1 0
Read Time2 Minute, 54 Second

Om met de deur in huis te vallen, Jemen. Een land dat al meer dan 10 jaar in staat van burgeroorlog is. Iedereen zo half buiten het zicht van de grote media outlets zit dan diep in het conflict. Natuurlijk kan Saudi Arabië dan ook niet ontbreken. Zij is een van de aanstichters en bemoeit zich dan ook vol met een burgeroorlog in haar buurland Jemen. Niet humanitair, nee daar zijn andere oplossingen voor. Zo heeft zij tot voor kort verboden clusterwapens ingezet tegen de Jemenitische bevolking. Iets wat Donald Trump tijdens een diner casual met 49 kruisraketten beantwoordt, wordt een ander regime dat hetzelfde doet beloond met nog meer wapens.

Een stukje achtergrond: De vorming van de Houthi-organisatie wordt beschreven door Adam Baron van de Europese Raad als reactie op buitenlandse interventie. Primair, de toename van het Wahabisme door Saudi Arabië in Jemen. Het bondgenootschap met de Verenigde Staten, de wijdverspreide corruptie en de onderdrukking van minderheden hebben ertoe geleid dat in 2004 de wapens zijn opgepakt.

Een burgeroorlog waarbij ideologie de drijfveer is. Daar waar er ellende tussen moslims is, beweegt zich ook het gif van de prima gefinancierde extremistische groepen als ISIS en Al Qaeda.

Wat willen deze Houthi’s? Een stap voorwaarts maken. Een einde aan de steun voor het Wahabisme door de Jemenitische en Saudische overheid. Een democratische staat. Hassan al-Homran, voormalig woordvoerder, zegt dan ook tegen Yemen Post:

We willen een moderne democratie opbouwen. Onze doelstellingen zijn de democratische aspiraties van onze mensen.

Ook hun gevecht tegen Al Qaeda, ISIS en andere extremistische groepen gaat langs de media heen. Zo ook de claim van Al Qaeda, of all people, dat zij schouder aan schouder met de Amerikanen tegen de Houthi’s optrekt is bizar te noemen.

Die Houthi’s, dat zijn nou net de stemmen die wij vandaag de dag nodig hebben, zou je zeggen. Echter steunen wij expliciet niet deze bewegingen. Neehee wij steunen de zittende regering en bewapenen wij juist extremisten. Een land dat ook deze groepen faciliteert en de ruimte geeft om potentieel terroristen in het land op te leiden.
Dat terwijl er tegelijkertijd leuk op los gedroned wordt… #wtf

Gevolg: de Houthi’s vinden steun bij Iran. Daarmee neemt ook het anti-antisemitisme toe dat met een vriendschappelijke relatie met Iran gepaard gaat. De “coalitie” zal uiteindelijk winnen en wij krijgen te maken met geharde, opgeleide en gemotiveerde terroristen die de steun genieten van zowat elk land op het Arabisch Schiereiland.

Hier in ons Parlement wordt er ook druk over gesproken. De Telegraaf spreekt zelfs over een “terugkerend thema“. SP Kamerlid Sadet Karabulut diende daarom ook een motie in om de regering te vragen een vergunningenstop voor de uit- en doorvoer van militair materieel naar Saoedi-Arabië toe te passen. Deze motie bleef steken op 74 stemmen. Het pro-Saudische (???) Forum voor Democratie was natuurlijk tegen, waar zij het verschil kon maken… #kansgemist

Tenslotte, hoe noemt onze Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders een restrictief wapenbeleid: “Totaal zinloos” en “contraproductief” terwijl hij wel zijn Europees collega’s erop wijst dat er regels zijn rondom wapenexport en mensenrechten.

In zijn woorden op BNR:

We hebben een Europees wapenexportbeleid. Dan hoor je te kijken naar mensenrechten, zaken als internationaal humanitair recht, de stabiliteit, nota bene, in een regio.

Waar de Minister geen rekening mee houdt is dat: Arbitrair toepassen van regels heeft altijd het gevolg dat uiteindelijk niemand zich aan deze houdt.

Hy-po-criet en te bizar voor woorden wat er gaande is.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”