25 0
Read Time1 Minute, 46 Second

In tijd van nood en crisis staan de helden op, de ware leiders en komen de ratjes uit hun holen en gaten. Waar de overheid, zoals altijd, net als de EU, zoals altijd, faalden namen medici met hun waarschuwingen de boel over. Zij zette de overheid op het huidige spoor. Mensen die denken aan de volksgezondheid en niet aan herverkiezingen. Ook in de media zag je iets vreemds gebeuren. Terwijl FvD en PVV voorop liepen met hun waarschuwingen het corona-virus wel serieus te nemen worden zij daar in het NOS Journaal niet voor beloond. Zonder knipperen werden de linkse partijen, die een paar dagen geleden massaal tegen de sluiting van scholen waren, geprezen als koplopers om de boel dicht te krijgen. Politiek activisme over de rug van een pandemie. En ik moet eerlijk zeggen dat het me niet zo vreselijk veel doet. Dat opportunisme. Met tegenzin plaats ik berichtjes van politieke aard op social media, want wat kan mij het eigenlijk nog verdommen.

Ik maak me zorgen om mijn ouders. Ze zijn in de zeventig en hebben een broze gezondheid. Ik maak me zorgen om mijn kinderen, waarvan mijn dochter zware astma heeft en daardoor in de risicogroep zit. Ik maak me zorgen om mijn vriendin, ze heeft een eigen bedrijf, waar de afzeggingen binnenstromen. Ik maak me zorgen om mijn vrienden, mijn mensen, mijn volk, mijn landgenoten, de Westerse beschaving. Dat elkaar de maat nemen, Rutte afzeiken om zijn zwakheid, de media over hun vooringenomenheid, het RIVM vanwege hun overheidskletspraatjes, het zal me allemaal wel. Het leek zo belangrijk, maar het doet er niet meer voor me toe.

Ik roep op om Darwins survival of the fittest niet waarheid te laten worden. Laten we juist goed zorgen voor de zwakkeren. Door ze niet te infecteren, maar ook door hulp aan te bieden met bijvoorbeeld boodschappen. Laten we er voor elkaar zijn. Want een crisis is naast verschrikkelijk ook een mogelijkheid om elkaar weer te vinden en polarisatie te laten wegkwijnen. En we lullen ook niet meer over het klimaat. Dat is ook een voordeel.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme