23 0
Read Time2 Minute, 22 Second

Elke dag meldt zich wel weer een nieuwe groep gekwetsten, gediscrimineerden of beledigden. Bij 99% van de gevallen is een dikkere huid kweken of eens nadenken over oorzaak en gevolg afdoende om het geval op te lossen, heel soms wordt er daadwerkelijk iets zinnigs gezegd en moeten we als maatschappij daar dan iets aan doen. Gisteren was opeens overal een donkere man uit Eindhoven te zien die zich heel ernstig gediscrimineerd voelt. Deze Mpanzu Bamenga is een oud-gemeenteraadslid in Eindhoven en zegt dat het heel vernederend is als hij telkens uit de rij wordt gehaald door de marechaussee en meer wordt gecontroleerd dan blanke mensen. Mpanzu daagt daarom, samen met een aantal organisaties, de marechaussee voor de rechter. Overigens wordt mijn roomblanke vriendin ook iedere keer uit de rij gehaald om haar kleding te checken op sporen van explosieven of drugs. Waar kan zij een klacht indienen?

Natuurlijk is identiteitspolitieke D66 er als de kippen bij om van de daken te gillen dat het allemaal discriminatie is.

Niet geheel toevallig valt dit samen met de discussie over etnisch profileren in bijvoorbeeld Amsterdam, waar burgemeester Halsema criminelen een vrijbrief geeft om maar niet te worden verdacht van discriminatie. Ze wil niet speciaal Marokkaanse jongens in dure auto’s aanhouden omdat niet leuk is voor Marokkanen in het algemeen. Dat die jongens drugsdealers zijn en daardoor in wagens van twee ton kunnen rijden doet er niet toe. Want als je wil deugen moet je vooral de werkelijkheid ontkennen.

De overheid moet het stigma tegen niet-witte mensen bestrijden”, zegt Bamenga. Maar laat ik het eens omdraaien. De reden dat Antillianen vaak worden gefouilleerd is omdat Antilianen vaker dan wie dan ook wapens dragen. De reden dat moslims beter worden gescreend op luchthavens is omdat moslims vaker dan wie dan ook aanslagen plegen op luchthavens. De reden dat jonge Marokkanen in dure auto’s worden gevraagd hoe ze aan de poen komen is omdat Marokkaanse jongens vaker dan wie dan ook in de crimminaliteit zitten. De reden dat Mpanzu Bamenga vaker dan blanke Nederlanders uit de rij wordt gehaald is omdat er een enorme stroom illegalen Afrikanen naar Europa komen. En de marechaussee moet dat proberen te stoppen. Dat is misschien allemaal niet leuk, maar dat is wel de realiteit. Om als politie of marechaussee niet extra op de usual suspects te letten verzaak je gewoon je taak. Door een rechter te vragen hen te laten stoppen met hun werk doen wordt er in ons land niet minder discriminerend, maar het wordt er minder veilig op. Het ligt niet aan het stigma tegen “niet-witte mensen”, het ligt aan het gedrag van veel “niet-witte mensen”. Noem dat gerust discriminatie, het zijn alleen wel de feiten en veiligheid moet voor alles gaan.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme