18 1
Read Time1 Minute, 39 Second

Ik schreef reeds maandag dat ik niet helemaal lekker word van de complotgekkies en aluhoedjes, die uit alle holen en kieren komen, om te vertellen dat Bill Gates, 5G, de Zionisten of de EU achter het corona-virus zitten. Laat me met rust, de waarheid is al ernstig genoeg. En toch ga ik nu zelf ook licht paranoïde overkomen.

Minster van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigde gisteren twee apps aan in het wekelijkse bijpraatmoment op de treurbuis. Meestal wordt daar aangekondigd wat “populisten” al een paar weken geleden opriepen om te doen. Maar je concurrentie gelijk geven is zelfs in een pandemie niet gebruikelijk. Dus even een paar weekjes wachten en dan hoepelepoep zelf met het idee komen. Zie hier het advies waarin wordt opgeroepen om vooral heel veel te testen. Iets dat tot voor kort niet nodig was volgens het RIVM en dus ook de premier.

Maar nog even over die apps. Die melden met wie je waar in contact bent geweest. En zo zou je, als er contact was met een corona-lijer, dat te weten kunnen komen en jezelf in quarantaine plaatsen. Mits die andere persoon natuurlijk ook die app heeft. Kort samengevat: je bent door de overheid te volgen. En dat wil ik niet. Zeker omdat privacy, ICT en overheid een waardeloze driehoeksrelatie is. Kijk maar naar de reacties van ICT-deskundige Brenno de Winter.

Ik zou dus daarom kiezen om die apps niet te gebruiken. En daar komt de crux. De Jonge wil, als we die apps niet massaal installeren, ze mogelijk verplicht gaan stellen. Dus verplicht een volgsysteem van de overheid op je telefoon zetten. Corona of niet, maar dit gaat echt veel te ver. Alleen nog een puntensysteem eraan koppelen en het is hier net China. Update: daar is de privacywaakhond al.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme