19 0
Read Time2 Minute, 3 Second

Dezelfde reacties krijg je als je over Zwarte Piet, moorkoppen of vrouwenquota praat. “Waar gaat het over? Maak je niet zo druk om niks.” En als je niet de hele trend waarneemt is het vaak ook klein bier. Is een roetveegpiet nou zo’n probleem? Nee hoor, alleen het is in een lange lijn van tradities die moeten worden afgeschaft. En met het afschaffen van meerdere tradities schaf je een cultuur af. Zeker als dat wordt aangevoerd door mensen die nog niet zo heel lang in onze gastvrije samenleving rondhangen. Zo’n moorkop dan. Ik vind die dingen niet eens lekker, maar de naamsverandering van het gebakje vindt plaats in een lange lijn van andere benamingen. Zo ben ik opeens wit in plaats van blank. Betekent pluriform nu iedereen, behalve rechts. Met het hernoemen van dingen worden ook waarden heroverwogen. Zo was in de ogen van links mijn eerder huidskleuraanduiding te “onschuldig”.

Is het erg om vrouwen op hogere posities te krijgen? Nee, heel goed. Ik ben zelf feministisch (het ouderwetse feminisme, dus niet meisjes die alleen maar eisen op basis van wat er in hun broekje zich afspeelt, maar verder weinig doen) opgevoed. Het is goed als er niet alleen maar mannen aan de top zijn. Alleen quota is een discriminerend instrument. Je sluit daardoor mensen uit en je krijgt kwalitatief minderwaardige bestuurders omdat alles op basis van geslacht gaat. Dus als je discriminatie gaat aanpakken met discriminatie schiet je in eigen voet.

Enfin. Ik kreeg te horen dat ik me niet zo druk moet maken over de snelheidsverlaging op onze snelwegen. “Waar heb je het over? 100 kilometer per uur is ook hard hoor.” En het is inderdaad zo dat je gewoon wat eerder van huis kan gaan, als je de tijd hebt. Alleen deze maatregel is weer nergens op gebaseerd. Zelfs als je in het fabeltje van de administratieve stikstofcrisis trapt is het verlagen van de snelheid een druppel op een gloeiende plaat. Pure symboolpolitiek. Met maar 0,34% minder stikstof als gevolg. Maar het kost ons wel acht miljoen euro. Dus waar ik me zo druk om maak is dat mensen touwtjes in handen hebben die niet alleen Nederland willen weggummen, maar ons ook willen knechten met allerlei op fantoomoplossingen. En dat is het begin van het einde. Al zal dat in veel oortjes wel als onzin klinken. Maar dat zijn vaak de mensen die je pas achteraf gelijk geven.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme