31 0
Read Time2 Minute, 11 Second

Ik vind dat mensen die oproepen tot geweld bij demonstraties tegen de muur moeten worden gezet, zodat ik er hoogstpersoonlijk het leven uit kan schieten.”

Maar Jan, dit is toch een oproep tot geweld? Wat zeg ik, je zegt gewoon dat je iemand om zijn mening wil executeren.

Ja, ik sta 100.000% achter die woorden.

Dat lijkt me niet zo handig. Het is namelijk volstrekt tegen de wet. Mensen zullen aangifte tegen je doen. Daarnaast is het nou niet echt verbindend, wat je altijd zegt te willen uitstralen.

Oh, maar je begrijpt me verkeerd. Ik ben namelijk woordkunstenaar. Ik speel met taal. Dat ik zeg dat je die mensen tegen de muur moet zetten, betekent niet dat ik vind dat ze dood moeten of zoiets. Nee, die muur staat juist voor omhoog klimmen. Voor beter worden en ambitie. Die muur is de klimmuur van sociale mobiliteit. Dus ik vind dus dat je die mensen juist een zetje moet geven in de goede richting, door ze daar te plaatsen. The only way is up, snap je. En dat ik zeg dat ik dan hoogstpersoonlijk het leven eruit ga schieten is natuurlijk niet letterlijk dat ik hoogstpersoonlijk het leven uit ze ga schieten. Nee, joh. Dit heeft niets met geweld te maken. Iedereen die mij kent weet dat ik alleen maar de taal der liefde ken. Verbroedering is mijn taak. Je moet het eerder dichterlijk zien. Dus dat hoogstpersoonlijk staat niet voor mij persoonlijk, maar het hoogste persoon. Dus als die mensen, die we juist vooruit willen helpen door ze tegen de muur te plaatsen om een nieuwe stap in hun leven te maken, daar staan moet iemand ze steunen. Wat is makkelijker om dat de hoogste persoon, dus de langste dat te laten doen? Dan zullen ze nog sneller stijgen, snap je. En het leven eruit schieten heeft niets met vuurwapens of de dood te maken. Het is een poëtische benadering van de nieuwe fase in die mensen hun bestaan. Dus ze staan bij die muur, krijgen een duwtje in de rug om te klimmen door die lange man, en dan komt er een explosie van liefde die hen opstuwt. Snap je? Het leven schiet eruit. Zo mooi. Je ziet gewoon als die kleuren en hoort de geluiden. Bam! Regenbogen, glittertruien en de fanfare. Daar schiet het leven uit als een bloem die uit de knop komt. Dus nogmaals, je begrijpt me helemaal verkeerd. Maar dat komt vast omdat je me niet wil begrijpen. Omdat ik een bril heb.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme