0 0
Read Time1 Minute, 15 Second

 Of luister (ook beschikbaar op alle podcast platforms)

Afgelopen podcast met Pieter Lemmens eindigde met de opdracht waar we als mensheid voor staan, namelijk het Antropoceen ombuigen naar het negantropoceen; het entropische karakter van de technosfeer ombuigen naar het entropische karakter van de biosfeer. In een gesprek van meer dan twee uur brengt Pieter Lemmens ons via de techniek kritiek van Martin Heidegger en Bernard Stiegler’s reactie hierop naar het Antropoceen en de betekenis van het Negantropoceen. Belangrijker nog, al dit jargon wordt ook nog eens uitgelegd! Heidegger’s taak was het herdenken van het wezen van de techniek, dat niet bestaat uit specifieke soorten technologie maar fundamenteel een wil tot ordening is. De natuur verschijnt als een resource, iets om te ordenen en energie van te extraheren. Bernard Stiegler plaatst de techniek nog dichter bij de menselijke ervaring door te laten zien dat de mens altijd verweven is met techniek, van de eerste stenen tools tot de smartphone. Zodoende is de historische karakter van het mens-zijn, zoals gedacht door Heidegger, alleen mogelijk vanwege technische ‘artefacten.’ Luister dit gesprek als je geïnteresseerd bent in technologie, haar relatie met de mens en de opdracht waar we voor staan als mensheid.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Shad Raouf

Written by Shad Raouf

Ik maak podcasts met filosofen, politici, experts en opiniemakers over actuele vraagstukken. Alle podcasts zijn ongeknipt zodat jij je eigen mening kan vormen.