75 4
Read Time1 Minute, 54 Second

Vandaag is het bevrijdingsdag. De dag waarop wij vieren dat we van de tirannie van de Duitse Nationaal-Socialisten en hun Nederlandse kameraden van de NSB zijn bevrijd, die ons land vijf jaar teisterde. Dat wij vieren dat we na de bezetting niet meer onvrij waren in doen, denken en leven. Dat wij niet gebukt hoeven te gaan onder een regime waarin je maar op één manier de wereld mag beschouwen en anders minderwaardig en dus overbodig bent.

Deze dag is voor ons allemaal. Voor alle Nederlanders. Tenminste dat zou je zeggen. Gisteren, tijdens dodenherdenking, werd duidelijk dat 4 en 5 mei een links feestje is. Een links feestje waar je 75 jaar na de bevrijding andersdenkenden mag beschimpen en in de hoek van de fascisten mag plaatsen. Tot in de vezels gepolitiseerd met Hans Laroes, de extreemlinkse oud-hoofdredacteur van de NOS, die bestuurslid is bij Comité 4/5 mei, maar zonder problemen oproept om democratische politici de mond te snoeren. Waar de PvdA-prominent Gerdi Verbeet de voorzitter van is. Waar de obligate initiatieven van VARA-prominent Claudia de Breij als zoete koek wordt geslikt, terwijl geen hond erop zit te wachten. En waar de ultra linkse Volkskrant columnist Arnon Grunberg een politieke speech mag houden waarvan de koude rillingen je over de rug van lopen.

Marokkanen zijn de nieuw Joden. Deze grijs gedraaide plaat van geschiedvervalsing op zo’n cruciale dag op zo’n cruciaal moment heeft niks met de dodenherdenking te maken. Het is een aanval op mensen die het falen van de multiculturele samenleving zien. Over de rug van zes miljoen vermoorde mensen proberen een manier van denken monddood te maken. Walgelijk.

En onder dat dunne laagje deugersvernis kolkt de haat. Want als je het niet eens bent met Hans, Gerdi, Arnon en Claudia ben je een fascist.

En daarmee toont ze aan werkelijk niets te hebben begrepen van de oorlog, van onderdrukking, van verzet en van vrijheid. Maar ik heb een tip voor ze. Laat Arnon Grunberg met een keppeltje op en Claudia hand in hand met haar vrouw een rondje door Kanaleneiland lopen. Dan weten ze weer wat onvrijheid is.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme