20 0
Read Time1 Minute, 39 Second

Ik heb de afgelopen maanden nogal vaak gehoord dat zorgmedewerkers helden zijn. Iedereen stond voor ze te klappen voor hun inzet tijdens de pandemie. Zelfs de koning kwam met zijn gezin helemaal van zijn vakantieadres af om in zijn enorme ommuurde tuin een potje voor de camera te applaudisseren. Natuurlijk kan je cynisch opmerken dat mensen in de zorg nou eenmaal werken in de zorg, dus als er wat te zorgen valt voor zieke mensen, zij gewoon hun taak uitvoeren, maar deze Corona-crisis heeft erg veel van die mensen gevraagd. Zorghelden werden ze keer op keer door premier Rutte genoemd in zijn wekelijkse praatjes. In hun poepertje zaten meer veren dan op een gemiddelde kont van een pauw.

En dan nu boter bij de vis, zou je zeggen. Want wat corona duidelijk heeft gemaakt is dat de zogenaamde vitale beroepen zoals zorg, politie, schoonmaak en onderwijs bijzonder slecht betaald worden, voor iets dat vitaal genoemd wordt. Het land draait dan op mensen die te weinig verdienen voor hetgeen ze doen. Goede les, zou je zeggen. Daar gaan we gelijk iets aan doen, zou je denken. Maar niets is minder waar. De motie Asscher/Marijnissen om zorgmedewerkers structureel meer te waarderen werd door de coalitie weggestemd. Alle andere partijen stemden voor boter bij de vis. Het CDA van cliniclown De Jonge met zijn mooie praatjes over de zorg en de VVD van applauspaus Rutte stemden gewoon tegen.

Zo zie je maar, de waardering blijft bij obligate praatjes en geklap. Tegen de tijd dat er echte waardering voor hun werk wordt gevraagd geven VVD, CDA, D66 en de Christenunie niet thuis. Bedenk dus heel goed wat u in het stemhokje doet. Want mocht u ook zo onder de indruk zijn geweest van het kabinet in deze crisis, al begrijp ik niet hoe, onthoudt dan dat al hun gejuich en applaus voor de mensen in de zorg alleen maar voor de bühne was.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme