30 0
Read Time2 Minute, 15 Second

Op de dag dat Thierry Baudet in een kort geding tegen de VPRO een rectificatie eist, viel mijn oog op weer een journaliste die zich bezigt met puur fakenews en demonisering. Bij Baudet werd in het programma Buitenhof woorden in de mond gelegd die hij nimmer sprak. De strekking was dat hij een blank Europa wil en niet-blanken de tent wil uitsmijten. Nooit heeft hij dat geopperd, maar de recatie en presentatrice vonden toch dat hij dat bedoelde. Parafraseren noemen ze dat. Framen, demoniseren, smaad en laster is het. In het andere geval waren het de woorden van Ingrid Beugel, een graag geziene gast bij talkshows, voormalig verslaggever bij de NPO en tegenwoordig schrijvend voor onder andere het extreemlinkse krakersblad De Groene Amsterdammer.

Deze mevrouw noemt zich journalist. Laten we haar tweet eens analyseren:

Bijna al ‘t verplegend ngo-personeel is inmiddels weg, wegens fysieke bedreigingen v extreem-rechts.

De bevolking van het Griekse eiland is het zat. Dagelijks komen er bootjes met nieuwe vluchtelingen aan. Lesbos is aan het bezwijken onder alle ellende. Deze mensen allemaal extreemrechts noemen is een walgelijk frame. Door het falen van de EU zien deze Grieken hun eigen leven en toekomst van hun kinderen vernietigd wordt. Wat fysieke bedreigingen zijn is mij een raadsel. Want of je dreigt met fysiek geweld of je valt iemand fysiek aan. Dat de mensen daar gefrustreerd zijn lijkt mij meer dan begrijpelijk. Dat ze zich geen raad meer weten is iets heel anders dan hen het stempel extreemrechts opdrukken. Dat is gewoon onwaar en je toont daarmee geen enkel medeleven met de bewoners.

Conclusie: onwaar, demoniserend en framend taalgebruik.

In horrorkamp Moria zijn 22.000 geterroriseerde&getraumatiseerde refugees in walgelijke omstandigheden nu alleen.

Dat het in kamp Moria verschrikkelijk is is al bekend. Dus waarom die vluchtelingen dan vanuit het veilige Turkije alsnog de overtocht naar Griekenland maken is onbegrijpelijk. Het frame dat er 22.000 geterroriseerde en getraumatiseerde “refugees” zitten is onzin. Ten eerste weet Beugel helemaal niet hoe die 22k mensen zich voelen. Daarnaast, hoezo zijn ze geterroriseerd? Door wie dan? Er zullen zeker oorlogsvluchtelingen zijn die getraumatiseerd zijn, zeker niet allemaal. Ook is er een enorm deel van het kamp niet afkomstig uit oorlogsgebied. Daarmee vervalt niet alleen de claim dat ze “geterroriseerd en getraumatiseerd” zijn, maar ook dat het om “refugees” gaat. Het schijnt voor de Beugels inde journalistiek bijzonder lastig te zijn om een verschil te maken tussen vluchtelingen en immigranten. Heus niet omdat ze achterlijk zijn, maar omdat het beter klinkt in hun verhaaltje.

Conclusie: onwaar, leugenachtig en framend taalgebruik.

Eindconclusie: geen journalist, maar activist.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme