0 0
Read Time52 Second

Of luister op Soundcloud

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/970552963″ params=”color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

We kijken geschokt toe wanneer het Capitool bestormd wordt of tractors door provinciehuizen breken. Hoe kunnen mensen nou zo ver gaan om hun zin te krijgen? Geweld kan nooit het antwoord zijn. Maar is dat wel zo? Kan geweld nooit en te nimmer gelegitimeerd zijn?

Ik duik met Mathieu Wonink in de werken van Jürgen Habermas en Pierre Rosanvallon. Wat is een democratie? Waarom ontstaan burgerbewegingen en hoe kan dat ze gewelddadig worden? En niettemin: wat kunnen we doen om te zorgen dat het geweld niet erger wordt? We kijken naar recente gebeurtenissen zoals de Capitoolbestorming, de boerenprotesten, BLM-demonstraties en rellen en Viruswaarheid door de lens van deze denkers.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Shad Raouf

Written by Shad Raouf

Ik maak podcasts met filosofen, politici, experts en opiniemakers over actuele vraagstukken. Alle podcasts zijn ongeknipt zodat jij je eigen mening kan vormen.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Wanneer mag je geweld gebruiken (in een democratie)?

  1. De analyse: “We zien een burgerbeweging die niet verder komt en over gaat tot gewelddadige handelingen” n.a.v. Museumplein is volstrekt onjuist en ontkracht daarmee het complete vervolg van de dialoog. In Eindhoven gingen mensen over tot geweld NADAT de ME ging optreden, op het Museumplein was hooguit sprake van afweren. Kunnen jullie deze uitzending wellicht herhalen maar nu met de politie als initiator van geweld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *