5 1
Read Time1 Minute, 51 Second

Dat een “Corona app” weer een inbreuk gaat zijn op de privacy moge duidelijk zijn. Elke onderzoeker heeft zijn twijfels en tegelijkertijd heeft de GGD onvoldoende mensen om goed contact onderzoek te doen.
Enerzijds komt dat doordat SARS 2 (oftewel Corona/Covid19) veel te laat als meldplichtige ziekte is aangemeld. Hierdoor ging het ineens om tienduizenden zo niet honderdduizenden mensen. Dan kun je onmogelijk goed contactonderzoek doen omdat simpelweg je de mensen niet hebt als GGD. Anderzijds was Nederland niet voorbereid op de mogelijke uitbraak van een infectieziekte. Gevolg: de regering liep en loopt achter de feiten aan… Je moet dan techniek inzetten om in ieder geval iets van een beeld te krijgen. Nogal logisch dat je dan maar iets met internet probeert want dan heb je of hoop je iets te hebben in plaats van helemaal niets.

Dan voeren Apple en Google, om het makkelijk te maken voor onderzoekers en overheden, een update door om bepaalde gegevens te kunnen op laten halen via apps. Specifiek voor het Corona-virus en dan hebben heel wat mensen een partij boter op het hoofd. Ik hoor je en ja 1984 en ja privacy inbreuk maar lieve lieve smartphone gebruiker… Die gegevens deel je al… Sinds je je eerste iPhone of HTC Android toestel hebt aangezet en een account hebt aangemaakt bij iTunes of Google (voor de leken: waaronder YouTube dus)…

Mijn reisgedrag sinds ik mijn eerste smartphone heb aangeschaft, hierboven.
Hier beneden tot op meter niveau nauwkeurig wanneer, hoe laat, hoe lang ik er verbleef, waar naartoe, welke route en hoe ik me ergens naartoe heb verplaatst.

De plaatjes hierboven gelden daarom niet alleen voor mij maar letterlijk iedereen. Mag ik dan vinden dat je een ontzettende berg boter op je hoofd hebt op het moment dat je nogal doorslaat op de socials? Terwijl je met dezelfde socials of wie dan ook volledige toegang geeft tot je hele hebben en houden om foto’s te maken van je boterhammen met pindakaas? Om een app een leuk en haha geinig filter te mogen gebruiken? Maar dan direct gaat zitten #1984-en op het moment dat iemand een API open zet.  Privacy is een fundamenteel mensenrecht maar ook je eigen verantwoordelijkheid. Handel dan daar ook naar…

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”