10 1
Read Time3 Minute, 16 Second

Zelf kan ik niet zo goed tegen hype. Dingen die dan op dat moment hot zijn zoals nu het geval met het supergevaarlijke Coronavirus. Mensen doe gewoon rustig en het is een iets heftigere griep dan je normaal gewend bent. Tja kan gebeuren. Dit jaar werd ik aangestoken en ben nog steeds, 2 weken later, aan het herstellen. Omdat ik het zat ben mensen constant hetzelfde te moeten antwoorden hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Vraag: Ja maar China doet alles op slot!
Antwoord: Ja dus? Chinezen houden van drastische maatregelen. Voorbeelden van een uit de hand gelopen verkiezingsbelofte #buildthatwall tot de one en nu two child policy.  Bovendien zijn de Chinezen nogal euh eigenzinnig?

Vraag: Ja maar echt heel veel mensen gaan dood aan Corona!
Antwoord: Dat klopt, althans als je alcohol in het algemeen bedoeld. Het Coronavirus heeft een sterftegraad die met 0,5% iets hoger ligt dan een gewone griepepidemie welke rond de 2% ligt. Ter illustratie in het griepseizoen 2018/2019 waren er in Nederland alleen al 400.000 mensen besmet van wie er 2.900 zijn komen te overlijden. Dat is nog steeds meer dan er nu (27 februari) wereldwijd zijn overleden aan het Coronavirus.

De US National Library of Medicine en US Institute of Health heeft on onlangs, oktober vorig jaar, een aantal onderzoeken van het Center of Disease Control en World Health Organization tegen het licht gehouden. Wat blijkt:

We estimated an average of 389 000 (uncertainty range 294 000-518000) respiratory deaths were associated with influenza globally each year during the study period, corresponding to ~ 2% of all annual respiratory deaths. Of these, 67% were among people 65 years and older. Global burden estimates were robust to the choice of countries included in the extrapolation model. For people <65 years, higher baseline respiratory mortality, lower level of access to health care and seasons dominated by the A(H1N1)pdm09 subtype were associated with higher influenza-associated mortality, while lower level of socio-demographic development and A(H3N2) dominance was associated with higher influenza mortality in adults ≥65 years.

Gemiddeld komen 389.000 (min 294.000 en max 518.000) personen per jaar te overlijden aan griep. In 67% van alle sterftegevallen was men 65 jaar of ouder. Klinkt bekend? Ja dat is ook ongeveer aan de hand met het Coronavirus.

Vraag: Ja maar iedereen schrijft hierover en politici en debatten en en en!
Antwoord: Hier heb je het probleem. Copy-paste, ophitsende teksten, dikke koppen resulteren in een miljoen kliks, likes en RT’s zijn binnen. Terwijl er echt enge dingen op ons af komen die iets meer gevolgen hebben dan de jaarlijkse griepgolf. Bovendien kunnen politici niets oplossen dus lekker makkelijk interessant doen over een griepgolf is aantrekkelijk. Althans Baudet is een nazi is ook al zo 2019 en je moet toch met de tijd meegaan.

Op dit openbare junknewsblogje proberen we niet mee te doen aan de hypetrein waar de MSM de afgelopen weken de dag mee opent en afsluit. Wij proberen je te informeren op basis van, wat wij achten, credible sources en linken naar de bron.

Vraag: Ja maar iemand heeft op Facebook gesch….
Antwoord: What the corona is een facebook? Nee even serieus, ga weg daar svp en je treft daar enkel onzin op. Deel foto’s van je verjaardag, je huisdier of een leuk moment. Voor echt nieuws wil je wel een feitengraad met een ondergrens (Volkskrant) aanhouden; dringende oproep.

Onze tips: Als je griep hebt, blijf of werk dan lekker thuis voordat je je ebola iedereen op kantoor aansmeert. Sport, een beetje. Eet gezond en sla de supermarkt een keer over en koop wat meer direct bij de boer(in). Geef elkaar de ruimte en leef je leven, je hebt er, zoals nog niet anders is vastgesteld, maar 1. Om je dan om een griepepidemie zorgen te gaan maken is, mijn advies aan jou, een stapje te ver.

.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”