30 0
Read Time2 Minute, 16 Second

Van sommige groeperingen is het prettig dat ze niet goed kunnen samenwerken. Socialisten en communisten bijvoorbeeld. Soennieten en Sjiieten of de Europese Unie en het Europese volk. Bij de eerste zullen mensenrechten nog meer onder druk komen te staan. Bij de tweede is het gevaar van de islam nog groter en bij het derde voorbeeld zouden onze soevereine landen binnen een dag verdwenen zijn. Op landelijk niveau geldt dat voor de “linkse samenwerking”. Al zo vaak geprobeerd en nog nooit een succes geworden. En dat is maar goed ook.

Gisteren stonden ze weer eens met elkaar in een zaaltje te roepen dat het echt eens tijd wordt dat ze gaan samenwerken. GroenLinks, de PvdA en SP gezamenlijk tegen het soepie. ‘De tijd van rechtse politiek is voorbij.’ Het werd zonder knipperen gezegd door buikspreekpop Klaver en het publiek klapte de handjes rood. In de peilingen komen deze drie partijen niet verder dan een schamele 39 zetels. Net een kwart van het land stemt nog op ze en toch kondigt Jesse aan dat ze het gaan overnemen. Eigenlijk is dat de enige goede reden voor die partijen om samen op te trekken. De vijver waar ze uit moeten vissen is van de Grote Oceaan verworden tot een plasje na een korte regenbui. De tijd van linkse politiek is al een tijdje voorbij. Maar ondanks de flink overschreden houdbaarheidsdatum doet Klaver net of hun zure bedorven melk nog drinkbaar is voor het volk. Niets is minder waar.

Lilianne Marijnissen is de kwakkelende leider van de Socialistische Partij. De dochter van gooit geen hoge ogen. Ze had het over tien jaar afbraak beleid van de VVD. ‘We zijn klaar met tien jaar rechtse politiek van Rutte’ kirde Klaver nog maar eens. Naast hen Lodewijk Asscher van de PvdA, vijf jaar lang vicepremier in Rutte2 en verantwoordelijk voor alle ellende die hijzelf en zijn linkse collega’s nu zeggen te gaan bestrijden. En dan is er nog de SP aanval op de PvdA tijdens de Europese verkiezingen. De spottende spot met een karikatuur van Frans Timmermans hielp de socialisten niet bepaald aan zetels, wel aan onmin met de PvdA. De SP is dan ook licht EU-kritisch, waar juist Timmermans een EU-dictatuur wil. SP’ers verwijten PvdA’ers weer dat ze niet echt links zijn, maar een doodordinaire bestuurderspartij. Geen haar beter dan de VVD of D66. En GroenLinks heeft Mark Rutte carte blanche gegeven door blind zijn begroting te steunen. Hoe valt dat te rijmen met een openlijke aanval op datzelfde beleid? Samengevat: ze hebben allemaal boter op hun hoofd, ze vertrouwen elkaar voor geen meter en van samenwerking zal weer geen sprake zijn. En dat is, nogmaals, maar goed ook.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme