. Dat de hatertjes drie rijen dik staan opgelijnd, doet haar niet veel. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. Steun Ebru op ebruumar.backme.org!

Echte Jan/Jan Roos – Echte Jan! is een een radioshow zoals je van Jan Roos gewend bent. Dit keer gaat hij in zijn eentje tegen heilige huisjes aanschoppen, politieke correctheid in de maling nemen en de draak steken met de macht. Ruw, rauw en echt, zoals een Echte Jan! is. Steun Jan op janroos.backme.org!

Jan Dijkgraaf – ‘3x daags een stukkie’ keeps the doctor away! Een vers ‘Briefje van Jan’ in de ochtend, actuele ’99 woorden’ in de middag en ruimschoots voor het slapen gaan nog een ‘Toetje van Jan’, exclusief bij ‘backers’ in de mail. Als jij me gaat sponsoren beloof ik nog járen door te gaan. Steun Jan op jndkgrf.backme.org!

Marijn Poels – Onafhankelijk documentairemaker sinds 2008. Bewust van, maar zoekende buiten, het mainstream narratief. Omdat buiten de grenzen van het politiek correct denken de meeste oplossingen liggen. Mezelf en mijn publiek laten nadenken, dat doet pijn maar is de enige manier om verder te komen dan je eigen bubbel. Steun Marijn op marijnpoels.backme.org!

De Meneren – Jan Heemskerk, Marcel Langedijk en Marcel Maassen: Samen De Meneren. Letterlijk eeuwen ervaring als man, alles gezien, nog lang niet uitverteld. Over het leven. En andere dingen die de moeite waard zijn. Zolang Bruin het kan trekken. Steun hen op meneren.backme.org!

(Saltmines’ eigen) Repelsteeltje – Repelsteeltje is ongeneeslijk nieuwsgierig naar de feiten achter het nieuws. Wat is er nu echt gebeurd? Hoe zit het eigenlijk? En hypocrisie en machtsmisbruik zijn wel het allerergste. Daarom altijd op zoek naar de waarheid, ook als die ongemakkelijk is. Steun Repelsteeltje op repelsteeltje.backme.org!

Sapient – Sapient Social & Environmental Enterprises is a social business, project oriented, which focuses on solving challenges inline with the UN SDGs. In last 3 years, we have saved succesfully 10,650 kg Food Waste, created more than 70 Events with 1500 attendies. Steun Sapient op sapient.backme.org!

Sid Lukkassen – Als dwarse, intellectuele denker laat ik een broodnodig tegengeluid horen in dit tijdperk van tere zieltjes. Het is mijn missie om Nederlanders en Vlamingen toegang te geven tot realistische analyses van de samenleving. Ik beloof dat uw steun zal leiden tot hoogwaardige content en kwaliteitsinformatie waar politiek-correcte politici in o.a. Den Haag bang van worden! Steun Sid op sidlukkassen.backme.org!

Sietske Bergsma – Woonachtig in Berlijn, vaak in Amsterdam, freelance journalist en redacteur van The Fire Online, een onafhankelijk blog met columns, artikelen en video’s waarin Sietske grote maatschappelijke thema’s met deegroller of chirurgische precisie te lijf gaat. ’Het vuur’ is een manier om het oude te vernietigen, maar ook om warm te blijven en een nieuwe vruchtbare bodem voor debat te scheppen. Dat is hard nodig en leuk ook. Steun Sietske op sietskebergsma.backme.org!

Skaveren – Skaveren is het online culinaire programma dat draait om mensen die helemaal leip zijn van eten. De kijker wordt door Tom Staal mee op pad genomen in de wereld van patissiers, meesterkoks, biersommeliers, kaasmakers, wijnen en ga zo maar door. Skaveren gaat regelmatig de grens over om te kijken waar inspiratie of producten gehaald worden. Steun Tom op skaveren.backme.org!

Spreekbuis – Het blad Spreek’buis ontstond in 1946, aanvankelijk onder de titel De omroeper. In 1969 werd de naam veranderd in Spreek’buis. Het blad verwierf een positie als omroepbreed platform voor mediaprofessionals. Wegens bezuinigingen besloot de NPO in 2013 het vakblad na bijna 70 jaar op te heffen. Spreekbuis.nl is als een nieuw en onafhankelijk initiatief ontstaan in 2014. De focus ligt niet meer alleen op de publieke omroep, maar broadcast-media breed. Binnen vijf jaar is Spreekbuis uitgegroeid tot hét toonaangevende vakplatform voor en door de mediaprofessional. Steun Spreekbuis op spreekbuis.backme.org!

Syp Wynia – In Wynia’s Week berichten Syp Wynia en andere gerenommeerde auteurs uit de samenleving, uit de politiek en de economie. Onafhankelijk, ongebonden. In Wynia’s Week staat de burger centraal. Feiten, geen fictie. Steun Syp op sypwynia.backme.org!

Deze lijst zal snel gedateerd zijn, aangezien vrijwel dagelijks nieuwe content creators zich aansluiten bij BackMe. Op korte termijn zal dit in ieder geval nog worden uitgebreid met:

  • Arno Wellens (onderzoeksjournalist)
  • Cortes (cartoonist)
  • Gaykrant (online tijdschrift)
  • Patrick Kicken (DJ)
  • Vocast (Brand Sharing Platform)

Tot ziens op BackMe!

Goed, dat was even een lang verhaal, maar we hebben ook gewoon veel te vertellen, dus daar ontkwamen we niet echt aan. We hebben er in ieder geval veel zin in, om samen met BackMe het medialandschap wat te democratiseren en te bevrijden uit de wurggreep van redacties, adverteerders en social-media reuzen. Dus ga naar backme.org, schrijf u in, en help uw favoriete columnist, blogplatform of kunstenaar financieel onafhankelijk te maken, zodat hij of zij het werk kan blijven leveren waar u zo gecharmeerd van bent.

En nog maar eens een keer, wilt u dat Saltmines een advertentievrij en open blogplatform blijft met kwalitatief hoogstaand materiaal, doe dan een duit in het zakje op saltmines.backme.org!

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme