4 0
Read Time3 Minute, 2 Second

Stel je eens voor zeg. Zit je rustig achter je monitor met zo’n kartonnen bekertjes Max Havelaar automaten koffie. Je opent je Outlook en ziet een mail van Personeels Zaken van het hoofdkantoor. Je opent de mail en leest:

Beste Jos,

Na diepgaand, langdurig overleg zijn wij tot de conclusie gekomen dat heel veel mensen in onze organisatie eigenlijk helemaal geen donder bijdragen en evengoed wegbezuinigd kunnen worden.

Dus dat gaan we doen, maar geen zorgen, niemand wordt ontslagen. In plaats daarvan storten we gewoon een ton (100,000 Euro) op de rekening van iedereen die per ommegaande mail aangeeft graag ontslag te willen nemen. Maakt u zich geen zorgen over de bekostiging van dit plan, dankzij de aard van ons werk hebben we in de praktijk toegang tot onbeperkte middelen om dit te bekostigen.

Dus mocht u geinteresseerd zijn in deze regeling, laat dat dan SVP per ommegaande mail of whatsapp weten of loop even langs bij Brenda van HR!

Een fijne werkdag nog!

Jan-Lodewijk Crooswijck-Van Zandbergen
Concern-directeur Personeelszaken

Je kijkt je collega aan en hij geeft je een knipoog. Hij was je net voor, en begint zijn laptop in te pakken, op naar een onverwachte vakantie. En al spoedig bevindt je je in een menigte van blije voormalig werknemers die, na jarenlang van de ene burnout naar de andere te zijn gestruikeld dankzij pandemonische uitvindingen als “efficiente automatisering“, plotseling merken dat de zon weer schijnt, daar buiten het kantoor. Je glimlacht, wetend dat je vanaf volgende week maandag hetzelfde werk kunt gaan doen, maar dan als ZZP’er voor ongeveer EUR 110,- p/u, in tegenstelling tot het net bovenmodale salaris van 3300 per maand bruto dat je tot dusver verdiende.

Dit klinkt misschien als een onwaarschijnlijk wensdroomscenario, maar dit werd dus in 2016 de realiteit voor werknemers bij de Belastingdienst. Dit lezen we vandaag in de publicatie van de Telegraaf: ’Leegloop douane en FIOD door 100.000 euro oprotpremie’.
Wat is het geval? Nou, de belastingdienst *kuch kuch Wiebes kuch* wilde in 2015 banen schrappen, maar het probleem was natuurlijk dat mensen wel eens voor het hoofd gestoten konden worden als ze opeens hun baan verloren. Dus dat probleem werd opgelost op de oude, vertrouwde wijze waarmee alle ambtenaren al decennialang zoveel succes boeken: net zo lang geld er tegenaan gooien tot het probleem verdwijnt.
Dus wat de belastingdienst deed, was een lekker ruime vertrekregeling optuigen voor vertrekkende werknemers. “Ga weg, hier heb je een zak geld.” Dat werkt.
Maar goed, via een omweg bleek dat ook werknemers van FIOD en de douane, waar geen personeelsoverschot was, hiervan gebruik konden maken.
Dus toen de regeling in werking trad, meldde men zich massaal aan om met heel veel van Uw Geld een lekker ontspannen vakantie in de Malediven te boeken.
Blijkbaar was dat niet de bedoeling, want nadat 6372 werknemers juichend het pand hadden verlaten, werd de regeling toch maar stopgezet, omdat het “niet de bedoeling was dat er bezuinigd zou worden op de FIOD en de douane.” Oeps.

Al met al zijn we nu dus 6372 werknemers x gemiddeld 67,000 euro oprotpremie = minimaal 426,924,000 Eypo aan belastinggeld verder na dit debacle. Maar dat geeft niet, want zoals gezegd, de Belastingdienst heeft toch toegang tot onbeperkt Gratis Geld.

Het gaat goed met de BV Nederland als we het ‘op 1 na beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog’ mogen geloven. Alles gaat fantastisch en de economie groeit. We kunnen nu wel zien waar er precies gemeten wordt en daar is het gras inderdaad stukken groener dan aan deze zijde van het hek, zoals dit onderzoek van de Algemene Rekenkamer bevestigt.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”