81 4
Read Time3 Minute, 21 Second

De NOS is een propagandamachine, niets meer en niets minder. Mensen die iets verder dan het journaal kijken weten dat al heel erg lang. Zo is het bij de meeste mensen op twitter bekend dat oud-hoofdredacteur Hans Laroes een buitengewoon nare extreemlinkse man is met denkbeelden die in een totalitaire staat passen. Zo roept hij zonder problemen op om een politicus een half jaar te negeren. Die demonisering van politici in zijn tijd als baas van het journaal kennen we maar al te goed. Maar zonder Laroes is het niet minder geworden bij de NOS. De nieuwe zetbaas Marcel Gelauff doet ook precies wat van hem wordt verwacht. De multiculturele samenleving geslaagd, EU heel goed voor ons, islam een positieve toevoeging, het klimaat heel erg stuk, Trump heel erg stom, Frans Timmermans een held en ga zomaar door. Het bekende grachtengordelpraatje, waar je echt heel diep je hoofd voor in het zand moet steken om het als waarheid te presenteren.

Ik zal een voorbeeld geven hoe ze te werk gaan. Om 6:28 verschijnt op de website een artikel genaamd ‘Discussie over Moore-film Planet of the Humans, ‘hij heeft soms echt een punt‘. Ten eerste het tijdstip. Half zeven is een waardeloze tijd voor nieuws: niemand leest het dan. Ook is het een fantastische tijd voor nieuws: niemand leest het dan. Dus als je iets brengt wat je niet echt onder de aandacht wilt hebben gooi je het ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend op het web. Daarnaast de datum. De documentaire is al een week oud en zorgt al een week voor beroering. Al vier miljoen mensen hebben hem gezien en nu pas schrijft onze staatsnieuwsdienst er iets over. En wel dat er (veel) discussie over is. Het echte nieuws is natuurlijk dat de linkse Moore de klimaatmaffia ontmaskert, alleen dat past niet in de taak van de NOS. Dus gaat het nu over de discussie en nauwelijks over de inhoud. Die inhoud wordt besproken met maar één bron. Ene Puk van Meegeren van Milieucentraal. Wat vreemd is, want je leert toch op de school van journalistiek dat er een balans in bronnen moet zitten. Twee kanten aan een verhaal. Hier mag de klimaatlobby iets zeggen over een negatieve documentaire over de klimaatlobby. En deze Puk is niet zomaar iemand, hij zit in “team van milieukundig onderzoekers en communicatieadviseurs richt zich op het ontwikkelen van effectieve communicatie voor consumenten over energiezuinig en aardgasvrij wonen en duurzame mobiliteit” lezen we op zijn Linkedin. Anders gezegd, de enige bron die iets mag zeggen over de docu is een man wiens vak het is om  zo goed mogelijk voor te lichten om klimaatidioterie als “aardgasvrij” te accepteren.

Wie laat alleen deze propagandist Van Meegeren aan het woord? Het is redacteur klimaat en energie Heleen Ekker, iemand die geen enkele opleiding heeft genoten die in de buurt komt van klimaatwetenschap. Toch heeft Heleen twee boeken geschreven: De gaskolonie, samen met NOS-collega’s Margriet Brandsma en Reinalda Start. Moraal van het boek: stop met gaswinning in Groningen. Gas is bah en gas is slecht. Precies wat het NOS Journaal ook steeds roept, zelfs in toneelstukjes. Het andere boek heet Gevoelstempratuur en gaat over het klimaat. Alle weermannetjes van het NOS Journaal, waaronder de grootste klimaatalarmist van het land Gerrit Hiemstra, komen aan het woord om te vertellen hoe erg het is met het klimaat en de opwarming van de aarde. We kunnen dus wel stellen dat Heleen Ekker geen journalist is, maar een activist die maar één verhaal brengt, dat van de klimaatlobby.

Conclusie:

NOS verstopt nieuws dat ze niet uitkomt.

NOS maakt van nieuws een “discussie”.

NOS voert maar één bron op.

NOS gebruikt lobbyist als bron.

NOS zet activist in als journalist.

NOS heeft maar één mening.

NOS is geen journalistiek bedrijf.

NOS maakt propaganda.

NOS is corrupt.

UPDATE: NOS past weer kop aan. Van ‘soms een punt’ naar ‘heel soms een punt’.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme