25 0
Read Time2 Minute, 13 Second

Ik ga niet zitten zie-je-wellen, want dat begint vermoeiend te worden. Mijn moeder zei voorheen vaak “ik hoop dat je geen gelijk krijgt” bij mijn minder gezellige voorspellingen en steeds heb ik het achteraf gekregen. Nou nou, meneertje begint flink in zichzelf te geloven. Heb je ook weleens geen gelijk gekregen, Jantje? Jazeker. Ik voorspel al jaren dat de VVD als een kaartenhuis in elkaar stort na alle waardeloze politieke beslissingen, gemarchandeer met partijstandpunten, alle intriges en wetsovertredingen en vooral Mark Rutte. Maar niets is minder waar. De partij blijft het op een of andere manier gewoon goed doen in de peilingen en bij verkiezingen. Ik blijf benieuwd hoe dat nou toch mogelijk is.

Enfin. Ik ga weer even mijn gelijk over iets halen. Mocht u bij deze afhaken begrijp ik dat. Weet u nog dat het zo lekker warm was in de zomer van 2018. Drie maanden zomer in de zomer. Heerlijk was het. Genieten. Maar zoals bij alles dat met het weer te maken heeft komen de doemscenario’s gelijk uit de kast vallen, want het zal wel met het klimaat te maken hebben. En bij het woord klimaat moet je niet denken aan klimaat, maar aan klimaatverandering. En bij klimaatverandering moet je dan weer denken aan onherstelbare ellende veroorzaakt door de mens. Klimaatreligie heeft iets gereformeerds, de mens is zondig en zal zondig blijven. Schuldbesef en afstraffing van God, in dit geval Klimaat, zal u deel zijn door niet naar de regels van de Klimaatkerk te leven. Het was dus na al die warme maanden droog. Het grondwaterpeil was natuurlijk, want zo gaat het al miljoenen jaren, flink gezakt. Het was namelijk niet alleen warm, maar ook gortdroog.

En dus werd ons in de media verteld dat het onherstelbaar was. Het grondwaterpeil was zo drastisch gedaald, door de klimaatverandering, door ons, dat het blijvende schade zou opleveren. Haal de gesel maar weer van zolder. Weer een stukje natuur kapot door ons egocentrische gedrag. Alleen ik geloofde er geen snars van. Ik heb in mijn leven wel vaker droge zomers meegemaakt. En nog nooit heeft dat blijvende ellende opgeleverd. Meestal moet het even twee jaar hebben om weer op peil te komen in plaats van één regenachtige herfst. We hebben net een herfstachtig winter meegemaakt met zoveel regen dat je er depressief van wordt. Het grondwaterpeil is nu weer een probleem. De vuilnisbakken zijn namelijk gaan drijven. Geen woord in de media over het tekort van vorig jaar. Er is nu teveel. En het zal mij niet verbazen dat we binnenkort horen dat dat nou komt door die door ons veroorzaakte klimaatverandering.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme