0 0
Read Time4 Minute, 8 Second

Dag allemaal, hier is de wekelijkse skaveren-column weer. Althans het is de bedoeling dat deze column wekelijks verschijnt, maar dan moet het wel heel snel stoppen met deze achterlijke zomer. Gloeiende gloeiende wat is het verziekend heet. Ik kan niet goed tegen temperaturen van boven de 30 graden. Ik trek dat een dagje, maar daarna ben ik er klaar mee en letterlijk tot niks meer in staat. Vorige week geen column want ik heb ongeveer 4 dagen thuis platgelegen. Op mij lagen koelelementen die ik in een handdoek had gewikkeld. In vier dagen ben ik 10 minuten buiten geweest om boodschappen te doen en verder was het Netflix turen en af en toe naar de koelkast lopen. Niet voor bier, want alcohol verdraag ik dan helemaal niet.

Op zich lijkt dat best te doen, maar er komt een groot probleem bij kijken. Ik kan niks meer eten. Waterijsjes, die willen wel. U las vorige week dat het ijs op was in de meeste supermarkten. Sorry, dat was mijn schuld. Calippo’s, rakeltjes, mini-twisters en perenijsjes. Ze gingen er per pallet doorheen. Voor de rest gaat er geen hap door mijn keel. Dat is hartstikke handig als je Paul de Leeuw heet, maar zo heet ik niet. Voor mij is het funest. Deze jongen heeft namelijk Diabetes Type 1 en daarom een insulinepomp aan zijn lijf hangen. Zorgen dat ik gezond eet is voor mij erg belangrijk. Een keer een dag geen groente is niet erg, maar een week lang zonder enigszins normale en gezonde maaltijden en het wordt problematisch.

Gelukkig houdt u zich strikt aan het nationaal hitteplan, maar van mij krijgt u een kleine toevoeging, namelijk mijn voedselhitteplan. Wat moet je eten tijdens die hitte? Veel mensen zeggen dat pittig eten verstandig is. Het zorgt ervoor dat je gaat zweten wat je lichaam afkoelt. Zal best zo zijn, maar als ik ergens geen gebrek aan had de afgelopen dagen dan was het wel zweet. Daarnaast heb ik gewoon geen zin in een vindaloo curry of iets dergelijks. Een maaltijdsalade dan? Lekker licht, maar over het algemeen te weinig groente en vezels. Een pastasalade kan uitkomst bieden, maar voor mij nog te zwaar met dit weer. Er is redding beste mensen en die redding komt voor de verandering uit Spanje en het heet gazpacho. Het is fris, lekker, koud en heeft alles wat je nodig hebt.

Gazpacho is een koude tomatensoep en wordt in Mediterrane landen gedronken om tijdens extreme hitte, wanneer je lijf niet naar (warm) eten staat, toch veel binnen te krijgen wat je nodig hebt. Mineralen, vezels, vitamines, zout en een beetje koolhydraten. Het is té simpel om te maken en het is lekker. Heel lekker. Mijn advies aan iedereen die tijdens de hitte, moeite heeft met eten, maar toch zijn groente en dergelijke wil binnenkrijgen, drink elke dag een glas zelfgemaakte Gazpacho. Interesseert die groente je niet, dan kun je het ook prima als smaakvol voorgerecht nuttigen.

Variëren kun je er volop mee. Rivierkreeftjes er doorheen en een lepel mascarpone is een fijne combinatie. Als je echt gek wil doen, kun je er bavarois van maken. Ik serveerde dat vroeger als voorgerecht in een restaurant. We maakten er mint-spaghetti bij. Deed het goed bij de vrouwtjes, pardon, ik bedoel natuurlijk de dames. Voor nu geef ik u een simpel recept voor deze lekkere gezondheidsbom. Naast de ingrediënten heeft u eigenlijk alleen maar een staafmixer nodig. Of een blender dan wel foodprocessor. Vul een flinke fles, zet deze in je koelkast en voor drie dagen kun je vooruit. Als het een beetje meezit is de temperatuur daarna gedaald naar Hollandse proporties en anders maak je gewoon nog een fles.

Ingrediënten

 • 2 sneetjes witbrood (mag oud brood zijn)
 • 500 g tomaten (neem goede gepelde tomaten uit blik, bij voorkeur San Marzano. Uiteraard kunt u verse tomaten nemen en die ontvellen, neem wel echt smaakvolle tomaten en niet de goedkope supermarkttroep)
 • 1 sjalotje, in stukken gesneden
 • 1 komkommer, geschild, verwijder het zaad en snij in stukken
 • 1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
 • 4-4 tenen knoflook
 • 50 ml olijfolie
 • 1 rode peper, zonder zaadjes. Of met zaadjes als je het heel pittig wilt hebben
 • tl zout
 • 2-3 el witte wijn azijn

Bereiding

 • Verwijder de korstjes van het brood en gooi ze weg of geef ze aan eendjes.
 • Snij het brood in grove stukken en leg in een kommetje.
 • Doe de azijn bij het brood en laat het ca. 5 minuten staan
 • Doe de tomaten, komkommer, knoflook, rode peper, paprika, zout, sjalotjes en olijfolie in je blender of foodprocessor en pureer de hele donderse boel.
 • Voeg als laatste het brood toe en pureer net zo lang tot het een gladde soep wordt.
 • Zet het min je koelkast en u bent gered.
 • Sommige mensen zeven de Gazpacho, ik doe dat niet. Je raakt er veel vezels door kwijt en die heb je wel nodig.
 • Laat de Gazpacho goed koud worden in de koelkast.

EetseVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme