20 1
Read Time2 Minute, 27 Second

Na een korte pauze op social media, en wat rond te hebben gekeken kwam ik al gauw op het platform van Ahmed Aarad, genaamd Backme. En omdat ik hier zo enthousiast over werd wijd ik dan ook mijn eerste stukje aan de founder van BackMe; Ahmed Aarad.

BackMe is een platform waar journalisten, columnisten, kunstenaars en andere creatievelingen bij elkaar kunnen komen om als het ware ‘gebackt’ te worden met hun werk. Een kleine eenmalige donatie of vanaf € 1,- per maand een abonnement op de creativiteit van de ‘gebackte’ persoon. Een unicum.

Even in het kort de voorgeschiedenis van Ahmed en zijn beweegreden voor Backme:

In juli 2017 ben ik een eigen blogplatform begonnen, saltmines.nl, dat zou de plek zijn voor mensen als ik waar je zonder lidmaatschappen, paywalls of advertenties je mening, nieuwtje of content in het algemeen met een breder publiek kunt delen. Al snel groeide dat uit naar honderdduizenden bezoekers per maand en talloze bijdrages van grote namen, startende schrijvers en journalisten.

Terwijl de kosten opliepen waren er alleen geen inkomsten. Ik ben toen op zoek gegaan naar een verdienmodel. Bestaande verdienmodellen die op het internet worden toegepast stammen nog uit de papieren dagbladen- en krantentijd. Het moge duidelijk zijn dat die niet werken. Bovendien, als je iets schrijft of opneemt, wil je het als maker vooral delen. Dan werkt een paywall bijvoorbeeld averechts. Een lidmaatschap zou misschien kunnen werken als je tig miljoen bezoekers per maand hebt maar anders functioneert dat net zo min.

Dus was ik vooral op zoek naar een alternatief verdienmodel dat dan ook nog eens paste bij mijn ethische waarden: privacy-vriendelijk, transparant en inclusief. Dat betekent in essentie geen handel in persoonsgegevens of advertenties, transparant hoe er geld wordt verdiend en laagdrempelig met dezelfde voorwaarden zodat niet alleen de allergrootsten er van kunnen profiteren maar ook de allerkleinsten. Zodoende heeft het Backme-model mij eigenlijk gevonden en niet andersom.

De groei van Backme is inmiddels gemiddeld zo’n 400%. Momenteel PER DAG.

Je zou denken dat iemand zoals Ahmed zo onderhand uitgenodigd zou worden bij Op1. Of bij Businessclass. Of bij Jinek. Of bij een ander praatprogramma welke nieuwe, succesvolle initiatieven zou steunen, vooral wanneer ze komen van een allochtoon. Een Marokkaan nog wel. Niets is minder waar.

Want Ahmed is geen Ali B. Of een Boef. Ahmed is een succesvolle Marokkaan die inmiddels, zonder daar criminele activiteiten voor te hebben ontplooid, tig studies heeft afgerond en een platform heeft opgezet wiens succes zo inmiddels zijn weerga niet kent. Hij geeft mensen de mogelijkheid om hun mening te ventileren. Ook al is die niet ‘politiek correct’. Het gaat om de veelzijdigheid van meningen die je niet meekrijgt in de MSM.

Ahmed is niet voor een karretje te spannen omdat hij zielig is of het slachtoffer speelt.

En dat is dan ook exact DE reden waarom zijn succes niet bejubeld wordt door de MSM; er valt niets te halen bij deze Marokkaan.

Samira TarrassVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme