1 0
Read Time1 Minute, 54 Second

Voor m’n werk ben ik altijd met de toekomst bezig. Waar gaat een bepaald project naartoe. Waar staan we volgend jaar? Of over 6 jaar? Hoe verhoudt een bepaalde aanbesteding zich met de strategische agenda van een overheidsorgaan? En hoe passen we afspraken in een overeenkomst die voldoende flexibel zijn om risico’s te kunnen mitigeren? Kortom zaken die nooit direct op dat moment spelen maar wel heel relevant zijn.

Privacy is zo’n onderwerp wat aan belang blijft winnen. Niet zo zeer jouw recht daarop maar de misbruik die daar van gemaakt kan worden bij bijv. verkiezingen en referenda. Het tast de macht aan door een nieuwe factor toe te voegen aan het afwegingenveld en dus heb je elk politicus die roept om regels, maatregelen en onderzoeken. Nu pas…

Ik vind dit persoonlijk rommelen in de marge. Ja, beste meneer of mevrouw van party x, y of z hoe gaat u nu een multinational die wereldwijd opereert vanaf het internet dat u niet kunt en gaat reguleren? En dan maar niet te spreken over de meest onzinnige plannen die ik voorbij heb zien komen de afgelopen jaren. Een goed en recent voorbeeld is een “data vakbond“… Het NRC omschrijft dit als: “Een vakbond, in de vorm van een internetprovider, kan namens de leden dreigen de gegevens op te vragen, of juist niet meer te verstrekken en daarmee een heuse datastaking te organiseren.” Dit stuk is niet bedoeld om de volslagen achterlijkheid van politici op het digitale domein te onderstrepen. Ik kan enkel wijzen wat het niveau en het kennisniveau is van de door ons gekozen vertegenwoordiging. De vraag waar politici mee bezig zouden moeten zijn is: wat als een grote databoer ineens failliet gaat? Of wordt overgenomen door een “minder vriendelijke staat”? Zijn daar regels voor? Hoe wordt dan de privacy gewaarborgd? Of het allerbelangrijkste: hoe wordt er gezorgd dat die gegevens niet misbruikt worden?

Je kunt op dit vlak zien dat er een put is en er verschillende kalveren omheen aan het lopen zijn. Gaan we weer wachten tot het volledig misgaat of zijn we instaat om nu te komen met veiligheidsmaatregelen? Er zijn zat oplossingen maar dan moet er toch echt wel met mensen gezeten worden die niet alleen kennis hebben van techniek maar ook de juridische aspecten kunnen doorgronden.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”