8 3
Read Time1 Minute, 31 Second

Alleen al vertellen dat er een discussie is geweest of holocaustontkenners aan het woord mogen bij de nieuwe omroep Ongehoord Nederland kostte Haye van der Heyden al de kop. Het was een filosofische uiteenzetting van wanneer je nou iemand wel of niet ongehoord laat, maar het kwaad was al geschied. Don’t mention the war en al helemaal niet de massavernietiging van de joden. Het kan natuurlijk alleen maar kwaad doen en daarbij hoeft niet ieder geluid gehoord te worden, als je het mij vraagt.

Stel nou dat niet een initiatiefnemer van een nieuwe rechtse omroep zich dit hardop zou afvragen in een radioprogramma, maar een politicus. Wat zou er dan gebeurd zijn? En wat als een politicus niet alleen deze industriële massamoord filosofisch benaderd, maar gewoon keihard ontkent. Het land zou werkelijk te klein zijn en de partij kan opdoeken. Behalve dan bij DENK, daar is het namelijk meer dan normaal om een genocide te ontkennen. Het landelijk bestuur noemt het zelfs een kwestie, omdat ze de Armeense genocide niet wensen te erkennen. Een kwestie, hoe verzin je het. Nou DENK doet niets anders dan wat hun grootste inspiratiebron Erdogan doet. Het is in Turkije namelijk overheidsbeleid om de massamoord zo te noemen. Moet je nagaan wat er gebeurt als Duitsland de holocaust de Joodse kwestie zou noemen.

De ontkenning gaat zelfs zover dat de Amsterdams-Turkse DENK-politica Kilic een plaatsing van een gedenkplaat ter nagedachtenis aan de naar schatting 1,5 miljoen slachtoffers een “leugenmonument” noemde. Er volgde ruzie met de Marokkaanse fractievoorzitter, want die had geen zin in een politieke rel. Maar laat wel tot je doordringen dat binnen DENK genocide-ontkenning normaal is. Alleen daar volgt weinig tot geen ophef op want mensen die op deze partij stemmen kunnen per definitie niet helder nadenken.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.orgVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme