44 0
Read Time2 Minute, 24 Second

Ook in Alkmaar, waar ik vlakbij woon, was er een Black Lives Matters demonstratie. Ik steun het begindoel, namelijk dat iedereen gelijk rechten heeft, tegen onnodig politiegeweld en tegen racisme. Althans, daar dacht ik dat het in den beginne om ging. Maar ik twijfel steeds meer over het einddoel van de beweging. Niet alleen door het belachelijk sloop- en plunderwerk of het raciale geweld tegen blanken. Niet alleen vanwege de samenwerking met de uiterst fascistische organisatie antifa. Maar vooral door de verslaggeving in de plaatselijke suffertjes alhier.

De eerste betoging ging in de kaasstad om nogal een duistere reden niet door. De initiatiefneemster had de verkeerde huidskleur. Nee, ik verzin dit niet. ‘De witte, Alkmaarse initiatiefneemster had de demonstratie gepland zonder te overleggen met een actiegroep uit de zwarte gemeenschap en die vond dit “problematisch”.’ De helper withey vol zelfbeklag: “Ik had er niet goed over nagedacht dat ik een witte vrouw ben die zomaar zonder overleg met hen iets wilde organiseren.” Het kan dus bestaan dat je de verkeerde huidskleur hebt om een demonstratie tegen racisme te organiseren. De ironie spat ervan af.

Gisteren ging de betoging wel door, blijkbaar georganiseerd door iemand van de juiste kleur. Maar ook voor die demonstratie liet de organisatie in de kaarten kijken. De gemeente had een aantal regels opgesteld om het orderlijk te laten verlopen. Waaronder een verbod op versterkte muziek. Dit geheel tegen het zere been van BLM-Alkmaar. Dit is de reactie op het besluit: “Muziek is een belangrijke uiting van emotie binnen de zwarte gemeenschap. Het is niet aan een wit instituut om te bepalen hoe de zwarte gemeenschap zijn of haar pijn wil uiten. Zolang het vreedzaam is hoeft er geen bemoeienis van de Gemeente plaats te vinden over de inhoud.”

Goedemorgen, wat staat hier zeg. Om te beginnen wordt er een raciaal karikatuur gemaakt van de zwarte mens. Net of alle zwarte mensen zich emotioneel uiten met muziek. Dit is van het niveau dat alle donkere mensen goed kunnen dansen en hardlopen. Onversneden racisme dus. Maar het wordt nog vele malen erger. “ Het is niet aan een wit instituut om te bepalen hoe de zwarte gemeenschap zijn of haar pijn wil uiten.” De gemeente wordt op huidskleur ingedeeld. En omdat de meerderheid blank is mogen zei niet zeggen hoe de niet blanken demonstreren. Maar wacht even, dit is zuivere apartheid. Als een “wit instituut” zich niet met de zwarte gemeenschap mag bemoeien, waarom wil de zwarte gemeenschap dan al twee weken de blanke gemeenschap dwingen te veranderen? Heel simpel, omdat in hun ogen mensen met de blanke huidskleur fout zijn en moeten boeten. En dat, lieve mensen, is nou net het probleem. BLM wil geen gelijke rechten of plichten, ze willen wraak nemen op mensen puur om hun een lichte huidskleur. En dat noemen wij nou racisme.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme