2 4
Read Time2 Minute, 36 Second

D66 heeft veel losgemaakt. Nog even en ze worden weer bijna net zo liberaal op het sociale vlak als de LP. En alle lof ook voor het los maken van de discussie, the war on drugs lijkt namelijk tot een hoop ellende. Het criminaliseren van drugs heeft namelijk vooral gevolgen voor mensen die niet zoveel opties hebben. Zelf ben ik opgegroeid in een achterstandsbuurt in de omgeving van Den Haag. Bij mij in de straat raakte veel jongens nou eenmaal op het verkeerde spoor en het ging niet om de handel in cannabis. Het ging vaak om cocaïne of wapens tot de wat meer kwaaie jongen handel als illegaal vuurwerk. Het was bij mij in de straat geen uitzondering om jong dood te gaan, naar de gevangenis of in eens met veel geld te verdwijnen. Ik ben gelukkig iets anders terecht gekomen dat kan ik helaas niet van iedereen zeggen. Voor veel jongeren bij mij in de straat was de situatie hetzelfde, opgroeien met alleenstaande ouders, net wat minder te besteden en de vriendelijke voetbalwedstrijdjes liepen iets te vaak uit de hand. De teams bestonden al van te voren uit straat tegen straat. En elkaar waarschuwen en weghouden van plekken waar iets stond te ‘gebeuren’  was een dagelijkse bezigheid tegen de schemering. Ik keek ook met afgrijns naar hoe de heer Segers de gehele nederlandse war on drugs aan het ontkennen was bij een TV optreden op 1. 

Alles wat ik hierboven heb beschreven kwam helemaal niet voort uit gebruik maar voor een deel uit de handel. Niemand kiest bewust voor zo’n slechte start, dat overkomt je. Maar als het aan dhr Segers van de christenunie ligt is het allemaal niet waar of lag het aan mij. Het feit dat we wereldwijd zien dat drugshandel een snelle uitweg is uit armoede net als anderen criminaliteit lijkt niet aan te komen. Het effect op gezinnen lijkt deze man niks te doen. Ik heb heb het echt niet op Peter de Vries, maar één ding kan ik hem niet verwijten ik kan hem niet verwijten dat hij niks van the war on drugs geleerd heeft. Drugsverslaving is een gezondheidszorg probleem, verslaving is namelijk een Pschyischprobleem. En daar komt mijn anderen kritiek op de Heer Segers, het lijkt alsof hij hierbij een substanieele bijdragen wil leveren aan een samenleving waarbij we doen alsof mentale problemen niet bestaan. 

Er valt natuurlijk veel over te zeggen, de beelden van Op1 spreken in iedergeval voor zichzelf. En mijn persoonlijke verhaal is maar een heel klein gedeelte van hoe het repressie beleid tegen drugs vooral mensen met een valse start pakt. Maar de houding van de rest aan tafel stemt hoopvol wie weet is de huidige generatie wel de laatste generatie in Nederland die op zo’n manier de drugshandel wordt ingeduwd door omstandigheden.

En wat betreft internationale verdragen, ik hoop dat de heer Segers zich dan snel zou inzetten voor mensenrechten in Saudi Arabië bijvoorbeeld. Daar sturen we onze hoogmogelijke delegatie heen ondanks dat een blogger nog lijfstraffen kreeg voor het zeggen dat christenen dezelfde rechten moet hebben als moslims. #ikmaakmedrugVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Joeri Jungschlager

Written by Joeri Jungschlager

Anarchist-Transhumanist, Joods, Cyber Security Researcher & best goed in van alles met entertaiment. Focus op IoT, privacy, indiviual humanrights & dierenrechten.