0 0
Read Time1 Minute, 49 Second

Het is bijna lunch en dan check ik gebruikelijk even de GeenStijl. Vandaag moest ik er van stil staan. Wat wil, GeenStijl vraagt lezers een bijdrage van 1,99 per maand, 19,45 per jaar of een bedrag naar keuze.

Hoofdreden: “om onze onvoorwaardelijke onafhankelijkheid te bewaken, willen we ons beter wapenen tegen aanvallen van buitenaf – of dat nou door adverteerdersbellers of vanuit overheden is. Het kan ineens allebei, in deze rare roerige tijden.

Wat? “Van webloggen zullen we niet rijk worden” Huh??? Terug in 2008 na de overname van GeenStijl door TMG werd door Het Parool geschreven:

Hoe groot de omzet- en winstbijdrage van Nieuwsmedia – de uitgever van GeenStijl – is, is niet bekend.” en “Bij de publicatie van de halfjaarcijfers, afgelopen vrijdag, is niet bekend gemaakt wat TMG voor GeenStijl heeft betaald. Voor de veertig procent zou destijds ongeveer 2,5 miljoen euro zijn betaald.

Dus van webbloggen zijn er wel een paar rijk geworden, zou je kunnen stellen. Rijk genoeg om er in ieder geval niet meer te hoeven werken.

Even ademen, tot tien tellen en relativeren…

Maakt GeenStijl onderdeel uit van de Telegraaf Media Groep dat pas geleden is overgenomen door Mediahuis? Ja… Ik controleer de omzet van enkel TMG over 2016: EUR 421mln. Mediahuis nu een marktaandeel heeft van een beetje de helft van alles in Nederland met gezamenlijk bijna een MILJARD omzet.

Onafhankelijk? Eum… Tot voor kort las ik dat de Belgen van plan waren om GeenStijl af te stoten en er heel stoer, terecht, werd gedaan. Dit deed GeenStijl door bijvoorbeeld te stellen dat: “In 2016 verkochten alle nieuwsmerken van Mediahuis samen gemiddeld 754.652 exemplaren per dag”, lezen we op wiki. Haha. Dan heeft GeenStijl per dag in z’n eentje meer lezers dan alle Mediahuismerken tezamen. Bovendien zijn wij niet van papier.” 

Maar nu wel mogen wij aub centjes om ‘onafhankelijk’ te blijven? Lieve GeenStijl, jullie hebben een bijzonder plekje in mijn hart. Maar dit… Dit gaat echt letterlijk helemaal nergens over. Neem afscheid van het conglomeraat waar jullie onderdeel van uitmaken en ik zal de eerste zijn die lid wordt. Dit klopt gewoon niet en dat zouden jullie in veel fraaiere bewoordingen stellen van elk ander medium.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”