47 1
Read Time2 Minute, 6 Second

Obamagate was gisteren trending topic in Nederland. Niet in Amerika. Dat is vreemd omdat de president van dat land het onderwerp op de kaart zette. Nou ja, echt vreemd is het natuurlijk niet. Het is al veel langer bekend dat Twitter een politiek-correct mediakanaal is, die onderwerpen die ze niet zo leuk vinden laat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook werken ze mensen tegen die in hun oogjes niet lief zijn. Zo sta ik al twee jaar op dezelfde hoeveelheid volgers, zijn al mijn plaatjes “gevoelige content” waar de kijker voor wordt gewaarschuwd en wordt mijn bereik expres klein gehouden. Obamagate moest dus verdwijnen in de VS, want goed nieuws voor Trump en Trump is bah, dus weg met de hashtag.

In ons land vinden de media Trump ook niet leuk. We kennen natuurlijk allemaal het activistje van RTL Nieuws, Erik Mouthaan. Maar ook de NPO is niet vies van om de Amerikaanse president te framen en te beschimpen. Dat dit verkocht wordt als journalistiek is natuurlijk lachwekkend.

Wat staat hier? De kop van het verhaal vertelt dat Trump iets twittert na kritiek. Dat is natuurlijk helemaal niet het verhaal. Want dat is namelijk dat Obama heeft geprobeerd Trump te naaien. Er liggen gewoon documenten op tafel die het verhaal van Trump bevestigen. Het onderzoek naar Flynn is ook werkelijk geseponeerd. Maar de kop is dus dat iemand iets heeft getwitterd na kritiek. De eerste zin van het artikel: ‘President Trump haalt op Twitter hard uit naar zijn voorganger, Barack Obama.’ Weer gaat het over dat Trump iets heeft getwitterd, weer niet het werkelijke nieuws. Het gaat pas in de DERDE alinea over het onderzoek, waar het hele verhaal over gaat.

Zesde alinea: “Met de term Obamagate impliceert president Trump dat Obama in 2017 medeverantwoordelijk was voor het instellen van het FBI-onderzoek naar Flynn, zegt correspondent Marieke de Vries. “Obama zou dat hebben willen gebruiken om Trump uit zijn ambt te zetten, is de complottheorie van sommige conservatieven.” Trump impliceert dit niet, het staat letterlijk in het openbare bewijs. De NOS brengt dus niet alleen het echte nieuws niet, ze verstoppen het ergens in een nietszeggend verhaal over het twittergedrag van de president, maar sturen wel fakenews over het onderzoek de wereld in. Daarmee toont de omroep voor de zoveelste keer aan niets meer te zijn dan een propagandakanaal. En dat kunnen ze dan weer niet zo goed verstoppen in hun berichten.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme