8 0
Read Time2 Minute, 12 Second

Eindelijk toont de VVD, en met haar Rutte III, eens daadkracht en komt met een wet die maatschappelijk relevant genoemd mag worden. Een wet die nagenoeg door het hele parlement wordt ondersteunt. Tot stand komt met medewerking van de Slimste Mens winnaar en runner-up bitterballen Kampioen, meneer Klaas Dijkhoff.

Het eerste dossier dat het tot wet haalt is het vuurwerkverbod. Nou ja, gedeeltelijk.

Ze hebben namelijk een wetje gemaakt dat ontzettend goed klinkt en in de praktijk niet te handhaven valt en dus gewoonweg niet kan of gaat werken. Wat is de grens tussen sier en knalvuurwerk? Wat mag wel en wat mag weer niet? Wat doet men als iets niet op een lijst staat en toch mogelijk verboden zou moeten zijn? Zo kan ik nog een groot aantal vragen stellen waardoor u steeds meer vraagtekens gaat plaatsen bij de cognitieve capaciteiten van onze verkozen volksvertegenwoordigers.

Bovendien is er nooit een gebrek geweest in Nederland aan illegaal vuurwerk. Uit eerste hand heb ik vernomen dat die jongens en meisjes een dergelijk verbod hartstikke zien zitten. Een verbod voor hun betekent dat het aanbod van legale alternatieven afneemt en de vraag zich verplaatst naar een sector waar de overheid geen zicht op heeft en, als we eerlijk zijn, weinig aan kan doen.

Gevolg hiervan is dat ook het oudjaar een manier wordt om nog even snel een moment te creëren bonnen te schrijven. Bonnen die volledig subjectief tot stand komen waarvoor burgers toch niet de bajes in draaien. Klinkt best als het Nederland waar ik leef overigens.

Gelukkig hebben we een prima functionerend politieapparaat dat met gemak dit soort taken erbij kan nemen. Er is namelijk geen sprake van jarenlange mismanagement bij de politie noch bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dus wij kunnen als burgers ons ervan verzekeren dat ook dit totaal niet uit de klauwen gaat lopen.

Ik hoor u denken: Maar Ahmed, wat doe je dan? Je moet toch wat doen? Het is namelijk best makkelijk dit probleem op te lossen. Je laat de Europese Commissie, want daar zijn ze voor, 1 richtlijn opstellen waaraan al het vuurwerk in alle 27 lidstaten moet voldoen. Plots is het een stuk lastiger om in Polen vuurwerk in te gaan kopen dat daar legaal is en hier illegaal. Bovendien heb je een stuk minder agenten nodig die opzoek moeten gaan naar illegaal vuurwerk dat net over de grens is gekocht. Win-win noem ik dat.

Waarom doen we dat dan niet? U krijgt waar u uw stem aan heeft gegeven. Sta de volgende keer eens stil bij enkel dat feit…

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme