26 0
Read Time2 Minute, 21 Second

Ik sprak gisteren een hoge overheidsfunctionaris en die sprak de magische woorden: “We zitten in de The Truman Show en elk moment vaart het onwetende volk met hun bootje tegen het decor aan.” Voor de mensen die deze film niet kennen een korte uitleg. In The Truman Show zit een man in een reallife soap in een gigantische nepwereld. Alleen dat weet hij helemaal niet. Alles is in scene gezet en de mensen om hem heen zijn acteurs. Als hij het op een dag niet meer vertrouwt. omdat hem vreemde dingen beginnen op te vallen, pakt hij een zeilboot en vaart uiteindelijk met een klap tegen het decor. Dan pas komt hij er achter dat zijn hele leven een leugen is geweest en hij slecht een hoofdrol speelde in andermans verhaal.

De corona-crisis heeft ook heel wat oogjes geopend. Bij een steeds groter deel van de bevolking worden er vraagtekens geplaatst bij zaken die voorheen als normaal werden gezien. Kijk maar naar de opiniepeiling van het programma Eenvandaag van gisteren.

Mark Rutte haalt acht zetels voor de VVD erbij met wanbeleid. De hele corona-crisis toont aan dat Rutte de zorg kapot heeft bezuinigd. Zijn blind varen op het onbetrouwbare RIVM heeft ons land op achterstand gezet en mensenlevens in gevaar gebracht. En toch krijgt hij van de NPO er acht zetels bij, die niet geheel toevallig alle acht van FvD en PVV komen. De partijen die als eerste riepen om het corona-virus wel serieus te nemen. De partijen die als eerste riepen om scholen wel te sluiten en wel een lockdown in te voeren. Rutte deed dat allemaal eerst af als onzin. En nu zitten we met de gebakken peren. En toch wordt hij geprezen en beloond. Wie gelooft dat nou nog?

Of neem het corona-lied. Vrijwel niemand zat op de zoetsappige rommel van B- en CN’ers te wachten. De tijd dat het land achter zo’n initiatief gaat staan is voorbij. Donder een end op met je narcistische bagger. 350 miljoen per jaar maken we over aan het Koninklijk Huis. Wat kregen we terug? Een obligaat opgedreund tekstje van een man die er geen zin in had. Zielloos en zonder beleving. Dat dure sprookje moet ook maar eens worden opgedoekt. Kritiek op deze oligarchen klinkt ook harder dan voorheen. Net als op de EU. Wat heeft die organisatie nou gedaan in deze crisis? Zoals altijd vrij weinig. Nou ja, ons geld weggegeven.

Een paar maanden geleden schreef ik dat Nederland een harde reset nodig heeft. Het lijkt erop dat corona dat bespoedigt. Nog even en we varen tegen het decor en ziet iedereen in wat voor nepwereld we al die tijd hebben geleefd.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme