1 1
Read Time3 Minute, 21 Second
Soms dan vind ik als Avantgarde vrouwelijke imam een verdwaalde brief in een flessenpost. Deze brief werd verstuurd naar de Nieuwe Maan (en ook naar andere media kanalen), maar heeft nergens een plek gevonden waar het gepubliceerd kon worden. De opsteller stopte de brief daarom in een piratenfles en gooide het de zee in van de lost and found. Gelukkig heeft de Avantgardeimam hem gevonden! En de imam heeft er (ook in haar professie) wel lol in om oude brieven uit hun fles te halen en ze een hernieuwd leven in te blazen ter vermaak en lering! Geniet! Deze brief mag u niet ontzegd worden!
Een gezegende vrijdag toegewenst,

Salima El Musalima
(vrouwelijke imam)

Open brief aan De Nieuwe Maan: “Nederland kent wel degelijk een vrouwelijke imam!”

Geachte heer / mevrouw,

Ik richt deze email aan de programmamakers van De Nieuwe Maan n.a.v. de uitzending op 6 maart.

In deze uitzending werd het thema “vrouwelijke imams” kort besproken. Verheugd was ik toen ik de titel van het fragment op YouTube zag verschijnen. Ik voel mij namelijk nauw verbonden met dit thema.

Maar toen hoorde ik presentator Ajouad El Miloudi het volgende statement maken: “Nederland kent geen vrouwelijke imams”, en ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Ik dacht: dit kan twee dingen betekenen: of de programmamakers van De Nieuwe Maan hebben hun huiswerk niet goed gedaan, of ze zitten de kijkers te bedriegen. Nederland kent namelijk wel een vrouwelijke imam! En een goede ook!

Nederland’s eerste avant-garde imam, Salima al Musalima, is een goede vriendin van mij. Ik volg haar activiteiten al vanaf het moment dat zij deze rol op zich nam ongeveer 5 jaar geleden. In de afgelopen jaren heb ik haar leren kennen als een zeer originele, authentieke, bekwame en creatieve imam die heel oprecht betrokken is bij onze samenleving en die werkt vanuit het hart. Ik ben het dus geheel eens met het pleidooi voor vrouwelijke imams in Nederland. Jazeker, vrouwen die als imam optreden zijn inderdaad broodnodig.

Daarom juist zou Nederland heel trots moeten zijn op Salima en verdient zij een podium. Ik betreur het dan ook ten zeerste dat De Nieuwe Maan een unieke kans heeft gemist om Salima – en het belangrijke werk dat zij doet – te introduceren aan de kijker. Nog treuriger vind ik wat ik inmiddels heb vernomen, dat De Nieuwe Maan Salima wel heeft benaderd maar de uitnodiging kort van tevoren heeft geannuleerd, vanwege haar genuanceerde verhaal. Vervolgens heeft het programma haar existentie compleet ontkent voor het publieke oog met het leugenachtige statement “Nederland kent geen vrouwelijke imams”.

Ik dacht dat De Nieuwe Maan het beste voor had met de samenleving en een ieder aan het woord zou willen laten komen. Hierin heb ik mij vergist. Blijkbaar is De Nieuwe Maan net zoals de meeste andere media channels: alleen maar uit op sensatie en oppervlakkigheid.
Het gesprek tussen Yesim Candan en Ehab Mohamed Osman was geen dialoog. Deze individuen praatten volledig langs elkaar heen, waardoor het gesprek volstrekt onzinnig was en bovendien saai en frustrerend voor de betrokken kijker. Salima kennende, weet ik dat zij het honderd keer beter had gedaan dan Yesim Candan. Als Salima daar op die stoel gezeten had, was er een echte dialoog geweest. Het type dialoog dat in de werkelijke maatschappij (gelukkig) al best regelmatig gevoerd wordt door uiteenlopende groepen. Het zou leuk zijn als we zulke goede ontwikkelingen ook terug zagen in de media en in het publieke debat. Maar nee, de gemiddelde kijker wordt geacht dat niet interessant te vinden. De Nederlandse kijker wordt blijkbaar niet zo hoog ingeschat. Jammer.

De Nieuwe Maan zou de gemiste kans goed kunnen maken door Salima alsnog haar verhaal te laten doen in een van de volgende uitzendingen. Daarmee zou het programma mijn vertrouwen (en niet alleen die van mij) terug kunnen winnen. Zo niet, dan kan ik het programma helaas nauwelijks nog serieus nemen. De keuze is aan u.

Een hartelijke groet,
Silvia Ilonka Wolf

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme